Maritiem

Stuurman scheepswerktuigkundige vissersschepen (SW5) MBO 3

Voor volwassenen
Stuurman scheepswerktuigkundige vissersschepen (SW5) MBO 3
Crebo 25522

Wil jij werken als Stuurman Werktuigkundige vissersschepen in de kottervisserij en daarnaast ook in de trawlervisserij? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
3
Locatie(s)
Urk
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 2.000,00 of € 2.250,00 (PLUS)
Startdata
Urk september 2020
Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
3
Locatie(s)
Urk
Lesmoment
zelfstudie (e-learning)
Kosten
Scholingskosten € 9.650,00
Startdata
Urk 14-12-2019

Als Stuurman Scheepswerktuigkundige Vissersschepen loop je wacht op de brug en controleer je daarbij of het vissersschip de goede koers houdt en of er obstakels zijn. Je voert de navigatie en manoeuvreert het vissersschip. Je geeft vanaf de brug instructies voor de visvangst en je werkt eventueel ook mee aan dek bij het binnenhalen en verwerken van de vis. Verder zorg je voor het onderhoud van het materiaal aan dek en voer je onderhoudsactiviteiten in de machinekamer uit. Je werkt en leeft aan boord samen met de andere opvarenden en je hebt naast een grote taakgerichtheid en inzet een positieve en sociale instelling ten aanzien van de andere opvarenden. Daarnaast let je bewust op veiligheid bij het werken en het naleven van veiligheidsprocedures en -middelen. Naast de liefde voor het vak, beschik je over een goede lichamelijke gezondheid. Je hebt gevoel voor techniek, je kunt goed met anderen samenwerken en je staat sterk in je schoenen. Dat laatste is noodzakelijk want de omstandigheden op zee zijn sterk wisselend en je werkt in een team waar iedereen voor elkaar verantwoordelijk is.

Stages

Maritiem

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je het vissersschip te navigeren en te manoeuvreren. Daarnaast leer je adequaat te handelen in nautische situaties.

SW5 Plus BBL
Je kan kiezen om de reguliere SW5 BBL of SW5 PLUS BBL te volgen. Kies je voor SW5 PLUS BBL dan volg je vijf extra onderdelen zodat ook wordt opgeleid volgens alle vaarbevoegdheidseisen. Daarnaast krijg je extra begeleiding van twee brancheorganisaties in het aanvragen van verschillende vaarbevoegdheden. De volgende onderdelen worden extra behandeld tijdens SW5 BBL Plus:

 • Basic Safety refresh
 • Medical First Aid / Medical Care STCW
 • Marcom A
 • Advanced Fire Fighting
 • PRC

Je krijgt de volgende Vakken

 • vaartuig reisklaar maken
 • navigatieroute uitzetten
 • vaartuig manoeuvreren
 • navigatiewacht lopen
 • vis opsporen, vangen en verwerken
 • adequaat handelen in nautische situaties
 • onderhoud en reparaties uitvoeren
 • voorraad beheer
 • leidinggeven aan bemanningsleden
 • aan boord verblijven en werken
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en Burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

 BBLBBL PLUSDerde leerweg
Studieduur2 jaar2 jaar2 jaar
Leeruren30-40 lesuren (1 week)30-40 lesuren (1 week)individueel traject
Stage360 dagen360 dagen360 dagen

BBL: je volgt in totaal 8 scholingsweken per schooljaar die vooraf zijn vastgelegd in een rooster, je gaat 1 gehele week naar school. In de tussenliggende weken werk en leer je aan boord van het eigen schip. Je kan kiezen om de reguliere SW5 BBL of SW5 PLUS BBL te volgen. Kies je voor SW5 PLUS BBL dan volg je vijf extra onderdelen zodat ook wordt opgeleid volgens alle vaarbevoegdheidseisen. Het aantal studieuren blijft gelijk.

Derde leerweg: je kan flexibel en versneld studeren. Het is een individueel traject en en je volgt de opleiding als zelfstudie. Het contact met je docent verloopt via e-mail. Jaarlijks worden er specifieke studie- en examenmomenten gepland waarin lessen gevolgd kunnen worden, aanmelden is verplicht.

Toelating

BBL: minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2. Minimale leeftijd van 21 jaar met daarbij minimaal 5 jaar werkervaring aan boord van een schip. Je dient te beschikken over een erkende leer- en werkplek en beschik je over een geldige medische keuring zeevisvaart.
Derde leerweg: minimale leeftijd van 21 jaar met daarbij minimaal 5 jaar werkervaring aan boord van een schip. Je dient te beschikken over een erkende leer- en werkplek en beschik je over een geldige medische keuring zeevisvaart.
De opleiding start bij voldoende deelname en de inschrijving sluit 8 dagen voor de startdatum.

Examen

De opleiding wordt geëxamineerd door middel van Proeven van Bekwaamheid, die zowel in de praktijk (aan boord) als op school plaatsvinden.

Maritiem

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Je voert de werkopdrachten uit aan de hand van een stageboek. Een collega van hogere rang tekent je werkopdrachten af. Of je de werkopdrachten van je Beroepspraktijkvorming tijdens je werk op jouw schip kunt uitvoeren, is afhankelijk van het type schip waar je op vaart. Informeer hiernaar tijdens het intakegesprek.

Diploma

Wanneer je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Stuurman Scheepswerktuigkundige Vissersschepen niveau 3 (SW5).

Werken

Je bent als Stuurman Scheepswerktuigkundige Visserschepen werkzaam op kleine visserschepen (kotters), stuurman op alle visserschepen (trawlers) of als werktuigkundige (W5) op alle visserschepen. Kotters vissen vooral op rondvis, platvis, garnalen, kokkels en mosselen. De kottervisserij is onder te verdelen in twee deelsectoren: kustvisserij en zeevisserij. De tijd die op zee wordt doorgebracht is 1 tot 3 weken. De schipper/eigenaar vormt met zijn bemanningsleden vaak een maatschap. Trawlers kunnen wereldwijd vissen op pelagische vissoorten. De tijd die op zee wordt doorgebracht, is afhankelijk van de vangst en varieert van 3 tot 6 weken. Aan boord van een trawler wordt de vis direct verwerkt tot diepvriesproduct.

Doorleren

De BBL-opleiding begeleidt je niet alleen richting het halen van je diploma SW-5 maar ook in het behalen van aanvullende certificaten zoals Marcom-A en de Radar Navigator Operational level. Beide certificaten kunnen daarbij gebruikt worden voor het uitbreiden van het vaargebied. 

Als je voldoende vaartijd hebt, ontvang je een jaar na het behalen van je SW5 PLUS BBL diploma, een uitnodiging voor de cursus Radar Navigator Management Level.

Kosten

 BBLDerde leerweg
Scholingskosten€ 2.000,00 of € 2.250,00 (PLUS)€ 9.650,00
Lesmateriaalinclusiefexclusief
Examenkosteninclusiefinclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 2.000 of € 2.250 (PLUS)€ 9.650,00
BTWvrijgesteldvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 900,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen.
Kies je voor SW5 PLUS BBL, dan betaal je een meerprijs van € 250,00. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken.

Derde leerweg

De scholingskosten betreffen een richtprijs voor het gehele opleidingstraject. Je kunt in termijnen betalen. Na aanmelding word je eerst uitgenodigd voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. Hier komen onder andere je vooropleiding en werkervaring aan bod, in verband met het eventueel versneld doorlopen van het scholingstraject. Op basis hiervan ontvang je een offerte. De bijkomende kosten betreffen kosten voor het (nieuw) aanschaffen van de benodigde boeken. Eventueel aanvullende STCW cursussen, benodigd voor diplomering, zijn niet bij de scholingskosten inbegrepen.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Urk september 2020
BBL Urk september 2021 PLUS
Derde leerweg Urk 14-12-2019

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Met ingang van 1 augustus 2019 werken we met het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (EKB). Dit geeft ruimte in de examinering en het vrijstellen van de generieke vakken taal en rekeningen. Van gedetailleerde regelgeving naar regels op hoofdlijnen. Door het nieuwe EKB ontstaat een betere aansluiting bij de verschillende doelgroepen die het mbo kent.

  ROC Friese Poort benut voorlopig de ruimte die middels het EKB geboden wordt en gaat het komende schooljaar verdere invulling geven aan een integraal taal- en rekenbeleid.

  Het beleid (wetgeving vanaf 1-8-2019):

  • Je mag bij de generieke vakken vrijstelling vragen voor losse onderdelen (eerder mocht dit alleen voor spreken, schrijven en gesprekken voeren als geheel). 
  • Eerder bleven de resultaten na diplomering twee jaar houdbaar. Deze houdbaarheid vervalt. Als een examen op hetzelfde of een hoger niveau is afgelegd, kan hier een vrijstelling voor aangevraagd worden. Bij een centraal examen (generieke vakken) kan dit alleen wanneer er examen is gedaan wat gebaseerd is op de referentieniveaus voor de havo, vwo en mbo (dus bijvoorbeeld geen hbo of wo).
  • Er mag nu bij de generieke examenonderdelen een vrijstelling worden gegeven op zowel een voldoende als onvoldoende resultaat. Let op: de diploma-eisen (slaag-zakregeling) blijven wel van kracht.
  • Per tijdvak kun je als student twee kansen voor een centraal examen benutten.
  • De centrale examens mogen op elk moment afgenomen worden, ook in de eerste helft van de opleiding. Dit geldt overigens ook voor de instellingsexamen voor de generieke vakken.
  • Voor rekenen is zowel het centraal examen als een instellingsexamen mogelijk. Voorlopig houden we nog vast aan het centrale examen.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66