Zorg
Volwassenen

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg MBO 4

Voor volwassenen

Crebo 25779

De persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg richt zich afhankelijk van de behoeften, mogelijkheden, kracht en leefsituatie van de cliënt op herstel, behoud of ontwikkeling van de eigen regie, zelfredzaamheid, zelfstandig functioneren, maatschappelijke participatie, rehabilitatie en/of preventie en het welbevinden (kwaliteit van leven). Je kan daarbij een balans vinden in wat de cliënt zelf kan en wat aan ondersteuning nodig is. De persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg ondersteunt cliënten zowel individueel als in groepsverband en doet dat in afstemming en samenwerking met de cliënt en betrekt de omgeving. Je doet je werk dan ook in voortdurende afstemming met de cliënt en naastbetrokkenen. Je bent er voor je cliënten, maar geeft ook duidelijk je grenzen aan. Je weet van aanpakken en verzint steeds nieuwe initiatieven om je cliënten verder te helpen. Je gaat professioneel om met je gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en moeilijke situaties. De persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heeft een helikopterview, voert regie over de processen rond de uitvoering van het ondersteuningsplan en coördineert werkzaamheden van verschillende collega’s, activiteiten rond de regie over het leven van de cliënt en activiteiten met een groep cliënten.  

Tijdens de opleiding leer je hoe je een begeleidingsplan opstelt en hoe je de cliënt ondersteunt bij persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding. Ook leer je over beperkingen, aandoeningen en ziektebeelden. Daarnaast leer je hoe je als professional in een organisatie samenwerkt met collega’s en andere disciplines.

Je maakt in deze opleiding kennis met de inhoud van de eerdere opleidingen Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, Agogisch medewerker GGZ en Thuisbegeleider.

Duur i Tijdens het kennismakingsgesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Drachten, Incompany, Leeuwarden, Lelystad, Sneek, Urk
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 1.095,00
Eerstvolgende startdatum
Drachten 26-1-2023
Duur i Tijdens het kennismakingsgesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Drachten, Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 1.216,00
Eerstvolgende startdatum
Drachten sep-23

Vakken

 • agogiek en psychologie
 • beperkingen
 • aandoeningen en ziektebeelden
 • methodische en sociale vaardigheden
 • professionaliteit en kwaliteitszorg
 • verzorgen en begeleiden
 • verpleegtechnische handelingen
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

 mbo werken-leren (BBL-A) of stage-leren (BBL-S)mbo dagopleiding (BOL)

Studieduur 

2 jaar 

3 jaar

Leeruren 

8 lesuren (1 dag) en circa 4 uur zelfstudie per week 

22 lesuren (3 dagen) en circa 5-8 uur zelfstudie per week

Stage/werk 

circa 16-19 uur per week ( 610 uur per jaar) 

circa 14-16 uur per week (jaar 1 750 uur en jaar 2 en 3 550 uur per jaar)

Lesmoment 

 Afhankelijk van startmoment, schoolvakanties vrij 

Leeuwarden: woe, do, vr
Drachten: ma, woe, vr
Lelystad: ma, di
Urk: do, vrij
schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis kennismakingsgesprek met je besproken. Bij in-company trajecten wordt het lesmoment in samenspraak met de organisatie bepaald. 

Aanmelding tussen februari - mei met start september 
Tussen februari en april wordt de inhoud en de prijs van de opleiding voor het nieuwe schooljaar bepaald. Wanneer je je in deze periode aanmeldt voor start in september, dan kan de opleidingsinformatie afwijken van wat je eerder op de website gelezen hebt. Dit komt dan naar voren in de offerte die je na het kennismakingsgesprek ontvangt, zodra bovenstaande is vastgesteld. 

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. 

Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het kennismakingsgesprek over je mogelijkheden. 

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

Stage/werkplek

Stage/werkplek

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Deze stage of werkplek zoek je zelf en moet voor de start van de opleiding geregeld zijn. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.  

Het vinden van een geschikte stage of werkplek is lastiger geworden. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. Op Stagemarkt, Zorgpleinnoord en Fleverloopbaan vind je een overzicht van vacatures en werkplekken. 

 

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg op niveau 4 

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Social Work, Pedagogiek of Creatieve Therapie.

Werken

Je kunt aan de slag in de gehandicaptenzorg, gezondheidszorg, ouderenzorg of maatschappelijke opvang. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 BBLBOL
Scholingskosten€ 1.095,00€ 1.216,00
Lesmateriaalexclusiefexclusief
Verbruiksmateriaalinclusiefinclusief
Examenkosteninclusiefinclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 1.095,00€ 1.216,00
BTWvrijgesteldvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 255,00, € 100,00 en € 200,00circa € 255,00, € 100,00 en € 200,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het kennismakingsgesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten, zoals lesmateriaal, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma, zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Het vaccinatieprogramma dien je zelf te regelen, soms kom je in aanmerking voor vergoeding van deze kosten. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

Subsidies voor deze BBL-opleiding
Subsidie: Doorzaam voor uitzendkrachten
Subsidie: Voucherregeling ondernemerschap Flevoland
Subsidie: Stageplaatsen Zorg
Subsidie: Kwaliteitsimpuls Ziekenhuiszorg
Subsidie: Opleidings- en Ontwikkelfondsen

Check hier alle subsidiemogelijkheden


BOL

De scholingskosten betreffen het jaarlijkse lesgeld dat je voor een mbo-opleiding moet betalen aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent. Bijkomende kosten, zoals boeken. licenties en het Hepatitis B vaccinatieprogramma, zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Het vaccinatieprogramma dien je zelf te regelen, soms kom je in aanmerking voor vergoeding. Tevens kan er een bijdrage worden gevraagd voor bijvoorbeeld een excursie of een werkweek. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

Subsidies voor deze BOL-opleiding
Subsidie: Doorzaam voor uitzendkrachten
Subsidie: Voucherregeling ondernemerschap Flevoland
Subsidie: Kwaliteitsimpuls Ziekenhuiszorg

Check hier alle subsidiemogelijkheden


Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Drachten
26-1-2023 Inschrijven
Drachten
sep-23 Inschrijven
Leeuwarden
31-1-2023 Inschrijven
Leeuwarden
sep-23 Inschrijven
Lelystad
sep-23 Inschrijven
Sneek
jan-23 Inschrijven
Sneek
sep-23 Inschrijven
Urk
sep-23 Inschrijven

BOL

Drachten
sep-23 Inschrijven
Leeuwarden
sep-23 Inschrijven

Verhalen

Gerelateerde opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

Open Dag voor alle opleidingen

Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk

Infodag voor alle opleidingen

Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Beleefdagen

Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties

We bereiden ons graag voor op je komst, want we vinden het belangrijk dat je de opleiding kiest die bij jou past. Daarom vragen we je om je van te voren aan te melden. Je ontvangt na aanmelding een QR-code in je mail die we scannen bij binnenkomst. Zo blijven we ook na je bezoek in contact en informeren we je over toekomstige voorlichtingen.

Aanmelden