TIG lassen

Kansberoep
Voor volwassenen

TIG lassen is een lasproces dat zeer geschikt is voor nauwkeurig laswerk en je kunt er een zeer hoge laskwaliteit mee bereiken. TIG lassen wordt gezien als een moeilijke vorm van lassen, doordat het toevoegmateriaal handmatig toegevoegd moet worden. Er zijn dus altijd twee handen nodig tijdens het proces. TIG lassen niveau 1 is een basisopleiding voor beginnende lassers waarbij je je gaat verdiepen in apparatuur, materiaal en constructies. Met niveau 2 leer je lassen in horizontale, horizontale/verticale, verticale positie. Tijdens de cursus niveau 3 leer je lassen in alle posities. Wil je je meer verdiepen in plaat of pijp werkstukken in alle posities, dit leer je tijdens niveau 4.

Stages

Inhoud

TIG lassen niveau 1:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je een buitenhoeklas onder de hand in 2 mm te maken.

TIG lassen niveau 2:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je hoeklassen in verschillende posities uitvoeren in aluminium en roestvrijstaal. De V-las wordt onder de hand uitgevoerd. Ook leer je plaat-pijpverbinding te lassen met een staande hoeklas met een a-hoogte van 2 mm.

TIG lassen niveau 3:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je pijp- en plaatlassen in alle standen in aluminium en roestvrijstaal. De V-las (3Gu) wordt röntgentechnisch beoordeeld. 

TIG lassen niveau 4:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je pijp- en plaatlassen in alle standen in aluminium en roestvrijstaal.

Ben je beginnende lasser en/of heb je nog geen diploma? Meld je dan aan voor het eerste niveau. Heb je enige ervaring of zelfs al één of meerdere las-diploma’s? Kies hieronder het niveau dat bij je past! Twijfel je over het niveau? Maak dan een afspraak voor een proeflas door dit in het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier te vermelden.

Studielast

Studieduur20 avonden
Leeruren3 lesuren (1 dag)
LesmomentDrachten: maandag en woensdag 18.30 – 21.30 uur
Emmeloord: maandag 18.00 – 21.00 uur
Leeuwarden: dinsdag 18.30 – 21.30 uur

De bovenstaande studieduur, leeruren en lesmoment gelden voor alle niveaus. 

Toelating

  • TIG-lassen niveau 1: enige ervaring met metaalbewerken of lassen en minimaal twee jaar voortgezet onderwijs of beschikt over een vergelijkbaar niveau.
  • TIG-lassen niveau 2: NIL-diploma TIG-lassen niveau 1 is gewenst.
  • TIG-lassen niveau 3: NIL-diploma TIG-lassen niveau 2 is gewenst.
  • TIG-lassen niveau 4: NIL-diploma TIG-lassen niveau 3 is gewenst.

Examen

Alle TIG-lassen cursussen worden afgesloten met een landelijk erkend NIL examen van Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Diploma

Wanneer je de cursus met voldoende resultaat afrondt, ontvang je het branche-erkende diploma TIG-Lassen niveau 1, 2, 3 of 4 van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

NIL logo

 

Kosten

Scholingskostenafhankelijk van niveau

Bekijk de modules voor de afzonderlijke niveauprijzen en losse modules. Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.

Scholingskosten TIG lassen niveau 1
Scholingskosten TIG lassen niveau 2
​​​​​​​Scholingskosten TIG lassen niveau 3
​​​​​​​Scholingskosten TIG lassen niveau 4

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

  • Dit hangt mede af van de lasmethode waarmee je werkt of wilt werken. Als beginner start je altijd met niveau 1 of 2. Dit is afhankelijk van of je dagelijks last. Bij twijfel kun je een vrijblijvende proeflas aanvragen door dit aan te geven in de opmerkingen tijdens het aanmelden. Wanneer je vervolgens besluit een lascursus te gaan volgen dan worden er geen kosten in rekening gebracht voor de proeflas. Besluit je na de proeflas van de cursus af te zien dan bedragen de kosten voor deze proeflas € 65,00. Voor niveau 3 en 4 is veel laservaring of een NIL-diploma niveau 2 vereist.

  • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

  • Ja, de meeste volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen, wanneer een opleiding langer duurt dan 3 maanden en boven de € 201,00 is. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht (€ 8,80 per termijn).

    Meer informatie vind je in ons financieel reglement.

  • Lascursussen en opleidingen (kunnen) worden afgesloten met een NIL-examen. Wanneer tijdens de scholing blijkt dat het onderdeel theorie/tekeninglezen teveel moeite kost, kan er voor gekozen worden om alleen een praktijkexamen, dus geen theorie, af te nemen.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.