Techniek

International Welding Specialist (IWS) + Werkvoorbereider fabricage MBO 4

Voor volwassenen
International Welding Specialist (IWS) + Werkvoorbereider fabricage MBO 4
Crebo 25122

Geef jij leiding en hou je toezicht op de praktische werkzaamheden bij het lassen van verschillende materiaalsoorten en lasprocessen? En wil jij aan de slag als lascoördinator volgens de NEN-EN-ISO 14731. Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Drachten
Lesmoment
middag avond
Kosten
Scholingskosten € 2.125,00
Startdata
Drachten nader te bepalen

Je berekent wat er nodig is aan machines, materialen en menskracht om een product te maken. Daarna bepaal je hoeveel tijd het productieproces vraagt en je berekent de kostprijs. Als je dat rond hebt, zorg je ervoor dat de tekeningen, materialen en gereedschappen beschikbaar zijn. Ook help je collega's met technische problemen en als de planning mis dreigt te lopen.

Stages

Techniek

Inhoud

Deze opleiding is een samenvoeging van twee verschillende opleidingen; namelijk mbo Werkvoorbereider fabricage niveau 4 en International Welding Specialist (IWS). Dankzij het combineren van deze twee opleidingen doorloop je de verschillende onderdelen sneller. Tijdens de opleiding leer je de diverse lasprocessen, apparatuur, materialen, constructies, fabricage en toepassingen. Tevens verdiep je je in kwaliteitssystemen en wettelijk vastgestelde normen. Onderwerpen als planning, bedrijfsvoering en calculatie komen ook aan bod. Je wordt tijdens de zelfstudie begeleid en ondersteund via e-mail.

Je krijgt de volgende Vakken

 • bedrijfskunde
 • ERP
 • calculeren
 • installatieontwerp en berekenen
 • materialen en constructieleer
 • offertes uitbrengen
 • plannen en organiseren
 • 3D-tekenen
 • lean
 • wis- en natuurkunde
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • materiaalgedrag tijdens het lassen
 • constructie en ontwerp
 • lasprocessen en lasapparatuur
 • fabricage en toepassingen

Studielast

Studieduur2 jaar
Leeruren9 lesuren (1 dag) en circa 6 uur zelfstudie per week
Stagecirca 16 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmomentmaandag van 12.30 - 22.00 uur, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Je hebt minimaal een vmbo-diploma (basisvariant) in combinatie met een NIL-diploma niveau 4 of een mbo-diploma (Allround constructiewerker) op niveau 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden.

Examen

Je krijgt een assessment die aansluit bij de functie van werkbereider. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap. De opleiding IWS wordt per hoofdonderwerp afgesloten met een examen volgens de voorschriften die zijn vastgesteld door het International Institute of Welding (IIW) en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).
NIL IIW

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Wanneer je het assessment en de examens met een voldoende afsluit, ontvang je het landelijke erkende mbo-diploma Werkvoorbereider fabricage op niveau 4 en het internationale diploma International Welding Specialist (IWS) van International Institute of Welding (IIW). Je ontvangt tevens een verklaring van ROC Friese Poort voor het praktijk-/practicumgedeelte.

Werken

Na de opleiding ben je opgeleid tot een technisch lasdeskundige die binnen het bedrijf de verantwoordelijkheid draagt voor de lastechnische taken. Met het certificaat International Welding Specialist (IWS) toon je aan dat je de benodigde kennis hebt en kun je aan de slag als lascoördinator volgens de EN 719. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Werktuigbouwkunde of Technische Bedrijfskunde.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 2.125,00
Lesmateriaalinclusief
Verbruiksmateriaalinclusief
Examenkostenexclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 2.125,00
BTWvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 820,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen examenkosten van het NIL. Hiervoor ontvang jij, of je werkgever, een factuur van het NIL.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Drachten nader te bepalen

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66