3D meettechniek

Voor volwassenen
3D meettechniek

Bedien je tijdens je werk 3D-meetmachines of heb je in je werk nauw met 3D-meettechniek te maken, maar beschik je nog niet over voldoende kennis op dit gebied? Dan is deze cursus echt iets voor jou.

Duur
5 dagen
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Drachten
Lesmoment
ochtend, middag, avond
Kosten
Scholingskosten € 1.675,00
Eerstvolgende startdatum
op elk moment Drachten

De laatste jaren is de 3-dimensionale meettechniek in opmars. In deze cursus wordt aan de hand van het besturingssysteem Mitutoyo deze techniek volledig behandeld. Tijdens de cursus leer je o.a. 3D metingen gestructureerd aan te pakken, alle activiteiten die met 3D meten te maken hebben te organiseren en de 3D meetmachine efficiënt te beheren. Door de cursus 3D Meettechniek ben je beter in staat een antwoord te geven op vragen als “Doe ik het wel goed?”, “Kan het niet anders of sneller?” en “Waarvoor dient die functie?”. Je leert optimaal gebruik te maken van de 3D-meetmachine.

Stages

Inhoud

Tijdens de cursus leer je optimaal gebruik te maken van de 3D-meetmachine. Naar eigen keuze kunnen de volgende onderdelen extra behandeld worden. De keuze kan op de eerste dag aangegeven worden.

 • MCOSMOS BASIS METEN (2 dagen) 
 • MCOSMOS CNC METEN  (1 dag)
 • MCOSMOS VORM- EN PLAATSTOLERANTIES (1 dag)
 • MCOSMOS CAT1000S Het meten van oppervlakken (1 dag)
 • MCOSMOS CAT1000P Geometrische elementen meten met behulp van CAD-modellen (1 dag)
 • MCOSMOS SCANPAK (1 dag)

Je krijgt de volgende Vakken

 • basiskennis (principe van 3D-meten, systeemcomponenten)
 • voorbereiding van de meetopdracht (aannemen van de meetopdracht, analyse van de meetopdrachten, bepalen van het referentiesysteem, de aantaststrategie en de meetvolgorde, bepalen van de instellingen van de 3E-meetmachine, opbouwen van de 3D meetmachine, t
 • meten (instellen van de meetmachine, kalibreren van tasters, uitrichten van het product, meten van lengte, hoeken en vorm- en plaatstoleranties)
 • rapportage (bewerken van de meetresultaten, opmaak van het meetrapport, klantgerichte en duidelijke weergave van de verzamelde meetgegevens)
 • beheer van de 3D-meetmachine (onderhoud en kalibratie, het beheren van meetrapporten, CNC-programma's, opspanningen en tasterconfiguraties, technisch logboek)

Studielast

Studieduur5 dagen
Leeruren8 lesuren (1 dag)
Lesmomentin overleg

 

Toelating

Je dient minimaal te beschikken over mbo-werk- en denkniveau 2. Je kunt in overleg wekelijks starten.

Examen

Er is geen afsluitend examen.

Diploma

Wanneer je de cursus met voldoende resultaat afsluit, ontvang je een certificaat van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

Kosten

Scholingskosten€ 1.675,00
Lesmateriaalinclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 1.675,00
BTWvrijgesteld

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

 • Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.