Techniek
Volwassenen

TIG lassen

Voor volwassenen

Wil je je bekwamen in de diverse lasposities en het lassen van diverse materialen met TIG lassen? Dan is deze cursus echt iets voor jou.

TIG lassen niveau 1:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je een buitenhoeklas onder de hand in 2 mm te maken.

TIG lassen niveau 2:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je hoeklassen in verschillende posities uitvoeren in aluminium of roestvrijstaal. De V-las wordt onder de hand uitgevoerd. Ook leer je plaat-pijpverbinding te lassen met een staande hoeklas met een a-hoogte van 2 mm.

TIG lassen niveau 3:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je pijp- en plaatlassen in alle standen in aluminium of roestvrijstaal. De V-las (3Gu) wordt röntgentechnisch beoordeeld. 

TIG lassen niveau 4:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je pijp- en plaatlassen in alle standen in aluminium of roestvrijstaal.

Ben je beginnende lasser en/of heb je nog geen diploma? Meld je dan aan voor het eerste niveau. Heb je enige ervaring of zelfs al één of meerdere las-diploma’s? Kies hieronder het niveau dat bij je past! Twijfel je over het niveau? Maak dan een afspraak voor een proeflas door dit in het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier te vermelden.

Duur
10-20 avonden
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek
Lesmoment
avond
Kosten
Scholingskosten afhankelijk van niveau
Eerstvolgende startdatum
Startmoment afhankelijk van keuze

Studielast

 Standaard cursusVerkort (niveau 1 en 2) 
Studieduur20 avonden (De lessen moeten binnen 25 weken afgerond worden, m.u.v. de schoolvakanties.)10 avonden 
Leeruren3 lesuren (1 dag)3 lesuren (1 dag)
LesmomentDrachten: maandag en woensdag 18.30 – 21.30 uur
Emmeloord: maandag 18.00 – 21.00 uur
Leeuwarden: dinsdag 18.30 – 21.30 uur
Sneek: maandag 18:30 - 21:30 uur
​​​​​​​schoolvakanties vrij
Drachten: maandag en woensdag 18.30 – 21.30 uur
Emmeloord: maandag 18.00 – 21.00 uur
Leeuwarden: dinsdag 18.30 – 21.30 uur
Sneek: maandag 18:30 - 21:30 uur
schoolvakanties vrij

De bovenstaande studieduur, leeruren en lesmoment gelden voor alle niveaus. 

Toelating

  • TIG-lassen niveau 1: enige ervaring met metaalbewerken of lassen en minimaal twee jaar voortgezet onderwijs of beschikt over een vergelijkbaar niveau.
  • TIG-lassen niveau 2: NIL-diploma TIG-lassen niveau 1 is gewenst.
  • TIG-lassen niveau 3: NIL-diploma TIG-lassen niveau 2 is gewenst.
  • TIG-lassen niveau 4: NIL-diploma TIG-lassen niveau 3 is gewenst.

Examen

Alle TIG-lassen cursussen worden afgesloten met een landelijk erkend NIL examen van Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Diploma

Wanneer je de cursus met voldoende resultaat afrondt, ontvang je het branche-erkende diploma TIG-Lassen niveau 1, 2, 3 of 4 van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

NIL logo

 

Startdata

Startmoment
afhankelijk van keuze Inschrijven

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Dit hangt mede af van de lasmethode waarmee je werkt of wilt werken. Als beginner start je altijd met niveau 1 of 2. Dit is afhankelijk van of je dagelijks last. Bij twijfel kun je een vrijblijvende proeflas aanvragen door dit aan te geven in de opmerkingen tijdens het aanmelden. Wanneer je vervolgens besluit een lascursus te gaan volgen dan worden er geen kosten in rekening gebracht voor de proeflas. Besluit je na de proeflas van de cursus af te zien dan bedragen de kosten voor deze proeflas € 65,00. Voor niveau 3 en 4 is veel laservaring of een NIL-diploma niveau 2 vereist.

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Ja, de meeste volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen, wanneer een opleiding langer duurt dan 3 maanden en boven de € 201,00 is. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht (€ 8,80 per termijn).

Meer informatie vind je in ons financieel reglement.

Lascursussen en opleidingen (kunnen) worden afgesloten met een NIL-examen. Wanneer tijdens de scholing blijkt dat het onderdeel theorie/tekeninglezen teveel moeite kost, kan er voor gekozen worden om alleen een praktijkexamen, dus geen theorie, af te nemen.