Autogeen lassen

Kansberoep
Voor volwassenen

Autogeen lassen is een lastechniek die wordt gebruikt bij plaatwerkerijen van garages, in de installatietechniek en bij ketelbouwers. Als autogeen lasser las je voornamelijk stalen dunwandige platen en pijpen. Autogeen lassen niveau 1 is een praktijkgerichte basisopleiding voor beginnende lassers die zich op basisniveau willen verdiepen in plaat- en pijpwerk in horizontale, verticale en rondgaande positie. Niveau 2 is een praktijkgerichte opleiding voor autogeen lassers die zich willen verdiepen in gevorderd plaat- en pijplaswerk van ongelegeerd staal in horizontale, verticale en rondgaande positie.

Stages

Inhoud

Autogeen lassen niveau 1: 
Tijdens het praktijkgedeelte leer je lassen volgens de linkslasmethode in ongelegeerd staal, dunne plaat en pijp in de lasposities onder de hand en verticaal. Ook leer je soldeerverbindingen te maken.

Autogeen lassen niveau 2:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je lassen volgens de links- en rechtslasmethode in ongelegeerde stalen plaat van 3 en 4 mm in verticale, horizontale en rondgaande posities. Ook leer je autogeen snijden van ongelegeerd stalen plaat van 12 mm.

Ben je beginnende lasser en/of heb je nog geen diploma? Meld je dan aan voor het eerste niveau. Heb je enige ervaring of zelfs al één of meerdere las-diploma’s? Kies hieronder het niveau dat bij je past! Twijfel je over het niveau? Maak dan een afspraak voor een proeflas door dit in het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier te vermelden.

Studielast

Studieduur20 avonden
Leeruren3 lesuren (1 dag)
LesmomentDrachten: maandag en woensdag 18.30 – 21.30 uur
Emmeloord: maandag 18.00 – 21.00 uur
Leeuwarden: dinsdag 18.30 – 21.30 uur
schoolvakanties vrij

De bovenstaande studieduur, leeruren en lesmomenten gelden voor alle niveaus. 

Toelating

  • Autogeen Lassen niveau 1: enige ervaring met metaalbewerken of lassen en minimaal twee jaar voortgezet onderwijs of beschikt over een vergelijkbaar niveau.
  • Autogeen Lassen niveau 2: NIL-diploma Autogeen Lassen niveau 1 is gewenst.

Examen

Alle Autogeen lassen cursussen worden afgesloten met een landelijk erkend NIL examen van Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Diploma

Wanneer je de cursus met voldoende resultaat afrondt, ontvang je het branche-erkende diploma Autogeen Lassen niveau 1 of 2 van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL)

NIL logo

 

Kosten

Scholingskostenafhankelijk van niveau

Je kunt in termijnen betalen. Bekijk de modules voor de afzonderlijke niveauprijzen. Je kunt in termijnen betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.

Scholingskosten Autogeen lassen niveau 1
Scholingskosten Autogeen lassen niveau 2

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

  • Dit hangt mede af van de lasmethode waarmee je werkt of wilt werken. Als beginner start je altijd met niveau 1 of 2. Dit is afhankelijk van of je dagelijks last. Bij twijfel kun je een vrijblijvende proeflas aanvragen door dit aan te geven in de opmerkingen tijdens het aanmelden. Wanneer je vervolgens besluit een lascursus te gaan volgen dan worden er geen kosten in rekening gebracht voor de proeflas. Besluit je na de proeflas van de cursus af te zien dan bedragen de kosten voor deze proeflas € 65,00. Voor niveau 3 en 4 is veel laservaring of een NIL-diploma niveau 2 vereist.

  • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

  • Ja, de meeste volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen, wanneer een opleiding langer duurt dan 3 maanden en boven de € 201,00 is. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht (€ 8,80 per termijn).

    Meer informatie vind je in ons financieel reglement.

  • Lascursussen en opleidingen (kunnen) worden afgesloten met een NIL-examen. Wanneer tijdens de scholing blijkt dat het onderdeel theorie/tekeninglezen teveel moeite kost, kan er voor gekozen worden om alleen een praktijkexamen, dus geen theorie, af te nemen.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.