10e groep studenten start met werken-leren Maatschappelijk Verzorgende IG

In september 2021 is bij het volwassenenonderwijs van ROC Friese Poort inmiddels de 10e groep Maatschappelijk verzorgende IG MBO 3 gestart. Vier deelnemers, Juryan Overbeek (39 jaar), Esther van Dijk (41 jaar), Ilona Bakker (18 jaar) en Karin Mulder (43 jaar), vertellen over hun keuze en ervaringen.

De 10e groep Maatschappelijk verzorgenden IG bestaat uit werknemers van de zorgorganisaties: Zorggroep Hof en Hiem, Zorggroep Sint Maarten, Zorgcentrum het Bildt en Leppehiem. De deelnemers hebben 1 dag per week les en werken 3 of 4 dagen per week bij één van de zorginstellingen. Op deze manier brengen ze de kennis die ze tijdens een lesdag opdoen, gelijk in de praktijk.

Verzorgen én begeleiden

Welzijn wordt een steeds belangrijker aspect in de zorg. De opleiding Maatschappelijk verzorgende IG MBO 3 is tot stand gekomen om dit aspect op de werkvloer meer handen en voeten te geven. Met het volgen van de opleiding ontvangen de deelnemers twee mbo-diploma’s: Maatschappelijke zorg en Verzorgende IG. Daarmee kunnen ze aan de slag in de thuiszorg, verpleeghuis of verzorgingstehuis, maar ook als begeleider in een welzijnsorganisatie.

Juryan werkt bij Zorggroep Hof en Hiem. Over de combinatie zorg en welzijn zegt hij: “Tijdens de coronacrisis bleek dat de combinatie tussen zorg en welzijn heel belangrijk is. Goed luisteren naar de bewoners en ze begeleiden als het mentaal iets minder gaat. Ik vind de opleiding Maatschappelijk verzorgende IG MBO 3 erg leerzaam. Ik leer de vaardigheden om bewoners te helpen in hun welzijn”.

Een grote stap

De opleiding Maatschappelijk verzorgende IG MBO 3 duurt 2 jaar. Het besluit om een opleiding van 2 jaar te gaan volgen, neem je niet zomaar. Esther van Dijk weet daar alles van. Esther werkt bij zorgcentrum het Bildt in Sint Annaparochie. “Het volgen van een opleiding doe je niet alleen. Ik heb geluk dat mijn hele gezin achter mij staat. Dat motiveert mij!”

Ook Karin Mulder heeft goed nagedacht over het volgen van de opleiding: “10 jaar geleden heb ik al eens mogen proeven aan de sector zorg en welzijn. Dit beviel me goed. Maar ik werd zwanger en besloot te stoppen. Daarna heb ik jaren in de automotive branche gewerkt. Maar het bleef kriebelen. Vorig jaar heb ik de stap genomen. Via ZorgpleinNoord ben ik bij Leppehiem terecht gekomen”.

Werken - leren

De deelnemers uit de 10e groep volgen een werken-leren traject; 1 dag per week naar school en 3 of 4 dagen per week werken bij een zorginstelling. Dit hebben de deelnemers zelf geregeld. De combinatie werken – leren is voor de deelnemers heel leerzaam. Ilona: “De lesdag is voor mij heel waardevol. Ik leer theorie die ik gelijk dezelfde week nog in de praktijk kan toepassen”.

Juryan vertelt dat leren nu veel beter gaat. “Vroeger was ik niet goed in leren. Maar doordat ik nu ouder ben en meer levenservaring heb, ga ik er heel anders mee om. Ik leer uit mijn eigen ervaringen”.

Maatwerktraject

Zorggroep Hof en Hiem, Zorggroep Sint Maarten, Zorgcentrum het Bildt en Leppehiem bieden een werkplek aan in combinatie met de opleiding Maatschappelijk Verzorgende IG. Een mooie samenwerking waarmee we het tekort op de arbeidsmarkt van zorgpersoneel verminderen en zij-instromers een kans geven in de sector. Door het volgen van een werken – leren traject houden de deelnemers een inkomen en worden ze opgeleid tot een Maatschappelijk verzorgende.

Ook benieuwd wat ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact op met onze opleidingsadviseur Johanna Roodvoets via jroodvoets@rocfriesepoort.nl of 06 25 68 87 68.