CO Vakmanschap examentraining

Theorie + -examen + praktijkvoorbereiding voor verplichte CO-certificering
CO Vakmanschap examentraining

Werk jij aan gasverbrandingsinstallaties, zoals het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijf stellen van deze installaties? Haal dan vóór 1 april 2022 je verplichte CO-certificering/Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide. Start met deze training.

Duur
1 dag
Leerweg
Cursus / training, Test / toets / examen
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 595,00
Eerstvolgende startdatum
wekelijks Startmoment

Per 1 oktober 2020 is de nieuwe Gasketelwet in werking getreden. Monteurs die werken aan gasverbrandingsinstallaties hebben anderhalf jaar de tijd om de verplichte CO-certificering, ook wel het bewijs van vakmanschap koolmonoxide genoemd, te behalen. Vanaf 1 april 2022 is het strafbaar om zonder CO-certificering aan gasverbrandingsinstallaties te werken.

Om de juiste theorie over te brengen en het juiste examen te volgen, is het belangrijk dat je je voor het juiste profiel aanmeld. Werk je als monteur of 1e monteur binnen de service & onderhoud werkt of aan werktuigkundige installaties. Bekijk de infographic of gebruik de profielkeuzehulp en vink het juiste profiel aan bij je aanmelding.

Stages

Inhoud

Tijdens de voorbereidende les op de theorietoets wordt ingegaan op de vorming en het vrijkomen van koolmonoxide bij een cv-ketelinstallatie. Je wordt gewezen op belangrijke aandachtspunten bij het monteren, inspecteren en onderhouden van een cv-ketel, rookgasafvoerkanalen, luchttoevoer en ventilatie. Je leert hoe je metingen uitvoert en CO-melders plaatst. Je wordt voorbereid om aan het einde van de ochtend de theorietoets af te leggen.

Na de theorietoets volgt praktijktraining, als voorbereiding op het praktijkexamen. Deze praktijktraining is bedoeld als introductie op het praktijkexamen, zodat je globaal weet wat je kunt verwachten tijdens dit examen en je zelf een inschatting van je kennisniveau kunt maken zodat je kunt bepalen of er eventuele extra oefening en voorbereiding benodigd is.

De volgende onderwerpen worden tijdens deze lesdag behandeld:

 • introductie Gasketelwet, voorkennistest, normen en richtlijnen
 • onveilige situaties
 • opstellingsruimte
 • rookgasafvoer
 • gasverbrandingstoestel
 • CO-melder
 • uitleg inhoud praktijkexamen
 • rookgasanalyse
 • uitvoeringen metingen

Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met IW Nederland.

Studielast

Studieduur1 dag
Leeruren7,5 uren
Lesmomentwoensdag van 08.30 - 16.30 uur, schoolvakanties vrij

Toelating

Je dient afhankelijk van de profielkeuze minimaal te beschikken over mbo-niveau 2 of 3 Installatietechniek. Kies het juiste profiel, check de infographic of gebruik de profielkeuzehulp. Het juiste profiel vink je aan in het aanmeldformulier! De inschrijving sluit 14 dagen voor de startdatum.

  Examen

  De theorie wordt afgesloten met een landelijk erkende toets door CO Vakmanschap.

  Na het behalen van de theorietoets is het mogelijk om je in te schrijven voor het praktijkexamen Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning) dat door IW Nederland op locatie van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt afgenomen.

  Diploma

  Na afloop van de training en bij positief resultaat van het theorie-examen ontvangt de deelnemer een persoonlijke code van CO Vakmanschap die benodigd is voor de aanmelding van het praktijkexamen én een bewijs van deelname van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

  Doorleren

  Na het behalen van de theorietoets is het mogelijk om je in te schrijven voor het praktijkexamen dat door IW Nederland op locatie van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt afgenomen. 

  Het Bewijs van Vakmanschap 5 jaar geldig. Na die periode van 5 jaar moeten monteurs zich opnieuw laten certificeren. De route naar persoonscertificering wordt opnieuw afgelegd.

  Kosten

  Scholingskosten€ 595,00
  Lesmateriaalinclusief
  Verbruiksmateriaalinclusief
  Examenkosteninclusief theorie-examen, exclusief praktijkexamen
  Prijs (bij betaling 1x)€ 595,00
  BTWvrijgesteld


   

  Startdata

  Ervaringen van onze studenten

  Veelgestelde vragen volwassenen

  Veelgestelde vragen volwassenen

  • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

  • Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

  Contact

  Pietsje

  Al je vragen kun je aan ons stellen via:

  Telefoon nr.