Apothekersassistent

Apothekersassistent MBO 4

Voor volwassenen
Apothekersassistent MBO 4
Crebo 25471

Wil jij het aanspreekpunt zijn in de apotheek? Lijkt het je leuk recepten klaar te maken en uitleg te geven hoe een geneesmiddel werkt? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 1.225,00
Startdata
24-01-2020

Als apothekersassistent werk je samen met je collega's in een team. Je werkt meestal in een apotheek. Dat kan een openbare apotheek zijn maar ook een apotheek van een ziekenhuis, een poliklinische apotheek of de apotheek van een gezondheidscentrum. Andere mogelijke werkplekken zijn apotheekhoudende huisartspraktijken of de geneesmiddelenindustrie. Gedurende je loopbaan kun je ook in de farmaceutische industrie of groothandel gaan werken. Voor alle werkzaamheden werk je nauw samen met je collega-assistenten, de apotheker, apotheekhulpen en eventueel met de bezorgers van geneesmiddelen. Samen zorg je ervoor dat de cliënt zo goed en vakkundig mogelijk geholpen wordt. Elke cliënt die in de apotheek komt om zelf geneesmiddelen te kopen sta je deskundig te woord en adviseer je met leefstijladviezen en waar nodig geneesmiddelen.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je omgaan en communiceren met patiënten en voorlichting geven over het gebruik van medicijnen. Je leert ook geneesmiddelen klaar te maken voor gebruik en het afleveren van geneesmiddelen en handverkoopgeneesmiddelen.

Je krijgt de volgende Vakken

 • omgaan en communiceren met patiënten
 • afleveren van geneesmiddelen en handverkoopgeneesmiddelen
 • geneesmiddelen klaarmaken voor gebruik
 • voorlichting geven over het gebruik van medicijnen
 • administratie bijhouden
 • voorraadbeheer
 • sport en lessen voor je burgerschap
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

Studieduur  3 jaar
Leeruren 6 lesuren (1 dag) en circa 8 uur zelfstudie per week
Stage/werk circa 16 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmoment afhankelijk van het startmoment, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Stage / werkplek

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. ROC Friese Poort kan, in sommige gevallen, een stageplaats regelen.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Apothekersassistent op niveau 4.

Werken

Je kunt gaan werken in een openbare apotheek, de apotheek van een ziekenhuis, gezondheidscentrum of een apotheekhoudende huisarts.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan een opleiding in de Zorg en Welzijn.

Kosten

  BBL
Scholingskosten € 1.225,00
Lesmateriaal exclusief
Examenkosten inclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens) € 1.225,00
BTW vrijgesteld
Bijkomende kosten circa € 600,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar en geldt alleen voor opleidingen die vòòr september 2020 starten. Start je vanaf september met de opleiding, dan is het mogelijk dat de inhoud en de prijs van de opleiding afwijkt van de informatie op onze website. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Offertes met startdatum vanaf september worden op een later moment verstuurd. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals boeken, dat je dient aan te schaffen. 

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66