Terug

Zorgopleiding ROC Friese Poort op Terschelling

woensdag 13 januari 2021

ROC Friese Poort, Schygler Jouw, Zorggroep Noorderbreedte en lokale partijen op Terschelling hebben de handen in één geslagen. De Partijen hebben gister besloten dat in mei de tweejarige VZ-IG MBO-zorgopleiding moet beginnen op Terschelling. 

Vanwege de vergrijzing staat de zorgcapaciteit onder druk op Vlieland en Terschelling. het vervullen van de vacatures wordt steeds lastiger en er komt een uitstroom van personeel aan. Om het personeelstekort op te lossen wordt er in mei gestart met de opleiding. Hier is plek voor circa vijftien studenten. 

De opleiding is bedoeld voor de bewoners van Terschelling. Het is een werk en leer traject waarbij de meeste stageplekken op het eiland zelf zijn. Mensen van het vaste wal te halen is niet de oplossing omdat je dan met woonruimte zit. Ook kijkt het bestuur van Kwadrantgroep of ze stageplekken op Vlieland kunnen aanbieden zodat het ook voor mensen op Vlieland interessant wordt. Door het aanbieden van de 2 jarige opleiding moet de leefbaarheid op het eiland vooruit gaan. 

De wervingscampagne start snel. Met deze MBO-opleiding worden er ook andere richtingen aangeboden dan alleen toerisme. Er wordt dan ook gehoopt op zij-instromers die bijvoorbeeld uit de horeca komen of door corona werkeloos zijn geworden.

Terschelling

(Bron: Friesch Dagblad)