International Welding Specialist (IWS)

Kansberoep
Voor volwassenen
International Welding Specialist (IWS)

Ben jij lasser en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Wil je toezicht houden op de praktische werkzaamheden bij het lassen met oog voor kwaliteitssystemen en wettelijke vastgestelde normen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur
2 jaar
Leerweg
Brancheopleiding
Locatie(s)
Drachten
Lesmoment
avond
Kosten
Scholingskosten € 2.245,00
Eerstvolgende startdatum
in overleg Drachten

Door internationale regelgeving, kwaliteitsborging en lascoördinatie wordt van lassers geëist dat ze kunnen aantonen over de kennis en vaardigheden te beschikken om hun werk uit te voeren. Deze opleiding helpt je daarbij. Je wordt op relevante vakken bijgeschoold tot een middelbaar lastechnisch niveau.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met lastechnische theorie. Je verdiept je onder andere in lasprocessen, apparatuur, materialen, constructies, fabricage en toepassingen. Daarnaast komen onderwerpen als kwaliteitssystemen, wettelijk vastgestelde normen, planning, bedrijfsvoering en calculatie aan bod. De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte en tijdens de zelfstudie word je begeleid en ondersteund via e-mail.

Je krijgt de volgende Vakken

 • materiaalgedrag tijdens het lassen
 • constructie en ontwerp
 • lasprocessen en lasapparatuur
 • fabricage en toepassingen

Studielast

Studieduur2 jaar
Leeruren3 lesuren op 1 lesdag en circa 10 uur zelfstudie per week
Lesmomentmaandag van 18.20 - 20.45 uur, schoolvakanties vrij

Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Je aanvraag voor vrijstelling van een van de vakken of delen daarvan worden ter beoordeling voorgelegd aan het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Toelating

Voor de opleiding wordt één van de onderstaande opleidingen vereist:

 • Een technische opleiding op mbo-niveau 3
 • Een technische opleiding op mbo-niveau 2 aangevuld met een IWP opleiding
 • Een technische opleiding op mbo-niveau 2 aangevuld met een NIL niveau 4 opleiding

Examen

Je krijgt een assessment die aansluit bij de functie van werkbereider. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap. De opleiding IWS wordt per hoofdonderwerp afgesloten met een examen volgens de voorschriften die zijn vastgesteld door het International Institute of Welding (IIW) en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).
NIL IIW

Diploma

Wanneer je de examens met een voldoende afsluit, ontvang je het internationale diploma ‘International Welding Specialist’ afgegeven door het International Institute of Welding (IIW). Op basis van dit diploma kun je een aanvraag indienen voor een NIL-certificaat Lasspecialist.

Werken

Na de opleiding ben je opgeleid tot een technisch lasdeskundige die binnen het bedrijf de verantwoordelijkheid draagt voor de lastechnische taken. Met het certificaat International Welding Specialist (IWS) toon je aan dat je de benodigde kennis hebt en kun je aan de slag als lascoördinator volgens de EN 719.

Kosten

Scholingskosten€ 2.245,00
Lesmateriaalinclusief
Verbruiksmateriaalinclusief
Examenkostenexclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 2.245,00
BTWvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 1.000,00

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. De kosten van het NIL examen zijn niet in de totaalprijs inbegrepen. Jij of je werkgever ontvangt hiervoor een factuur van het NIL.

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

 • Ja, de meeste volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen, wanneer een opleiding langer duurt dan 3 maanden en boven de € 201,00 is. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht (€ 8,80 per termijn).

  Meer informatie vind je in ons financieel reglement.

 • Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.