SVH Kok

Kansberoep
Voor volwassenen
SVH Kok

Ben jij gek op koken en hou je van lekker eten? Wil je graag werken als kok of wil je een branchediploma halen om door te groeien? Dan is deze brancheopleiding echt iets voor jou.

Duur
25 weken
Leerweg
Brancheopleiding
Locatie(s)
Incompany, Sneek, Terschelling
Lesmoment
middag, avond
Kosten
Scholingskosten € 3.195,00
Eerstvolgende startdatum
nader te bepalen Sneek

Als kok bereid je gerechten en werkt ze af voor uitgifte aan de gasten. Hierbij houd je rekening met hun wensen en verwachtingen. Daarnaast zorg je voor een nette en schone werkomgeving zodat bereidingen op hygiënische wijze verlopen.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding SVH Kok leer je voorbereidende, productie- en afrondende werkzaamheden uit te voeren in de keuken. Je leert de dagelijkse werkzaamheden plannen, bevoorrading van de keuken en het controleren van producten. Je leert snij- en spuittechnieken en het presenteren en dresseren van gerechten. Daarnaast leer je het bereiden van diverse bouillons, gebonden soepen, koude soepen, salades, aardappelgarnituren, warme en koude sauzen, desserts, deeg, beslag, vis, vlees en wild. Er wordt ook aandacht besteed aan Dutch Cuisine; een bijzondere toevoeging aan het lesprogramma over gezonde, regionale voeding vanuit het seizoen en met oog voor milieu. 

Je krijgt de volgende Vakken

 • bedrijfsformules
 • inrichting van werkruimten en materialen
 • distributietechnieken
 • productietechnieken
 • grondstoffen en productievoorbewerking
 • kook- en bereidingstechnieken
 • afwerkingstechnieken
 • schoonmaak- en opdeeltechnieken
 • HACCP
 • warenkennis en grondstoffen
 • bestellen van ingrediënten

Studielast

Studieduur25 weken
Leeruren7 lesuren (1 dag) en circa 3 uur zelfstudie per week
Stage120 uur
Lesmomentmaandag, schoolvakanties vrij

Stage is niet noodzakelijk, maar wel gewenst voor de voortgang van je opleiding.

Toelating

Er zijn geen specifieke toelatingseisen van toepassing.

Examen

Het examen wordt afgenomen door examinatoren van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het landelijk erkend SVH diploma.

Werken

Je kunt aan het werk als kok in horecagelegenheden zoals hotels, restaurants, horecabedrijven en in de toeristische sector. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

Scholingskosten€ 3.195,00
Examenkosteninclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 3.195,00
BTWvrijgesteld

Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het examen en eventuele kokskleding.
Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Welk tekenprogramma het meest geschikt is, hangt af van waarmee je werkt of wilt gaan werken. AutoCAD is het meest verkochte CAD-programma. Het programma is omvangrijk en complex. Solid Works is een 3D-tekenprogramma van Autodesk. Dit programma is in het gebruik eenvoudiger dan AutoCAD.

 • Met ingang van 1 augustus 2019 werken we met het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (EKB). Dit geeft ruimte in de examinering en het vrijstellen van de generieke vakken taal en rekeningen. Van gedetailleerde regelgeving naar regels op hoofdlijnen. Door het nieuwe EKB ontstaat een betere aansluiting bij de verschillende doelgroepen die het mbo kent.

  ROC Friese Poort benut voorlopig de ruimte die middels het EKB geboden wordt en gaat het komende schooljaar verdere invulling geven aan een integraal taal- en rekenbeleid.

  Het beleid (wetgeving vanaf 1-8-2019):

  • Je mag bij de generieke vakken vrijstelling vragen voor losse onderdelen (eerder mocht dit alleen voor spreken, schrijven en gesprekken voeren als geheel). 
  • Eerder bleven de resultaten na diplomering twee jaar houdbaar. Deze houdbaarheid vervalt. Als een examen op hetzelfde of een hoger niveau is afgelegd, kan hier een vrijstelling voor aangevraagd worden. Bij een centraal examen (generieke vakken) kan dit alleen wanneer er examen is gedaan wat gebaseerd is op de referentieniveaus voor de havo, vwo en mbo (dus bijvoorbeeld geen hbo of wo).
  • Er mag nu bij de generieke examenonderdelen een vrijstelling worden gegeven op zowel een voldoende als onvoldoende resultaat. Let op: de diploma-eisen (slaag-zakregeling) blijven wel van kracht.
  • Per tijdvak kun je als student twee kansen voor een centraal examen benutten.
  • De centrale examens mogen op elk moment afgenomen worden, ook in de eerste helft van de opleiding. Dit geldt overigens ook voor de instellingsexamen voor de generieke vakken.
  • Voor rekenen is zowel het centraal examen als een instellingsexamen mogelijk. Voorlopig houden we nog vast aan het centrale examen.
 • ROC Friese Poort is in bezit van het Keurmerk Blik op Werk. Inburgeraars die bij ons een inburgeringscursus volgen, komen dankzij dit keurmerk in aanmerking voor een lening van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

  keurmerk Blik op Werk

 • Het erkende VCA-diploma/certificaat, is tien jaar geldig (onder voorbehoud van aanpassingen in de wet- & regelgeving). Daarna moet opnieuw examen worden gedaan.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.