Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie

Voor volwassenen
Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie

Wil jij je richten op de aandoeningen die te maken hebben met de beperkingen van de geestelijke vermogens van oudere mensen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
30 weken
Leerweg
Brancheopleiding
Locatie(s)
Incompany, Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 1.700,00
Eerstvolgende startdatum
oktober 2020 Leeuwarden

Psychogeriatrie is het onderdeel van de geneeskunde dat zich richt op aandoeningen die te maken hebben met de beperkingen van de geestelijke vermogens van oudere mensen. Als gespecialiseerd verzorgende in de psychogeriatrie ben je een specialist in de zorg voor de psychogeriatrische cliënt. In deze functie ben je het eerste aanspreekpunt. Je beantwoordt vragen en je begeleidt collega’s, mantelzorgers en vrijwilligers. Met jouw werk lever je een belangrijke bijdrage aan de zorg voor kwetsbare psychogeriatrische cliënten.

Stages

Inhoud

Deze opleiding helpt je om nog beter de belangen te behartigen van de psychogeriatrische cliënten. Tijdens de opleiding verdiep je je in de begeleiding, advisering en professionalisering van het werk van collega’s en vrijwilligers. Daarnaast komt ook het ondersteunen en het begeleiden van mantelzorgers aan bod. De drie modules zijn aan de kerntaken van de gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie gekoppeld en zien er als volgt uit:

Module 1: behartigen kwaliteit van leven van de psychogeriatrische cliënt.
Module 2: begeleiden, adviseren en professionaliseren van het werk van collega’s en vrijwilligers.
Module 3: ondersteunen, adviseren en begeleiden mantelzorgers van de psychogeriatrische cliënt.

De opleiding kan ook op locatie van een instelling of organisatie worden gegeven (incompany). In overleg kunnen er dan vaardigheden of competenties aan de lesstof worden toegevoegd.

QR GVP

Je krijgt de volgende Vakken

 • zorg voor kwaliteit van leven van psychogeriatrische cliënten
 • communicatie met psychogeriatrische cliënten
 • informatie verzamelen
 • organisatie van de zorg
 • werkoverleg, multidisciplinair overleg (MDO)
 • problemen signaleren en oplossen
 • zorgvernieuwing en beleid
 • beroepseigen gedrag van de professie (professionaliteit)
 • inhoudelijke deskundigheid op het gebied van psychogeriatrie
 • professionalisering en begeleiden van collega’s en vrijwilligers
 • omgang met en ondersteunen van mantelzorgers

Studielast

Studieduur: 15 lesdagen, verdeeld over 30 weken
Leeruren:7 lesuren (1 dag) en circa 4 uur zelfstudie per week
Stage/werk circa 24 uur per week (720 uur per jaar)
Lesmoment:    nader te bepalen, schoolvakanties vrij

Bij in-company trajecten wordt het lesmoment in samenspraak met de organisatie bepaald.

Toelating

Voor deze opleiding heb je minimaal het mbo-diploma Verzorgende IG niveau 3 nodig of een daarmee vergelijkbaar functioneringsniveau. De opleiding start bij voldoende deelname. De inschrijving sluit 14 dagen voor de startdatum.

Examen

De opleiding wordt geëxamineerd door middel van Proeven van Bekwaamheid, die zowel in de praktijk als op school plaatsvinden.

Stage / werkplek

De Beroepspraktijkvorming vindt plaats op je eigen werkplek.

Diploma

Wanneer je de opleiding met voldoende resultaat afsluit, ontvang je het branche-erkende diploma Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. De opleiding levert 105 accreditatiepunten op voor het kwaliteitsregister. De opleiding is erkend door de branche voor verpleeg- en verzorgingshuizen.

Werken

Je kunt na deze opleiding gaan werken als Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie bij diverse zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen.

Kosten

Scholingskosten€ 1.700,00
Lesmateriaalinclusief
Examenkosteninclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 1.700,00
BTWvrijgesteld

Je kunt in termijnen betalen.

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

 • Ja, de meeste volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen, wanneer een opleiding langer duurt dan 3 maanden en boven de € 201,00 is. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht (€ 8,80 per termijn).

 • De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 2 is een jaar en niveau 3 is twee jaar. De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 4 is drie jaar. Op individuele basis is versnellen op basis van vooropleiding en/of werkervaring mogelijk. Dit komt aan de orde tijdens het vrijblijvende intakegesprek.

 • ROC Friese Poort zorgt in principe voor een stageplaats bij de mbo-opleidingen in de zorg. Wanneer er meer aanmeldingen dan beschikbare stageplaatsen voor een opleiding zijn, is het een pré als je zelf een stageplaats hebt gevonden. Bij de opleidingsinformatie staat dit aangegeven.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66