Zorg
Volwassenen

Individuele basiszorg verlenen

Voor volwassenen

Crebo C0039

Wil jij graag als beroepskracht in- of doorstromen in de (ouderen)zorg? Dat kan met de cursus Individuele basiszorg verlenen op niveau 2.

Dag 1 

  • Thema’s theorie: leren-leren, doelgroepen zorg en welzijn, (psycho)geriatrie, persoonsgerichte zorg
  • Vaardigheid: invulling geven aan zinvolle dagbesteding, ruimtes verzorgen, bed opmaken, communicatieve basisvaardigheden

Dag 2

  • Thema's theorie: wetgeving, methodisch (samen)werken, gespreksvaardigheid, hygiëne, uiterlijk en persoonlijke verzorging.
  • Vaardigheid: werken met protocollen en richtlijnen, ondersteuning bij het aan- en uitkleden, scheren, wassen, huidverzorging, basis gesprekstechnieken

Dag 3

  • Thema’s theorie: bewegen en mobiliteit, technologische hulpmiddelen, feedback
  • Vaardigheid: ergonomisch werken, hulpmiddelen gebruiken, ondersteunen bij transfers, steunkousen, feedback geven en ontvangen

Dag 4

  • Thema’s theorie: voeding en veiligheid, uitscheiding, assertiviteit
  • Vaardigheid: ondersteunen bij de maaltijden, eet- en drinkgedrag observeren en registreren, slikproblemen, mondverzorging, incontinentiemateriaal en grenzen aangeven.

Dag 5

  • Thema’s theorie: lerende professional, risico’s signaleren, ongewenst gedrag, meldcode huiselijk geweld, rapporteren
  • Vaardigheid: mondeling en schriftelijk rapporteren, omgaan met ongewenst gedrag, reflectie

Mbo-certificaten zijn arbeidsmarktrelevante onderdelen van volledige diplomatrajecten. Deze trajecten zijn zowel interessant voor zij-instromers die versneld inzetbaar willen zijn in als huidige medewerkers die zich verder willen ontwikkelen. De mbo-certificaten worden landelijk erkend en geregistreerd in het diplomaregister van de deelnemer (DUO). Voor het deel waarvoor het mbo-certificaat is verkregen wordt vrijstelling gegeven wanneer iemand besluit een volledig diplomatraject te volgen.

Duur
10 dagdelen
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 1.175,00
Eerstvolgende startdatum
Leeuwarden voorjaar 2023

Studielast

Studieduur5 dagen (10 dagdelen), verdeeld over maximaal 16 weken
Leeruren 3 lesuren (1 dagdeel) en circa 2 tot 3 uur zelfstudie per week.
Stage minimaal 8 uur per week
Lesmomentnader te bepalen

Er worden ook drie praktijkopdrachten gemaakt onder begeleiding van een werkbegeleider (2-4 uur per opdracht). Bij incompany trajecten wordt het lesmoment in samenspraak met de organisatie bepaald.

Toelating

Je hebt werk- en denkniveau nodig vergelijkbaar met mbo-niveau 2. Start bij voldoende deelname.

Examen

De cursus wordt geëxamineerd door middel van een gedragsbeoordeling, die zowel in de praktijk als op school plaatsvinden.

Stage/werkplek

Stage/werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je de cursus en het examen met voldoende resultaat afsluit ontvang je een mbo-certificaat. Dit certificaat wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO.

Doorleren

Na het behalen van de leereenheid kun je doorstromen naar de opleiding dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn niveau 2.

Startdata

Leeuwarden
voorjaar 2023 Inschrijven

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Het verschilt per opleiding of je die zelf moet zoeken of dat ROC Friese Poort je helpt bij het zoeken van een stageplaats. Dit staat bij de opleidingsinformatie beschreven onder het kopje ‘Stage/werkplek’. De stage of werkplek moet voor de start van de opleiding geregeld zijn. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Bekijk ons opleidingsaanbod voor Zorg & Welzijn hier.

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Deze stage of werkplek zoek je zelf en moet voor de start van de opleiding geregeld zijn. Het vinden van een geschikte stage of werkplek is lastiger geworden. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. Op StagemarktZorgpleinnoord en Flever vind je een overzicht van vacatures en werkplekken.

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.