Yaël Kromoprajitno

"De opleiding Maatschappelijke zorg past perfect bij mij. Helemaal omdat ik kan leren op locatie."

Yaël Kromoprajitno, student Maatschappelijke zorg
“Ik vind het leuk om andere mensen te helpen en ze een positief gevoel te geven. Ook bij mijn vrienden sta ik zo bekend”, zegt Yaël Kromoprajitno. “De opleiding Maatschappelijke zorg past dan ook perfect bij mij. Helemaal omdat ik hier kan leren op locatie.” Yaël zit in het tweede jaar van zijn opleiding. Het eerste jaar ging hij dagelijks naar school; in het tweede en derde jaar leert hij op locatie bij Mind Up in Leeuwarden. Hij legt uit: “De opleiding begint breed en in het tweede jaar maak je de keuze tussen gehandicaptenzorg en specifieke doelgroepen, zoals mensen met een psychische beperking. Deze laatste groep vond ik meteen interessant. Mijn ouders bieden dagbesteding voor deze doelgroep. Daar help ik wel eens bij en dat vind ik heel leuk. Het mooie is ook dat ik bij ROC Friese Poort kan leren op locatie. Ik volg geen theoretische vakken op school, maar doe alleen nog schoolopdrachten die met het werk te maken hebben. Dat kan gewoon op de computer, vanuit huis of op het werk. Voor mij is dat ideaal.”

Vertrouwen
Bij Mind Up werkt Yaël in de dagbesteding. “Ik begeleid mensen die psychische problemen hebben bij hun werk in de fietsenwerkplaats en in de productiegroep. Met een beetje hulp van mijn kant kunnen zij hun werk doen en een goede dag hebben. Ik stuur ze aan, leidt alles in goede banen en zorg ervoor dat het werk goed wordt afgeleverd. Ik zit ernaast, help een beetje, maak een praatje. Een cliënt kan zomaar in tranen uitbarsten, dan praat ik even met haar om haar te kalmeren. Zo heeft iedereen eigen problemen. Het is de kunst dat je een band opbouwt en mensen je gaan vertrouwen en respecteren. Ik doe dat door gewoon mezelf te zijn en door naast mensen te staan in plaats van tegenover ze. Natuurlijk gebeuren er ook weleens minder leuke dingen, dan moet je stevig in je schoenen staan. En ik moet de mensen wel aan het werk zetten, maar dat kan ook op een speelse manier. Een beetje humor werkt vaak heel goed. Ik wil mensen vrolijk maken met mijn aanwezigheid, zodat we samen plezier in het werk hebben.”

Begeleiding
Het eerste jaar op school was voor Yaël niet zo gemakkelijk. Hij werkte vijf dagen per week in de snackbar en eigenlijk was dat te veel. “Ik liep achterstanden op en moest veel inhalen. Mijn SLB’er had vertrouwen in me en heeft me aangespoord om nog flink aan de slag te gaan. Door die goede begeleiding heb ik mijn eerste jaar kunnen halen en kon ik door naar leren op locatie. Daar ben ik heel blij mee, want dat past beter bij mij dan leren op school.”

Toekomst
Yaël ziet zijn toekomst al goed voor zich. “Ik wil na mijn opleiding graag blijven werken bij Mind Up. Bijvoorbeeld in de dagbesteding of bij wonen. Nadat ik ervaring heb opgedaan, wil ik misschien wel in het bedrijf van mijn ouders werken. We moeten zien hoe dat loopt, maar ik weet wel zeker dat dit werk bij mij past dus daar ga ik voor. Je kunt beter een richting kiezen en kijken of je er komt, dan maar blijven ronddwalen!”