Verspanen betekent dat je materiaal in de juiste vorm brengt. Vaak werk je met staal, kunststof of gietijzer. Dat zijn stevige materialen waarvoor je verschillende technieken gebruikt om ze in de goede vorm te krijgen. Soms bedien je de machines met de hand, soms zijn ze computergestuurd. Je werkt bijvoorbeeld voor de horloge-industrie, aan flenzen (afsluitingen), medische apparaten, delen van machines en motoren. Aan de hand van een tekening ga je aan de slag en je zorgt ervoor dat het precies past. Je werkt in een team onder leiding van een ervaren collega.
Stages
Inhoud
Tijdens de opleiding leer je hoe je verspanende bewerkingen in de praktijk moet uitvoeren, zoals frezen, draaien en verspanen. Ook leer je hoe je een tekening moet lezen. De opleiding wordt in twee varianten aangeboden. In Sneek kun je de reguliere BBL-opleiding volgen en in Drachten vindt de opleiding plaats in de Bedrijfsschool Centrum Fijnmechanica.
Bedrijfsschool Centrum Fijnmechanica
Binnen de bedrijfsschool word je door ervaren leermeesters uit de praktijk opgeleid tot vakspecialist. In tegenstelling tot een regulier BBL-traject zorgt de bedrijfsschool voor instructie, begeleiding, examinering en andere verplichtingen met betrekking tot beroepspraktijkvorming, zodat jouw leerbedrijf hier geen omkijken naar heeft. Naast de verplichte leerstof leer je bedrijfs-/ branchespecifieke onderdelen. De praktijkopdrachten voer je uit in de bedrijfsschool. Je houdt een map (portfolio) bij van alles wat je leert in de praktijk. En binnen het leerbedrijf word je volledig ingezet voor de werkzaamheden daar. In overleg met het leerbedrijf kunnen er vaardigheden of competenties aan de lesstof worden toegevoegd, zoals tot het niveau machinebankwerken fijnmechanisch of instrumentmaker.
Je krijgt de volgende Vakken
- verspaningstechnologie (draaien, frezen, materialenleer, vaktekenen en tekening lezen)
- basis CNC-verspaning
- vlak- en profielslijpen (optioneel)
- machinebankwerken fijnmechanisch (optioneel)
- Veiligheid Checklist Aannemers (VCA)
- Nederlands
- Loopbaan en burgerschap
- rekenen
- keuzedeel
Studielast
Studieduur | 2 jaar |
Leeruren | 8 lesuren (1 dag) en circa 8 uur zelfstudie per week |
Stage/werk | circa 16 uur per week (610 uur per jaar) |
Lesmoment | maandagmiddag en dinsdagavond, schoolvakanties vrij |
Het lesmoment Bedrijfschool Centrum Fijnmechanica in Drachten wordt in samenspraak met de opdrachtgever bepaald. Je kan wekelijks starten. Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.
Toelating
Minimaal diploma entree, diploma lbo, vbo, vmbo, mavo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma of een overgangsbewijs naar 4 havo. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname.
Examen
Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.
Stage / werkplek
Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.
Diploma
Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Verspaner op niveau 2. Daarnaast ontvang je een VCA-certificaat.
Werken
Je kunt aan de slag in grote of kleine bedrijven die met verspaningstechnieken producten maken uit staal, gietijzer of kunststof. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.
Kosten
BBL | |
---|---|
Scholingskosten | maatwerk |
Totaalprijs (bij betaling ineens) | maatwerk |
BTW | vrijgesteld |
BBL
De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals boeken, dat je dient aan te schaffen.
Ervaringen van onze studenten
Contact

Al je vragen kun je aan ons stellen via: