Docent of instructeur worden (zij-instroom)

Ben jij in voor een nieuwe stap in je carrière en spreekt het onderwijs jou aan? Wil jij je vakkennis graag delen met de vakmensen van de toekomst? Of droom je ervan om voor de klas te staan en zoek je een opleiding om jou ambitie waar te maken? Lees hier wat je nodig hebt om docent of instructeur te worden. Je hebt passie voor jouw vak en beschikt over een flinke dosis werkervaring. Het onderwijs is echt iets voor jou en je bent misschien zelfs al in (tijdelijke) dienst bij een school.

Wat heb je nodig om docent te worden?
Je kunt docent worden als je een diploma hebt van een eerste- of tweedegraads lerarenopleiding. Of als je beschikt over een afgeronde hbo-bachelor in combinatie met het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift Docenten. Heb je nog geen onderwijsbevoegdheid, dan kunnen we je ook tijdelijk benoemen als docent wanneer je een afgeronde hbo of wo-opleiding hebt. Zo’n tijdelijk benoeming duurt maximaal drie jaar. In twee jaar kun jij je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift Docenten halen.

 

Wat heb je nodig om instructeur te worden?
Je kunt instructeur worden als je minimaal beschikt over:

  • vakinhoudelijke kennis en vaardigheden op mbo niveau 4;
  • ėn pedagogische en didactische kennis en vaardigheden op ten minste mbo niveau 4 (of je bent bereid hiervoor een opleiding te volgen).

Om aan de pedagogische en didactische bekwaamheidseisen te voldoen, kun je een éénjarige specialistenopleiding (mbo niveau 4) tot instructeur volgen of een associate degree (Ad) tot Didactisch Educatief Professional.

Overweeg je docent of instructeur te worden?

Jan Piet de Jager maakte vanuit de bouw de overstap naar het onderwijs. "Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een persoon. Dat is een fantastisch beroep!" In de video vertelt hij er meer over.
Het is mogelijk om vooraf bij ons te komen oriënteren. Zo organiseren we open dagen en bieden we een oriëntatietraining aan om echt kennis te maken met het vak. Maar je mag ook gerust een dag meelopen of een van onze docenten en instructeurs spreken. Stuur een mail naar werken@rocfriesepoort.nl om te informeren naar de mogelijkheden.

Opleiden in de school

ROC Friese Poort heeft met NHL Stenden een samenwerkingsverband in de vorm van een Opleidingsschool. Samen leiden we docenten en instructeurs op.

Informatiebrochure Opleidingsschool ROC Friese Poort-NHL Stenden (over lesgeven binnen het mbo)

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift voor Docenten (PDG)
Met het opleidingstraject Pedagogisch Didactisch Getuigschrift voor Docenten (PDG) kun je in twee jaar je PDG-getuigschrift halen. ROC Friese Poort heeft met NHL Stenden een samenwerkingsverband in de vorm van een Opleidingsschool. Samen leiden we docenten op. Het PDG-getuigschrift is op bachelor niveau en wordt landelijk erkend. Je kunt hiermee mbo-docent op alle mbo-scholen in Nederland worden. 

 

De PDG-opleiding is bij uitstek een geschikte opleiding om je pedagogische en didactische vaardigheden te ontwikkelen. Op je werkplek en tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een werkplekbegeleider, van de schoolopleiders van ROC Friese Poort en van NHL Stenden.

AD traject tot Didactisch Educatief Professional
Aan de slag in het onderwijs als instructeur! Het AD opleidingstraject voor Instructeurs aan de NHL Stenden stelt je in de gelegenheid om het benodigde certificaat te behalen. Na het behalen van het certificaat kun je werken als instructeur bij ROC Friese Poort, praktijkexpert of ondersteuner in verschillende onderwijssectoren of het bedrijfsleven. 

Ondersteuning tijdens je opleiding

Tijdens je opleiding krijg je begeleiding op je werkplek van de werkplekbegeleider, van de schoolopleiders van ROC Friese Poort en van NHL Stenden. Bovendien betalen wij je opleiding en faciliteren je daarnaast met studieverlof