Dementie bij ouderen met een verstandelijke beperking

Maatwerktraject voor organisaties
Dementie bij ouderen met een verstandelijke beperking

Wil je meer inzicht krijgen in de specifieke begeleidingsbehoefte van de oudere, dementerende cliënt met een verstandelijke beperking? Dan is deze cursus echt iets voor jou.

Duur
3 dagdelen
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Incompany
Lesmoment
middag, avond
Kosten
Scholingskosten maatwerk
Eerstvolgende startdatum
incompany (in overleg) Incompany

Dementie bij ouderen met een verstandelijke beperking komt steeds vaker voor. Net als anderen hebben deze cliënten ondersteuning en begeleiding nodig die bij hen past. De behoefte aan ondersteuning verandert wanneer de cliënt oud of dement wordt, omdat dit gepaard gaat met allerlei lichamelijke en psychische veranderingen. Het is belangrijk om de symptomen die hierbij horen te (her)kennen, zodat je steeds de juiste zorg en begeleiding kunt bieden.

Stages

Inhoud

Tijdens deze training verdiep je je in de meest actuele kennis op het gebied van psychogeriatrische ziektebeelden. Je maakt kennis met een aantal nuttige observatie instrumenten. Je oefent in je eigen beroepspraktijk begeleidingsvaardigheden die je inzet bij de ondersteuning van de psychogeriatrische cliënt met een verstandelijke beperking.
Dit is een competentiegerichte training waarbij het werkveld een grote inbreng heeft. Onderstaande competenties zijn het uitgangspunt:

 • inhoudelijke deskundigheid op het gebied van psychogeriatrie
 • beroepseigen gedrag van de professie
 • problemen signaleren en oplossen
 • zorgvernieuwing en beleid

Je krijgt de volgende Vakken

 • algemene kennis psychogeriatrie bij ouderen (met een verstandelijke beperking)
 • herkennen van symptomen die horen bij het dementeringsproces
 • benaderingswijzen, begeleidingsvaardigheden en praktijkopdracht
 • terugkoppeling vanuit de eigen beroepspraktijk en intervisie

Studielast

Studieduur3 dagdelen
Leeruren9 lesuren (3 dagen) en circa 6 uur zelfstudie per week
Lesmomentnader te bepalen, schoolvakanties vrij

Toelating

Deze training is een maatwerktraject voor organisaties, individuele instroom is helaas niet mogelijk.

Examen

Er is geen afsluitend examen.

Diploma

Als je de training met voldoende resultaat afsluit ontvang je een bewijs van deelname van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

Kosten

Scholingskostenmaatwerk
Prijs (bij betaling 1x)maatwerk
BTWvrijgesteld

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

 • De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 2 is een jaar en niveau 3 is twee jaar. De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 4 is drie jaar. Op individuele basis is versnellen op basis van vooropleiding en/of werkervaring mogelijk. Dit komt aan de orde tijdens het vrijblijvende intakegesprek.

 • Er is geen leeftijdsgrens aan werken in de zorg. Voor een baan in de zorg ben je nooit te oud. Veel zorgvragers vinden een ‘ervaren’ medewerker juist prettig. Wel moet je lichamelijke gezondheid het toelaten om te werken in de zorg.

 • Over het algemeen worden alle opleidingen Zorg en Welzijn overdag gegeven. Incidenteel kan het voorkomen dat een opleiding in de Zorg en Welzijn deels in de avonduren wordt gegeven.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.