Helpende plus (zonder stage)

Voor volwassenen
Helpende plus (zonder stage)
Crebo K0905

Heb jij het diploma helpende zorg en welzijn (niveau 2) en wil jij je bekwamen in verzorgende vaardigheden die in het werkveld veel gevraagd worden zonder dat je daarvoor stage hoeft te lopen? Dan is deze cursus echt iets voor jou.

Duur
8 dagdelen
Leerweg
Keuzedeel, Cursus / training
Locatie(s)
Drachten, Emmeloord, Incompany, Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 575,00
Eerstvolgende startdatum
voorjaar 2022 Drachten

Door de ontwikkelingen in de gezondheidszorg is de zorgvraag van cliënten vaak complexer geworden en kan je als Helpende zorg en welzijn iets extra’s goed gebruiken. Als Helpende plus werk je volgens protocollen die bijvoorbeeld een rol spelen bij het verzamelen van gegevens via het meten van de pols en temperatuur, het toedienen van medicatie, het druppelen van ogen, oren of neus van de cliënt en het aan- en uittrekken van steunkousen.

Stages

Inhoud

Tijdens de cursus verbreed jij je basiskennis over verscheidene aandoeningen. Je leert medicatie toe te dienen, observatiegegevens verzamelen en de eenvoudige verzorgende handelingen volgens protocol uitvoeren. Bijzonder aan deze scholing is dat je geen stageplek nodig hebt en dat er een combinatie is van lessen op school en e-learning. Deze e-learning volg je thuis op de computer. Tijdens de lesdagen oefen en toets je de vaardigheden en is er ruimte voor verdieping op de theorie. Wanneer je deze cursus hebt afgerond, ben je beter toegerust voor het verlenen van deze complexere zorg. Je bent daardoor breder inzetbaar.

De scholing kan ook op locatie van een instelling of organisatie worden gegeven (incompany). In overleg kunnen vaardigheden of competenties aan de lesstof worden toegevoegd.

Dit is een keuzedeel. Hiermee vergroot jij je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en je zorgt voor een betere doorstroming naar een eventuele vervolgopleiding. Keuzedelen zijn ook geschikt voor bijscholing van werknemers. Meer informatie over dit keuzedeel.

Je krijgt de volgende Vakken

 • basiskennis van COPD, diabetes, dementie, reuma, CVA, Parkinson
 • basiskennis anatomie/fysiologie van de zintuigen en het urinewegstelsel
 • basiskennis van het stervensproces en palliatieve zorg
 • protocollair werken
 • medicatie en medicatieveiligheid
 • observatiegegevens verzamelen (pols, temperatuur, bewustzijn en ademhaling)
 • wondbehandeling (rode wond)
 • katheterzakje legen en verwisselen
 • microlax toedienen
 • handelen in acute situaties (zoals bewusteloosheid, zorgweigering, geen toegang tot woning, agressie)

Studielast

Studieduur8 dagdelen en 8 uren e-learning verdeeld over 9 weken
Leeruren3 klokuren of 6 klokuren per dag en 3 modules zelfstandige e-learning, sommige dagdelen worden aaneengesloten gegeven
Lesmomentafhankelijk van de locatie, schoolvakanties vrij

Toelating

Je kan deelnemen aan deze cursus wanneer je werkzaam bent als helpende niveau 2 en een relevante werkplek hebt. Daarnaast is het van belang dat je digitale basisvaardigheden op orde zijn en je beschikt over een computer waarop je de e-learning modules kunt volgen. De cursus start bij voldoende deelname.

Examen

De cursus wordt geëxamineerd door middel van een gedragsbeoordeling, die vindt plaats op school.

Diploma

Als je het keuzedeel en het examen met voldoende resultaat afsluit ontvang je een mbo-certificaat. Dit certificaat wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO.

Kosten

Scholingskosten€ 575,00
Lesmateriaalinclusief
Examenkosteninclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 575,00
BTWvrijgesteld

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Als je een mbo-opleiding volgt in de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), kan je werkgever in aanmerking komen voor de subsidieregeling praktijkleren. Dit is een tegemoetkoming voor werkgevers in de kosten die gemaakt worden voor de begeleiding van een student. Na afloop van de begeleiding kan je werkgever een aanvraag indienen. De voorwaarden verschillen per onderwijscategorie. Het maximale subsidiebedrag is € 2.700,00 per praktijk- of leerwerkplaats.

  Meer informatie

 • Inburgeren kan op twee manieren. De meeste inburgeraars doen het inburgeringsexamen. Als je moet inburgeren ontvang je een brief van DUO. Het staatsexamen NT2 doe je als je een beroepsopleiding wilt gaan doen of als je wilt studeren.

 • Ben je 21 jaar of ouder en wil je weer een opleiding volgen maar je hebt nog geen idee wat je wilt studeren of welk beroep bij jou past? Maak dan vrijblijvend de onderstaande interessetest, dan weet je daarna welke opleidingsrichting bij jou past.

  Over de interessetest
  De interessetest duurt ongeveer acht minuten. Nadat je de test hebt gemaakt, krijg je direct per e-mail je rapportage. In de rapportage staan jouw favoriete beroepssectoren waarna je via een link direct kunt bekijken welk scholingsaanbod ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen jou kan bieden in deze sector.
  Maak de interessetest.

  Capaciteitentest
  Misschien komen je interesses niet helemaal overeen met je capaciteiten / niveau. Je interesses kunnen bijvoorbeeld liggen bij verkopen of techniek, terwijl je denkt dat je er eigenlijk helemaal niet zo goed in bent. De keuze voor een opleiding of beroep kun je daarom niet enkel op je interesses baseren. Ook je capaciteiten zijn belangrijk bij het maken van een opleidingskeuze. Een capaciteitentest is dan ook een goede aanvulling op je interessetest bij het kiezen van een opleiding of beroep.

 • Het mbo biedt steeds meer ruimte voor maatwerk. Onderwijsinstellingen reiken een diploma uit aan studenten die aan alle eisen van een mbo-opleiding voldoen. Maar het mbo kent sinds kort ook andere bewijsstukken. Zo kunnen onderwijsinstellingen, aan studenten die een mbo-opleiding zonder diploma verlaten, een mbo-certificaat verstrekken. Of een mbo-verklaring (waarin een praktijkverklaring opgenomen kan zijn).

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.