NEN 3140

Voor volwassenen

NEN-normen zijn praktische richtlijnen die voor en door de markt zijn gemaakt. Deze afspraken bevatten de minimumveiligheidseisen waaraan laagspanningsinstallaties in bijvoorbeeld woningen of utiliteitsgebouwen moeten voldoen.

Stages

Inhoud

De norm NEN 3140 geldt als een van de belangrijkste middelen om aan de Arbowet te voldoen. In deze veiligheidsnorm staat beschreven hoe medewerkers veilig kunnen werken aan elektrische laagspanningsinstallaties. Je kan kiezen uit twee verschillende cursussen:

NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon: je leert de basisprincipes van elektrotechniek en hoe je veilig eenvoudige elektrotechnische handelingen kunt uitvoeren met elektrisch apparatuur en installaties. Er is naast de theorie ook veel aandacht voor de praktijk.

NEN 3140 Vakbekwaam Persoon: je leert het praktisch en correct toepassen van de veiligheidsprocedures en de veilige werkwijze zoals in de NEN 3140 beschreven is. Je leert de risico's van elektrocutie en vlambogen te herkennen en hoe je meetinstrumenten moet toepassen. Na afloop mag je complexere elektronische werkzaamheden uitvoeren.

Deze cursus wordt in samenwerking met Veritech gegeven. Veritech

Studielast

 Voldoende Onderricht PersoonVakbekwaam Persoon
Studieduur1 dagdeel1 dag
Leeruren3,5 uur (1 dag)7 lesuren (1 dag)
Lesmoment9.00 - 12.30 uur9.00 - 16.00 uur

Toelating

NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon: er zijn geen specifieke toelatingseisen van toepassing.
NEN 3140 Vakbekwaam Persoon: van de deelnemers wordt tenminste een elektrotechnische opleiding volgens de Wet Educatie Beroepsonderwijs niveau 2 (LBO-E) of gelijkwaardige ervaring verwacht.

De cursussen starten bij voldoende deelname.

Examen

De cursussen worden afgesloten met een toets.

Diploma

Als je de cursus met voldoende resultaat afsluit, ontvang je een certificaat van Veritech.

Kosten

Scholingskostenafhankelijk van keuze

Scholingskosten NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon
Scholingskosten NEN 3140 Vakbekwaam Persoon

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 2 is een jaar en niveau 3 is twee jaar. De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 4 is drie jaar. Op individuele basis is versnellen op basis van vooropleiding en/of werkervaring mogelijk. Dit komt aan de orde tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek.

 • Als ROC Friese Poort vinden we het belangrijk dat je je als student aanmeldt voor een opleiding die bij je past. Daarom nodigen wij je na je aanmelding uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek leren we elkaar beter kennen en horen we graag wat jouw interesses en ambities zijn en waarom jij voor deze opleiding hebt gekozen. 
  Wanneer je niet naar het kennismakingsgesprek komt en geen vervangende afspraak maakt, vervalt jouw recht op plaatsing. Er zijn geen kosten verbonden aan het kennismakingsgesprek.

 • Wanneer je een opleiding volgt en je kind naar de opvang gaat, heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dat ontvang je elke maand als voorschot. Hoeveel je krijgt hangt af van de gegevens die jij doorgeeft over hoe je situatie er dat jaar naar verwachting uitziet. Bijvoorbeeld hoeveel opvanguren je maandelijks nodig denkt te hebben. Verandert er iets in je situatie, dan heeft dat ook invloed op je maandelijkse toeslag.
  Belastingdienst/Toeslagen geeft 5 tips om ervoor te zorgen dat je de kinderopvangtoeslag ontvangt waar je recht op hebt. Bekijk de tips.

   

 • Ja, de meeste volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen, wanneer een opleiding langer duurt dan 3 maanden en boven de € 201,00 is. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht (€ 8,80 per termijn).

  Meer informatie vind je in ons financieel reglement.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.