Techniek

Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties MBO 3 modulair

Voor volwassenen
Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties MBO 3 modulair
Crebo 25307

Wil jij werktuigkundige apparatuur en installaties onderhouden? En wil je apparatuur, installaties en systemen optimaliseren om storingen te verhelpen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
3
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
middag avond
Kosten
Scholingskosten € 1.750,00
Startdata
Leeuwarden nader te bepalen

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je aan installaties voor warm tapwater en klimaatbeheersing. Denk aan waterpompen, mechanische ventilatiesystemen, warmwatertoestellen, gastoestellen, cv-ketels en zonneboilers. Je werkt vaak op verschillende locaties en komt steeds diverse situaties tegen. Je spoort storingen op en bepaalt of reparatie mogelijk is. Je hebt contact met de klant en begeleidt minder ervaren collega’s.

Stages

Techniek

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je het onderhouden, repareren, controleren en afstellen van installaties en storingen zoeken en oplossen. Ook komen domotica en ICT-vaardigheden aan bod. Naast de vaktechnische vakken wordt ingegaan op de beroepshouding: o.a. veilig-, milieu- en klantgericht werken. Je kunt de volledige opleiding (alle modules) doorlopen, of één of meerdere modules volgen. De opleiding bestaat uit de volgende modules: Basis elektrotechniek I en IIBasis installatietechniek I en IIOnderhoud gastoestellenOnderhoud duurzame technieken en luchtbehandelingService aan installatiesService aan gastoestellen en Service aan duurzame technieken.

Als je de volledige opleiding volgt (modules 1 t/m 7), doorloop je ook de onderdelen: voorbereiding en examinering, Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Daarnaast volg je het keuzedeel verdieping in techniek - warmtepompen: principe werking warmtepompen, onderdelen benoemen, werking bron, werking afgiftesysteem en wet- en regelgeving.

Studielast

Studieduur2 jaar (volledige opleiding) of 1 of meer modules
Leeruren6 lesuren (1 dag) en circa 8 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmomentwoensdag 14.30 - 21.00 uur, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg. Je kunt ook één of meerdere modules volgen. De modules Basis elektrotechniek en Basis installatietechniek duren elk 20 weken, de overige modules duren elk 10 weken.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname. De inschrijving sluit 14 dagen voor de startdatum.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

Techniek

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties op niveau 3.

Werken

Je kunt bij verschillende bedrijven aan het werk op bijvoorbeeld de onderhoudsafdeling van productie-, installatie- en servicebedrijven. Ook kun je werken bij de storingsdienst. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 1.750,00
Lesmateriaalinclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 1.750,00
BTWvrijgesteld
BBL

Wanneer je de gehele opleiding volgt (alle modules) betreffen de scholingskosten een prijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Leeuwarden nader te bepalen

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

  • Ja, dat kan. Jouw thuis- en werksituatie is natuurlijk anders dan die van een jongere. Onze volwassenenopleidingen zijn daarom zoveel mogelijk aangepast op jouw situatie. In de meeste gevallen betekent dit dat je versneld je opleiding kunt doorlopen, je meer maatwerkmogelijkheden hebt, meer instroommomenten, kleinere (volwassen) klassen en een intensievere begeleiding. De kosten van een volwassenenopleiding zijn door dit stukje individueel maatwerk hoger dan een jongerenopleiding. Indien de opleiding duurder is dan € 200,00 bieden we wel de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Vind je de opleiding te duur en wil je weten welke andere manieren ROC Friese Poort heeft om tot een kwalificatie te komen? Kijk dan of je via een opleiding bij het jongerenonderwijs kunt instromen. Je betaalt dan voor het lesgeld, de aanschaf van leer- en hulpmiddelen en een eventuele bijdrage voor een werkweek of excursie.

  • Ja, de meeste volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen, wanneer een opleiding langer duurt dan 3 maanden en boven de € 200 is. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht (€ 8,80 per termijn).

  • Een mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Met het keuzedeel kan de student zich verbreden of verdiepen. Keuzedelen zijn ook geschikt voor bijscholing van werknemers. Je sluit dan een arbeidsmarktrelevant keuzedeel af met een mbo-certificaat of een certificaat van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen (afhankelijk van het keuzedeel).

    Keuzedelen

    In het basisdeel van je opleiding leg je een stevig fundament. Met het profieldeel geef je een specifieke, beroepsgerichte invulling aan je opleiding. Binnen het keuzedeel kies je zelf onderwerpen waardoor jij je kennis en vaardigheden verbreedt en/of verdiept. Je vergroot hiermee je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en je zorgt voor een betere doorstroming naar een eventuele vervolgopleiding. De drie delen zijn verplicht en moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen. De profiel- en keuzedelen van jouw opleiding bespreken we tijdens het intakegesprek.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66