Techniek
Volwassenen

CO Vakmanschap profiel Monteur werktuigkundige installaties

Examentraining

Werk jij aan gasverbrandingsinstallaties? Zoals het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijf stellen van deze installaties? Haal dan vóór 1 januari 2023 je verplichte CO-certificering/Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide.

Tijdens de voorbereidende les op de theorietoets wordt ingegaan op de vorming en het vrijkomen van koolmonoxide bij een cv-ketelinstallatie. Je wordt gewezen op belangrijke aandachtspunten bij het monteren, inspecteren en onderhouden van een cv-ketel, rookgasafvoerkanalen, luchttoevoer en ventilatie. Je leert hoe je metingen uitvoert en CO-melders plaatst. Je wordt voorbereid om aan het einde van de ochtend de theorietoets af te leggen.

Na de theorietoets volgt praktijktraining, als voorbereiding op het praktijkexamen. Deze praktijktraining is bedoeld als introductie op het praktijkexamen, zodat je globaal weet wat je kunt verwachten tijdens dit examen en je zelf een inschatting van je kennisniveau kunt maken zodat je kunt bepalen of er eventuele extra oefening en voorbereiding benodigd is.

Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met IW Nederland.

Duur
1 dag
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 595,00
Eerstvolgende startdatum
Leeuwarden wekelijks

Vakken

 • Introductie Gasketelwet, voorkennistest, normen en richtlijnen
 • Onveilige situaties
 • Opstellingsruimte
 • Rookgasafvoer
 • Gasverbrandingstoestel
 • CO-melder
 • Uitleg inhoud praktijkexamen
 • Rookgasanalyse
 • Uitvoeringen metingen

Studielast

Studieduur1 dag
Leeruren7,5 uren
Lesmomentwoensdag van 08.30 - 16.00 uur, schoolvakanties vrij

Toelating

Je dient afhankelijk van de profielkeuze minimaal te beschikken over mbo-niveau 2 of 3 Installatietechniek. Kies het juiste profiel, check de infographic of gebruik de profielkeuzehulp. Het juiste profiel vink je aan in het aanmeldformulier! De inschrijving sluit 14 dagen voor de startdatum.

  Examen

  De theorie wordt afgesloten met een landelijk erkende toets door CO Vakmanschap.

  Na het behalen van de theorietoets is het mogelijk om je in te schrijven voor het praktijkexamen Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning) dat door IW Nederland op locatie van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt afgenomen.

  Diploma

  Na afloop van de training en bij positief resultaat van het theorie-examen ontvangt de deelnemer een persoonlijke code van CO Vakmanschap die benodigd is voor de aanmelding van het praktijkexamen én een bewijs van deelname van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

  Doorleren

  Na het behalen van de theorietoets is het mogelijk om je in te schrijven voor het praktijkexamen dat door IW Nederland op locatie van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt afgenomen. 

  Het Bewijs van Vakmanschap 5 jaar geldig. Na die periode van 5 jaar moeten monteurs zich opnieuw laten certificeren. De route naar persoonscertificering wordt opnieuw afgelegd.

  Kosten

  Scholingskosten€ 595,00
  Lesmateriaalinclusief
  Verbruiksmateriaalinclusief
  Examenkosteninclusief theorie-examen, exclusief praktijkexamen
  Prijs (bij betaling 1x)€ 595,00
  BTWvrijgesteld
  Bijkomende kostencirca € 300,00 tot € 595,00

  Het totaalbedrag is inclusief het theorie-examen en exclusief benodigdheden* en het praktijkexamen Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning) van IW Nederland dat je zelf dient aan te vragen. Je kunt in termijnen betalen. *Voor het volgen van deze training heb je nodig: een tablet of laptop met internet, handgereedschap (dringend advies), meetapparatuur (dringend advies) zoals rookgasanalysemeter en gasdrukmeter.

  Subsidies voor deze opleiding
  Subsidie: Kansen verzilveren in technisch vakmanschap
  Subsidie: Doorzaam voor uitzendkrachten
  Subsidie: Scholing FCB of CAO Kartonnage
  Subsidie: Voucherregeling ondernemerschap Flevoland
  Subsidie: Ontwikkelfonds groei vooruit
  Subsidie: Scholingsvoucher Metaal & Techniek
  Subsidie: Opleidings- en Ontwikkelfondsen

  Check hier alle subsidiemogelijkheden


  Startdata

  Leeuwarden
  wekelijks Inschrijven

  Contact

  Pietsje

  Al je vragen kun je aan ons stellen via:

  Telefoon nr.

  Veelgestelde vragen volwassenen

  Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

  Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

  Je kunt een kopie van je diploma opvragen via het opleidingsinstituut waar jij je diploma hebt behaald óf je kunt bij Duo een verklaring aanvragen.

  Open Dag voor alle opleidingen

  Donderdag 17 november 2022
  15.00 - 20.00 uur
  Alle locaties

  Vrijdag 27 januari 2023
  15.00 - 20.00 uur
  Alle locaties

  Zaterdag 28 januari 2023
  09.30 - 12.30 uur
  Alleen locatie Urk

  Infodag voor alle opleidingen

  Woensdag 15 maart 2023
  16.00 - 20.00 uur
  Locaties nader te bepalen

  Woensdag 7 juni 2023
  18.00 - 20.00 uur
  Locaties nader te bepalen

  Woensdag 30 augustus 2023
  18.00 - 20.00 uur
  Locaties nader te bepalen

  Beleefdagen

  Oktober 2022 - maart 2023
  Alle locaties