Volwassenen

Dementie bij ouderen met een verstandelijke beperking

Maatwerktraject voor organisaties

Wil je meer inzicht krijgen in de specifieke begeleidingsbehoefte van de oudere, dementerende cliënt met een verstandelijke beperking? Dan is deze cursus echt iets voor jou.

Tijdens deze training verdiep je je in de meest actuele kennis op het gebied van psychogeriatrische ziektebeelden. Je maakt kennis met een aantal nuttige observatie instrumenten. Je oefent in je eigen beroepspraktijk begeleidingsvaardigheden die je inzet bij de ondersteuning van de psychogeriatrische cliënt met een verstandelijke beperking.
Dit is een competentiegerichte training waarbij het werkveld een grote inbreng heeft. Onderstaande competenties zijn het uitgangspunt:

  • inhoudelijke deskundigheid op het gebied van psychogeriatrie
  • beroepseigen gedrag van de professie
  • problemen signaleren en oplossen
  • zorgvernieuwing en beleid
Duur
3 dagdelen
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Incompany
Lesmoment
middag, avond
Kosten
Scholingskosten maatwerk
Eerstvolgende startdatum
Incompany incompany (in overleg)

Vakken

  • algemene kennis psychogeriatrie bij ouderen (met een verstandelijke beperking)
  • herkennen van symptomen die horen bij het dementeringsproces
  • benaderingswijzen, begeleidingsvaardigheden en praktijkopdracht
  • terugkoppeling vanuit de eigen beroepspraktijk en intervisie

Studielast

Studieduur3 dagdelen
Leeruren9 lesuren (3 dagen) en circa 6 uur zelfstudie per week
Lesmomentnader te bepalen, schoolvakanties vrij

Toelating

Deze training is een maatwerktraject voor organisaties, individuele instroom is helaas niet mogelijk.

Examen

Er is geen afsluitend examen.

Diploma

Als je de training met voldoende resultaat afsluit ontvang je een bewijs van deelname van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

Startdata

Incompany
incompany (in overleg) Inschrijven

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 2 is een jaar en niveau 3 is twee jaar. De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 4 is drie jaar. Op individuele basis is versnellen op basis van vooropleiding en/of werkervaring mogelijk. Dit komt aan de orde tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek.

Over het algemeen worden alle opleidingen Zorg en Welzijn overdag gegeven. Incidenteel kan het voorkomen dat een opleiding in de Zorg en Welzijn deels in de avonduren wordt gegeven.

Er is geen leeftijdsgrens aan werken in de zorg. Voor een baan in de zorg ben je nooit te oud. Veel zorgvragers vinden een ‘ervaren’ medewerker juist prettig. Wel moet je lichamelijke gezondheid het toelaten om te werken in de zorg.