constructie en plaattechnoloog

Constructie- en plaattechnoloog MBO 4

Voor volwassenen
Constructie- en plaattechnoloog MBO 4
Crebo 25572

Wil jij worden opgeleid tot specialist op de werkvloer en wil je je meer verdiepen in materiaaleigenschappen en diverse machines? Heb jij de opleiding allround constructiewerker of allround plaatwerker afgerond? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Drachten
Lesmoment
middag avond
Kosten
Scholingskosten € 1.375,00
Startdata
Drachten nader te bepalen

Als constructie- en plaattechnoloog werk je net zoveel met je handen als met je hoofd. Veiligheid is belangrijk, zeker als je met machines werkt zoals laser-, plasma- of waterstraalsnijmachines, kant- en zetbanken en profielbuigmachines.

Stages

Veiligheid

Inhoud

Tijdens de opleiding verdiep je je in het investeren in nieuwe machines en technieken en aanschaftrajecten worden bekeken vanuit verschillende invalshoeken, zodat een gedegen investeringsplan opgesteld kan worden. Naast het technisch tekenen in Solidworks komen ook de diverse leanmethoden aan bod die gebruikelijk zijn binnen het bedrijfsleven. Daarnaast worden lessen gegeven over een aantal moderne verbindings- en nabewerkingstechnieken, zoals bijvoorbeeld de lasrobot, laserlassen, OPD-lassen en lijmen. Door middel van methodisch ontwerpen wordt inzicht verkregen in verbetertrajecten die binnen een bedrijf kunnen worden uitgevoerd. Gastlessen vanuit het bedrijfsleven worden gegeven over de manier waarop zij met de nieuwste technieken werken en hun visie op de toekomst van de techniek.
Wil je naast deze opleiding ook de opleiding IWS volgen, dan volg je ook de vakken lasprocessen, lasapparatuur en fabricage en toepassingen. Daarnaast is het mogelijk om naast deze opleiding de cursus lasrobotica te volgen.

Je krijgt de volgende Vakken

 • bedrijfskunde
 • CAD met Solid Works
 • constructie en ontwerp
 • Enterprise Resource Planning (ERP)
 • lasrobotica
 • Lean Six Sigma
 • materialen
 • meten
 • productietechnieken
 • wiskunde
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel duurzaamheid

Studielast

Studieduur2 jaar
Leeruren7 lesuren (1 dag) en circa 6 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmomentmaandag van 13.25 - 21.55 uur, schoolvakanties vrij

Volg je naast de opleiding ook IWS of lasrobotica, dan bestaat je lesdag uit 9 lesuren. Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal een vakgericht mbo-diploma niveau 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

Maritiem

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma constructie- en plaattechnoloog op niveau 4.

Werken

Je werkt als gespecialiseerd technoloog in de metaal branche. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 1.375,00
Lesmateriaalinclusief
Verbruiksmateriaalinclusief
Examenkosteninclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 1.375,00
BTWvrijgesteld
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen de kosten voor een eventuele avondmaaltijd.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Drachten nader te bepalen

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66