Apothekersassistent MBO 4

Voor volwassenen
Apothekersassistent MBO 4
Crebo 25471

Wil jij het aanspreekpunt zijn in de apotheek? Lijkt het je leuk recepten klaar te maken en uitleg te geven hoe een geneesmiddel werkt? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 1.225,00
Eerstvolgende startdatum
september 2020 Leeuwarden

Stages

Inhoud

Als apothekersassistent werk je samen met je collega's in een team. Je werkt meestal in een apotheek. Dat kan een openbare apotheek zijn maar ook een apotheek van een ziekenhuis, een poliklinische apotheek of de apotheek van een gezondheidscentrum. Andere mogelijke werkplekken zijn apotheekhoudende huisartspraktijken of de geneesmiddelenindustrie. Gedurende je loopbaan kun je ook in de farmaceutische industrie of groothandel gaan werken. Voor alle werkzaamheden werk je nauw samen met je collega-assistenten, de apotheker, apotheekhulpen en eventueel met de bezorgers van geneesmiddelen. Samen zorg je ervoor dat de cliënt zo goed en vakkundig mogelijk geholpen wordt. Elke cliënt die in de apotheek komt om zelf geneesmiddelen te kopen sta je deskundig te woord en adviseer je met leefstijladviezen en waar nodig geneesmiddelen.

Tijdens de opleiding leer je omgaan en communiceren met patiënten en voorlichting geven over het gebruik van medicijnen. Je leert ook geneesmiddelen klaar te maken voor gebruik en het afleveren van geneesmiddelen en handverkoopgeneesmiddelen.

Je krijgt de volgende Vakken

 • omgaan en communiceren met patiënten
 • afleveren van geneesmiddelen en handverkoopgeneesmiddelen
 • geneesmiddelen klaarmaken voor gebruik
 • voorlichting geven over het gebruik van medicijnen
 • administratie bijhouden
 • voorraadbeheer
 • sport en lessen voor je burgerschap
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

Studieduur 3 jaar
Leeruren6 lesuren (1 dag) en circa 8 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmomentafhankelijk van het startmoment, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Stage / werkplek

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. ROC Friese Poort kan, in sommige gevallen, een stageplaats regelen.

Let op! Start je in september 2020? Je kunt je alleen aanmelden als je zelf een betaalde leerwerkplek of stageplek gevonden hebt.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Apothekersassistent op niveau 4.

Werken

Je kunt gaan werken in een openbare apotheek, de apotheek van een ziekenhuis, gezondheidscentrum of een apotheekhoudende huisarts.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan een opleiding in de Zorg en Welzijn.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 1.225,00
Lesmateriaalexclusief
Examenkosteninclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 1.225,00
BTWvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 600,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals boeken, dat je dient aan te schaffen. 

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Als je een mbo-opleiding volgt in de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), kan je werkgever in aanmerking komen voor de subsidieregeling praktijkleren. Dit is een tegemoetkoming voor werkgevers in de kosten die gemaakt worden voor de begeleiding van een student. Na afloop van de begeleiding kan je werkgever een aanvraag indienen. De voorwaarden verschillen per onderwijscategorie.

  Meer informatie vind je op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-praktijkleren.

 • Met ingang van 1 augustus 2019 werken we met het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (EKB). Dit geeft ruimte in de examinering en het vrijstellen van de generieke vakken taal en rekeningen. Van gedetailleerde regelgeving naar regels op hoofdlijnen. Door het nieuwe EKB ontstaat een betere aansluiting bij de verschillende doelgroepen die het mbo kent.

  ROC Friese Poort benut voorlopig de ruimte die middels het EKB geboden wordt en gaat het komende schooljaar verdere invulling geven aan een integraal taal- en rekenbeleid.

  Het beleid (wetgeving vanaf 1-8-2019):

  • Je mag bij de generieke vakken vrijstelling vragen voor losse onderdelen (eerder mocht dit alleen voor spreken, schrijven en gesprekken voeren als geheel). 
  • Eerder bleven de resultaten na diplomering twee jaar houdbaar. Deze houdbaarheid vervalt. Als een examen op hetzelfde of een hoger niveau is afgelegd, kan hier een vrijstelling voor aangevraagd worden. Bij een centraal examen (generieke vakken) kan dit alleen wanneer er examen is gedaan wat gebaseerd is op de referentieniveaus voor de havo, vwo en mbo (dus bijvoorbeeld geen hbo of wo).
  • Er mag nu bij de generieke examenonderdelen een vrijstelling worden gegeven op zowel een voldoende als onvoldoende resultaat. Let op: de diploma-eisen (slaag-zakregeling) blijven wel van kracht.
  • Per tijdvak kun je als student twee kansen voor een centraal examen benutten.
  • De centrale examens mogen op elk moment afgenomen worden, ook in de eerste helft van de opleiding. Dit geldt overigens ook voor de instellingsexamen voor de generieke vakken.
  • Voor rekenen is zowel het centraal examen als een instellingsexamen mogelijk. Voorlopig houden we nog vast aan het centrale examen.
 • De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 2 is een jaar en niveau 3 is twee jaar. De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 4 is drie jaar. Op individuele basis is versnellen op basis van vooropleiding en/of werkervaring mogelijk. Dit komt aan de orde tijdens het vrijblijvende intakegesprek.

 • ROC Friese Poort zorgt in principe voor een stageplaats bij de mbo-opleidingen in de Zorg. Wanneer er meer aanmeldingen dan beschikbare stageplaatsen voor een opleiding zijn, is het een pré als je zelf een stageplaats hebt gevonden. Bij de opleidingsinformatie staat dit aangegeven.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66