VCA*VOL inclusief VCM

Voor volwassenen
VCA*VOL inclusief VCM

Ben jij leidinggevende op een binnenvaartschip met een verhoogd risico of in een risicovolle omgeving? Dan is de cursus VCA voor operationeel leidinggevenden (VOL-VCA) inclusief een Veiligheidscertificaat Maritiem (VCM) echt iets voor jou. Dit veiligheidscertificaat maritiem (VCM) dekt namelijk ook de specifieke binnenvaart onderwerpen.

Duur
1 dag
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Urk
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 275,00
Eerstvolgende startdatum
nader te bepalen Urk

Stages

Inhoud

Ben je werkgever van binnenvaartschippers en hun personeel? Of vaar je als zelfstandig ondernemer met een binnenvaartschip? Veilig(er) werken op een schip is ook voor de binnenvaart van levensbelang. Een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje, ook in de binnenvaart. Maritieme werkgevers eisen steeds vaker een VCA-diploma van hun personeel. Onze cursus VOL-VCA gaat hierin nog een stapje verder met de aanvulling VCM. Dit veiligheidscertificaat maritiem (VCM) dekt namelijk ook de specifieke binnenvaart onderwerpen.

Je leert tijdens de cursus hoe je met risico’s moet omgaan, zodat jij en je collega’s kunnen werken in een veilige en gezonde werkomgeving. Daarnaast leer je hoe je verdrinkingsgevaar kunt voorkomen, veilig kunt lossen, aanmeren, afmeren en veilig laden, werken in een machinekamer, de arbeidshygiëne aan boord en hoe je moet optreden bij brand en andere noodsituaties aan boord.

Je krijgt de volgende Vakken

 • Arbo- en milieuwetgeving
 • risico’s, ongevallen, veiligheid en preventie
 • gevaarlijke stoffen, brand- en explosiegevaar, besloten ruimten/brandveiligheid/metingen
 • hijsen en tillen
 • werken op hoogte
 • gereedschappen en hulpmiddelen
 • persoonlijke beschermingsmiddelen
 • bevorderen veilig werken
 • taakrisicoanalyse
 • bedrijfsnoodplan
 • examentraining

Studielast

Studieduur1 dag
Leeruren8 lesuren
Lesmomentzaterdag van 08.30 - 17.00 uur

Toelating

Er zijn geen specifieke toelatingseisen van toepassing.

Examen

Je sluit de cursus af met een schriftelijk VCA-vol examen volgens de criteria van de SSVV. Bij positief resultaat kan direct aansluitend het VCM examen worden gedaan. Deze aanvulling is weliswaar (nog) niet erkend door het SSVV, maar dekt wel de specifieke binnenvaart onderwerpen en is daarmee in lijn met art. 8.1 en 8.2 van de Arbowet.

Diploma

Wanneer je het examen met voldoende resultaat afrondt, ontvang je het branche-erkende VOL-VCA-diploma. Dit diploma is 10 jaar geldig. Als je het aansluitende VCM-examen met voldoende resultaat afrondt, ontvang je het VCM-certificaat van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

Werken

Je kunt met dit certificaat aan de slag op de binnenvaart bij maritieme werkgevers die een VCA-diploma van hun personeel eisen.

Kosten

Scholingskosten€ 275,00
Prijs (bij betaling 1x)€ 275,00
BTWvrijgesteld

Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

 • Het erkende VCA-diploma/certificaat, is tien jaar geldig (onder voorbehoud van aanpassingen in de wet- & regelgeving). Daarna moet opnieuw examen worden gedaan.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.