Techniek
Volwassenen

CO Vakmanschap examentraining

Theorie + examen

Werk jij aan gasverbrandingsinstallaties, zoals het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijf stellen van deze installaties? Haal dan vóór 1 januari 2023 je verplichte CO-certificering/Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide. 

Tijdens de voorbereidende les op de theorietoets wordt ingegaan op de vorming en het vrijkomen van koolmonoxide bij een cv-ketelinstallatie. Je wordt gewezen op belangrijke aandachtspunten bij het monteren, inspecteren en onderhouden van een cv-ketel, rookgasafvoerkanalen, luchttoevoer en ventilatie. Je leert hoe je metingen uitvoert en CO-melders plaatst. Je wordt voorbereid om aan het einde van de ochtend de theorietoets af te leggen.

Na de theorietoets volgt er een demonstratie rookgasanalyse als introductie op het praktijkexamen.

Er zijn zes verschillende modules waar je uit kunt kiezen:

De volgende onderwerpen worden tijdens deze lesdag behandeld:

 • introductie Gasketelwet, voorkennistest, normen en richtlijnen
 • onveilige situaties
 • opstellingsruimte
 • rookgasafvoer
 • gasverbrandingstoestel
 • CO-melder
 • uitleg inhoud praktijkexamen
 • rookgasanalyse
 • uitvoeringen metingen

Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met IW Nederland.

Duur
1 dag
Leerweg
Cursus / training, Test / toets / examen
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten afhankelijk van profiel
Eerstvolgende startdatum
Startmoment afhankelijk van keuze

Studielast

Studieduur1 dag
Leeruren7,5 uren
Lesmomentwoensdag van 08.30 - 16.30 uur, schoolvakanties vrij

Toelating

Je dient afhankelijk van de profielkeuze minimaal te beschikken over mbo-niveau 2 of 3 Installatietechniek. Kies het juiste profiel, check de infographic of gebruik de profielkeuzehulp. Het juiste profiel vink je aan in het aanmeldformulier! De inschrijving sluit 14 dagen voor de startdatum.

  Examen

  De theorie wordt afgesloten met een landelijk erkende toets door CO Vakmanschap.

  Na het behalen van de theorietoets is het mogelijk om je in te schrijven voor het praktijkexamen Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning) dat door IW Nederland op locatie van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt afgenomen.

  Diploma

  Na afloop van de training en bij positief resultaat van het theorie-examen ontvangt de deelnemer een persoonlijke code van CO Vakmanschap die benodigd is voor de aanmelding van het praktijkexamen én een bewijs van deelname van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

  Doorleren

  Na het behalen van de theorietoets is het mogelijk om je in te schrijven voor het praktijkexamen dat door IW Nederland op locatie van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt afgenomen. 

  Het Bewijs van Vakmanschap 5 jaar geldig. Na die periode van 5 jaar moeten monteurs zich opnieuw laten certificeren. De route naar persoonscertificering wordt opnieuw afgelegd.

  Startdata

  Startmoment
  afhankelijk van keuze Inschrijven

  Contact

  Pietsje

  Al je vragen kun je aan ons stellen via:

  Telefoon nr.

  Veelgestelde vragen volwassenen

  Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

  Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

  Open Dag voor alle opleidingen

  Vrijdag 27 januari 2023
  15.00 - 20.00 uur
  Alle locaties

  Zaterdag 28 januari 2023
  09.30 - 12.30 uur
  Alleen locatie Urk

  Infodag voor alle opleidingen

  Woensdag 15 maart 2023
  16.00 - 20.00 uur
  Locaties nader te bepalen

  Woensdag 7 juni 2023
  18.00 - 20.00 uur
  Locaties nader te bepalen

  Woensdag 30 augustus 2023
  18.00 - 20.00 uur
  Locaties nader te bepalen

  Beleefdagen

  Oktober 2022 - maart 2023
  Alle locaties

  We bereiden ons graag voor op je komst, want we vinden het belangrijk dat je de opleiding kiest die bij jou past. Daarom vragen we je om je van te voren aan te melden. Je ontvangt na aanmelding een QR-code in je mail die we scannen bij binnenkomst. Zo blijven we ook na je bezoek in contact en informeren we je over toekomstige voorlichtingen.

  Aanmelden