Zorg

Maatschappelijk verzorgende IG MBO 3

Voor volwassenen
Maatschappelijk verzorgende IG MBO 3
Crebo 23187

Wil jij cliënten van alle leeftijden begeleiden die het niet lukt om zelfstandig te leven? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
3
Locatie(s)
Drachten Emmeloord Leeuwarden
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 995,00
Startdata
Leeuwarden januari 2020

Als Maatschappelijk Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) kun je mensen verzorgen én begeleiden. Met deze opleiding behaal je dan ook twee mbo-diploma’s: Maatschappelijke zorg en Verzorgende IG. Je werkt bijvoorbeeld in de thuiszorg of in een verpleeg- of verzorgingshuis. Maar je kunt ook aan de slag als begeleider in een asielzoekerscentrum of bij een welzijnsorganisatie. Je helpt bij de medische zorg, persoonlijke verzorging, huishouden en dagbesteding. En je onderneemt activiteiten. Met jouw hulp kunnen mensen zichzelf beter redden.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je de zorg en ondersteuning biedt die is afgesproken in het zorgplan. Daarnaast leer je hoe je activerende begeleiding biedt. Na het basisdeel volg je het profieldeel VVT én kies je een van de twee profieldelen van Maatschappelijke zorg:

Verzorgende IG - Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT): je werkt als verzorgende in een verpleeghuis of verzorgingshuis.
+
Maatschappelijke zorg - Begeleider gehandicaptenzorg: je biedt zorg en ondersteuning aan mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen.
of
Maatschappelijke zorg - Begeleider specifieke doelgroepen: je ondersteunt cliënten van alle leeftijden met (chronische) ziekten zoals psychiatrische en psycho-geriatrische stoornissen.

Tijdens het gratis en vrijblijvende intakegesprek wordt het uitstroomprofiel verder met je doorgenomen.

Je krijgt de volgende Vakken

 • bieden van zorg en ondersteuning op basis van het zorgdossier uitvoeren van verpleegtechnische vaardigheden 
 • het doen van observaties
 • begeleiden van individuele cliënten en groepen
 • uitvoeren van organisatie en professie gebonden taken (VZ-IG)
 • verdiepen in de branche
 • bieden van ondersteunende activerende begeleiding en zorg
 • uitvoeren van organisatie en professie gebonden taken (MV)
 • het organiseren van activiteiten
 • het schrijven van een begeleidingsplan
 • Nederlands
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

 mbo werken-leren (BBL-A) of stage-leren (BBL-S)
Studieduur2 jaar
Leeruren6-8 lesuren (1 dag) en circa 4-6 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16-19 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmomentafhankelijk van het startmoment. Schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg (BBL-A en BBL-S).

Toelating

Kandidaten met een mbo-diploma niveau 3 of 4 (andere richting). Minimaal mbo-diploma Helpende Zorg en Welzijn / Dienstverlening op niveau 2 of een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte of theoretische leerweg (3 vakken op C-niveau). Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname en kan worden samengevoegd met een andere vestiging.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Zorg & Welzijn

Stage / werkplek

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. ROC Friese Poort zorgt voor een (onbetaalde) stageplaats. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Maatschappelijke zorg niveau 3 én het mbo-diploma Verzorgende IG niveau 3.

Werken

Je kunt aan de slag in de thuiszorg, zorgcentra, verpleegzorg, sociaal agogische voorzieningen, asielzoekerscentra en andere welzijnsorganisaties. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 995,00
Lesmateriaalexclusief
Examenkosteninclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 995,00
BTWvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 550,00, € 100,00 en € 200,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen de kosten zoals lesmateriaal, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma. Het vaccinatieprogramma dien je zelf te regelen, soms kom je in aanmerking voor vergoeding van deze kosten.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Leeuwarden januari 2020
BBL Drachten januari 2020
BBL Emmeloord januari 2020

Vergelijkbare opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon
058-233 99 66