Techniek

Operator B MBO 3

Voor volwassenen
Operator B MBO 3
Crebo 25338

Hou je van techniek en je vindt het interessant om te weten hoe de machines werken? En wil je er voor zorgen dat het productieproces in een fabriek goed verloopt? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
3
Locatie(s)
Drachten Incompany
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 1.500,00
Eerstvolgende startdatum
op elk moment Drachten

Je kent de processen in een fabriek door en door en je merkt direct of er iets niet goed loopt. Je bedient, bewaakt en onderhoudt de apparatuur. Je werkt zelfstandig en storingen die optreden los je zo snel mogelijk op. Daarbij maak je gebruik van uiteenlopende controle- en bedieningsapparatuur, die zowel bij de installatie als in de controlekamer zit. Je begeleidt en instrueert collega’s bij de productiewerkzaamheden en bij de productieplanning.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over techniek, beheersing en onderhoud van processen. Ook leer je over veiligheid, milieu, communicatie en organisatie. Je kan de opleiding individueel volgen, loopt stage binnen je leerbedrijf en je volgt de theorie, onder begeleiding, via zelfstudie in het Open leercentrum Drachten. Ook is het mogelijk om de opleiding in groepsverband te volgen in het Open Leercentrum in Drachten of via een maatwerk traject bij je werkgever. De opleiding wordt afgestemd met VAPRO en/of Technicom, de behoefte van de werkgever en de branche (o.a. chemie, levensmiddelen, kunststof- en rubberbranche). Voor een traject op maat neem je contact op met Erik Overzet. Na het basisdeel kies je een profieldeel:

Procesoperator B
Je werkt in grote mate van zelfstandigheid met een grote diversiteit aan processen, apparatuur, grondstoffen en producten. Je bent flexibel inzetbaar op meerdere werkplekken binnen je eigen bedrijf en bij andere bedrijven binnen de procesindustrie.

Mechanisch operator B
Je werkt samen met collega’s in het productieproces. Het werk speelt zich voornamelijk af binnen het eigen bedrijf en beperkt zich tot de afdeling productie. Daarnaast kom je in aanraking met de afdelingen kwaliteit en controle en de afdeling onderhoud en reparatie.

  Studielast

  Studieduur2 jaar
  Leeruren5 lesuren (1 dag) en circa 8 uur zelfstudie per week
  Stage/werkcirca 16 uur per week (610 uur per jaar)
  Lesmomentvrijdag of in overleg met organisatie, schoolvakanties vrij

  Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

  Toelating

  Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname.

  Examen

  Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

  Stage / werkplek

  Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

  Diploma

  Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Operator B op niveau 3 en het branchediploma Operator B (Vapro).

  Werken

  Je kunt aan de slag als productievakman, panel- of hoofdoperator in een centrale controlekamer met geïntegreerde meet- en regelfuncties voor de bewaking en sturing van het productieproces. Je werkt in fabrieken in de proces- en maakindustrie. Dit zijn bedrijven die behoren tot de voedings- en genotmiddelenindustrie, textiel- en leder-, papier-, grafische, chemische, rubber- en kunststof-, basismetaal-, machine- of elektrotechnische industrie. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

  Kosten

   BBL
  Scholingskosten€ 1.500,00
  Lesmateriaalexclusief
  Verbruiksmateriaalexclusief
  Examenkosteninclusief
  Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 1.500,00
  BTWvrijgesteld
  BBL

  De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals boeken, dat je dient aan te schaffen. 

  Meer over kosten in het mbo

  Startdata

  BBL

  Ervaringen van onze studenten

  Vergelijkbare opleidingen

  Contact

  Pietsje

  Al je vragen kun je aan ons stellen via:

  Telefoon nr.
  058-233 99 66