Stuurman alle vissersschepen (S4) MBO 4

Voor volwassenen
Stuurman alle vissersschepen (S4) MBO 4
Crebo 25523

Wil jij werken als Stuurman alle vissersschepen en varen op veelal grotere en zwaardere schepen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
4
Leerweg
Derde leerweg
Locatie(s)
Urk
Lesmoment
zelfstudie (e-learning)
Kosten
Scholingskosten € 5.925,00
Eerstvolgende startdatum
06-06-2020 Urk

Als Stuurman alle vissersschepen S4 vaar je op grotere en meer complexe (productie)schepen. Daarbij is er op deze schepen sprake van andere vismethoden en opslag- en verwerkingsmethoden. Je voert de navigatie en manoeuvreert het vissersschip. Je geeft vanaf de brug instructies voor de visvangst en je werkt eventueel ook mee aan dek bij het binnenhalen en verwerken van de vis. Als stuurman heb je een grote verantwoordelijkheid. 

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je leidinggeven aan bemanningsleden. Je leert de voorraad van het schip te beheren.

Je krijgt de volgende Vakken

 • vaartuig reisklaar maken
 • navigatieroute uitzetten
 • vaartuig manoeuvreren
 • navigatiewacht lopen
 • vis opsporen, vangen en verwerken
 • voorraad beheer
 • leidinggeven aan bemanningsleden
 • aan boord verblijven en werken
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en Burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

Studieduur2 jaar
Leerurenindividueel traject
Stage360 dagen

Deze opleiding wordt aangeboden in de derde leerweg. Hierdoor kun je flexibel en versneld studeren. Het is een individueel traject en en je volgt de opleiding als zelfstudie. Het contact met je docent verloopt via e-mail. Jaarlijks worden er specifieke studie- en examenmomenten gepland waarin lessen gevolgd kunnen worden, aanmelden is verplicht.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. De inschrijving sluit 8 dagen voor de startdatum.

Examen

De opleiding wordt geëxamineerd door middel van Proeven van Bekwaamheid, die zowel in de praktijk (aan boord) als op school plaatsvinden.

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Je voert de werkopdrachten uit aan de hand van een stageboek. Een collega van hogere rang tekent je werkopdrachten af. Of je de werkopdrachten van je Beroepspraktijkvorming tijdens je werk op jouw schip kunt uitvoeren, is afhankelijk van het type schip waar je op vaart. Informeer hiernaar tijdens het intakegesprek.

Diploma

Wanneer je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Stuurman alle Vissersschepen niveau 4.

Werken

Als Stuurman alle Vissersschepen vaar je veelal op grotere en zwaardere schepen. De tijd die op zee wordt doorgebracht, is afhankelijk van de vangst en varieert van 1 tot 6 weken.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Maritiem Officier of Maritieme Techniek.

Kosten

 Derde leerweg
Scholingskosten€ 5.925,00
Lesmateriaalexclusief
Examenkosteninclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 5.925,00
BTWvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 900,00
Derde leerweg

De scholingskosten betreffen een totaalprijs voor de hele opleiding. Je kunt in termijnen betalen. Na aanmelding word je eerst uitgenodigd voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. Hier komen onder andere je vooropleiding en werkervaring aan bod, in verband met het eventueel versneld doorlopen van het scholingstraject. Op basis hiervan ontvang je een offerte. De bijkomende kosten betreffen kosten voor het (nieuw) aanschaffen van de benodigde boeken. Eventueel aanvullende STCW cursussen, benodigd voor diplomering, zijn niet bij de scholingskosten inbegrepen.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

Derde leerweg

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66