Zorg & Welzijn

Onderwijsassistent MBO 4

Voor volwassenen
Onderwijsassistent MBO 4
Crebo 25485

Wil jij leerlingen helpen die extra ondersteuning nodig hebben bij het leren? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Sneek
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 995,00
Startdata
Sneek februari 2020

Als onderwijsassistent ondersteun je de leerkracht in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of het mbo. Je werkt met leerlingen en deelnemers uit verschillende leerjaren. Dankzij jouw hulp kunnen zij meer persoonlijke aandacht krijgen en beter hun leerdoelen halen. Je werkt meestal in een team en onder leiding van de leerkracht. Deze geeft aan wat je taken zijn, maar je voert je eigen werk zelfstandig uit. Je hebt ook administratieve taken en helpt mee met het organiseren van schoolactiviteiten. Zo zorg jij ervoor dat leerlingen/deelnemers het beste uit hun schooltijd kunnen halen.

Stages

Zorg & Welzijn

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je de situatie en wensen van kinderen kunt inschatten. Je leert een activiteitenprogramma en een plan van aanpak te maken en je leert hoe je kinderen en jongeren kunt begeleiden. Na het basisdeel volgt het profieldeel:

Onderwijsassistent (niv. 4)
Je werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs met leerlingen in de leeftijd van 4 tot circa 16 jaar. Je geeft zelf geen les maar ondersteunt leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben bij het leren.

Je krijgt de volgende Vakken

 • agogiek, pedagogiek en (ontwikkelings)psychologie
 • methodische vaardigheden
 • sociale vaardigheden
 • organisatorische vaardigheden
 • leer- en gedragsproblemen
 • groepsprocessen
 • ICT
 • professionaliteit en kwaliteitszorg
 • begeleiden
 • EHBO
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

 mbo werken-leren (BBL-A) of stage-leren (BBL-S)
Studieduur3 jaar
Leeruren8 lesuren (1 dag) en circa 4 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16-19 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmomentafhankelijk van het startmoment, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg (BBL-A en BBL-S).

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname en kan worden samengevoegd met een andere vestiging.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Zorg & Welzijn

Stage / werkplek

Je zorgt voor aanvang van de opleiding zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Pedagogisch werk op niveau 4.

Werken

Je kunt, afhankelijk van je gekozen uitstroomprofiel aan de slag in diverse vormen van kinderopvang, de basisschool, in het voorgezet onderwijs, het speciaal onderwijs, het beroepsonderwijs, speciale jeugdinstelling of bij een gezin. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding PABO of Pedagogisch Educatief Medewerker.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 995,00
Lesmateriaalexclusief
Examenkosteninclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 995,00
BTWvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 260,00, € 100,00 en € 200,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Denk hierbij aan lesmateriaal zoals boeken, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma. Dit dien je zelf te regelen. Soms kom je in aanmerking voor een vergoeding van deze kosten.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Sneek februari 2020
BBL Sneek september 2020

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66