Techniek

Werkvoorbereider fabricage MBO 4

Voor volwassenen
Werkvoorbereider fabricage MBO 4
Crebo 25122

Wil jij projecten voorbereiden, het productieproces begeleiden en jou technische kennis overbrengen op klanten? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Drachten Sneek
Lesmoment
ochtend middag avond
Kosten
Scholingskosten € 995,00
Startdata
Drachten nader te bepalen

Je berekent wat er nodig is aan machines, materialen en menskracht om een product te maken. Daarna bepaal je hoeveel tijd het productieproces vraagt en je berekent de kostprijs. Als je dat rond hebt, zorg je ervoor dat de tekeningen, materialen en gereedschappen beschikbaar zijn. Ook help je collega's met technische problemen en als de planning mis dreigt te lopen. Je brengt je technische kennis begrijpelijk over op klanten die niet over deze kennis beschikken.

Stages

Techniek

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je adviseren en organiseren. Je leert calculeren en de kostprijs te berekenen. Daarnaast leer je het productieproces begeleiden.

Je krijgt de volgende Vakken

 • bedrijfskunde
 • ERP
 • calculeren
 • installatieontwerp en berekenen
 • materialen en constructieleer
 • offertes uitbrengen
 • plannen en organiseren
 • 3D-tekenen
 • lean
 • wis- en natuurkunde
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

Studieduur2 jaar
Leeruren10 lesuren (2 dagen) en circa 6 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmomentafhankelijk van startmoment, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. Je kunt in overleg wekelijks starten.

Examen

Je doet proeve van bekwaamheid bij het bedrijf waar je werkt. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

Techniek

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Werkvoorbereider Fabricage op niveau 4.

Werken

Je kunt aan de slag bij een bedrijf dat technische producten maakt in een werkplaats. Dat kan in verschillende sectoren. Zo kun je onder andere werken in de metaalindustrie of machinebouw, maar ook in de automatisering. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 995,00
Lesmateriaalinclusief
Verbruiksmateriaalinclusief
Examenkosteninclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 995,00
BTWvrijgesteld
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Drachten nader te bepalen
BBL Sneek februari 2020
BBL Sneek april 2020
BBL Sneek september 2020

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66