bedrijfsadministrateur
Volwassenen

Vakman-ondernemer MBO 4

1-jarige kopopleiding voor volwassenen

Crebo 25165

Je kunt goed zelfstandig denken en werken. Je denkt altijd een aantal stappen vooruit, durft risico's te nemen en neemt ook verantwoordelijkheid voor je eigen beslissingen. Als je een keer faalt, heb jij de kracht om meteen weer op te staan. Wel ben je voorzichtig en denk je goed na over je beslissingen. Het is voor jou geen probleem om met mensen om te gaan en je kunt je inleven in anderen. Je weet waar je goed in bent en hoe je daar je geld mee kunt verdienen. Je denkt commercieel, ziet kansen en durft ze te pakken. Wellicht heb je al de eerste stappen in het ondernemerschap gezet en wil je je verder verdiepen hierin. De opleiding beschikt over een panel van ondernemers die de studenten coacht en voorziet van feedback en daarnaast gastlessen verzorgt.

Tijdens de opleiding leer je een ondernemersplan te bedenken en te schrijven. Verder leer je ondernemende vaardigheden, marketing, verkopen, leidinggeven, financieel management en hoe je een onderneming in stand houdt.

Duur i Tijdens het kennismakingsgesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
1 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Drachten, Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 624,00
Eerstvolgende startdatum
Drachten sep-23
Duur i Tijdens het kennismakingsgesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
1 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Drachten, Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 1.216,00
Eerstvolgende startdatum
Drachten sep-23

Vakken

 • ondernemersplan bedenken en schrijven
 • in stand houden van een onderneming
 • ondernemende vaardigheden
 • marketing
 • verkopen
 • leidinggeven
 • financieel management
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan & burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

 mbo werken-leren (BBL)mbo dagopleiding (BOL)
Studieduur1 jaar1 jaar
Leeruren7 lesuren (1 dag) en circa 3 uur zelfstudie per week20 lesuren (3 dagen) en circa 4 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 20 uur per week (650 uur per jaar)circa 16 uur per week (320 uur per jaar)
Lesmomentnader te bepalen, schoolvakanties vrijnader te bepalen, schoolvakanties vrij

Wanneer je het BOL-traject in Drachten volgt, ga je het eerste half jaar 4 dagen per week naar school. Het tweede half jaar ga je 2 dagen per week naar school en 2 dagen stage. Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis kennismakingsgesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Tussentijdse wijzigingen bij aanmeldingen tussen februari en mei
Je kunt je binnen het volwassenenonderwijs het hele jaar door voor diverse startmomenten aanmelden. Tussen februari en mei wordt de inhoud en de prijs van de opleiding voor het nieuwe schooljaar bepaald en aangepast op de website. Wanneer je je in deze periode aanmeldt, kan de opleidingsinformatie daardoor afwijken van wat je eerder op de website hebt gelezen. Dit komt dan naar voren in de offerte die je na het kennismakingsgesprek ontvangt.

Toelating

Minimaal een havo-diploma of een mbo-diploma niveau 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het kennismakingsgesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname.

Examen

Je maakt proeven van bekwaamheid en/of examenprojecten. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

Stage/werkplek

Stage/werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. Informeer hiernaar tijdens het kennismakingsgesprek.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Ondernemerschap op basis van vakmanschap- vakman-ondernemer op niveau 4.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Ondernemerschap en Retail Management, Bedrijfskunde MER, Commerciële Economie of Human Resource Management.

Werken

Als ondernemer in de detailhandel werk je als zelfstandige in verschillende winkelformules (zowel food als non-food) binnen het midden- en kleinbedrijf. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 BBLBOL
Scholingskosten€ 624,00€ 1.216,00
Lesmateriaalexclusiefexclusief
Examenkosteninclusiefinclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 624,00€ 1.216,00
BTWvrijgesteldvrijgesteld
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Bijkomende kosten, zoals boeken, zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

BOL

De scholingskosten betreffen het jaarlijkse lesgeld dat je voor een mbo-opleiding aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) betaalt, als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent. Bijkomende kosten, zoals boeken, zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Tevens kan een bijdrage worden gevraagd voor bijvoorbeeld een excursie of een werkweek. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Drachten
sep-23 Inschrijven
Drachten
nov-23 Inschrijven
Drachten
jan-24 Inschrijven
Drachten
apr-24 Inschrijven
Leeuwarden
sep-23 Inschrijven
Leeuwarden
nov-23 Inschrijven
Leeuwarden
jan-24 Inschrijven
Leeuwarden
apr-24 Inschrijven

BOL

Drachten
sep-23 Inschrijven
Drachten
nov-23 Inschrijven
Drachten
jan-24 Inschrijven
Drachten
apr-24 Inschrijven
Leeuwarden
sep-23 Inschrijven
Leeuwarden
nov-23 Inschrijven
Leeuwarden
jan-24 Inschrijven
Leeuwarden
apr-24 Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Met ingang van 1 augustus 2019 werken we met het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (EKB). Dit geeft ruimte in de examinering en het vrijstellen van de generieke vakken taal en rekenen. Van gedetailleerde regelgeving naar regels op hoofdlijnen. Door het nieuwe EKB ontstaat een betere aansluiting bij de verschillende doelgroepen die het mbo kent.

ROC Friese Poort benut voorlopig de ruimte die middels het EKB geboden wordt en gaat het komende schooljaar verdere invulling geven aan een integraal taal- en rekenbeleid.

Het beleid (wetgeving vanaf 1-8-2019):

 • Je mag bij de generieke vakken vrijstelling vragen voor losse onderdelen (eerder mocht dit alleen voor spreken, schrijven en gesprekken voeren als geheel). 
 • Eerder bleven de resultaten na diplomering twee jaar houdbaar. Deze houdbaarheid vervalt. Als een examen op hetzelfde of een hoger niveau is afgelegd, kan hier een vrijstelling voor aangevraagd worden. Bij een centraal examen (generieke vakken) kan dit alleen wanneer er examen is gedaan wat gebaseerd is op de referentieniveaus voor de havo, vwo en mbo (dus bijvoorbeeld geen hbo of wo).
 • Er mag nu bij de generieke examenonderdelen een vrijstelling worden gegeven op zowel een voldoende als onvoldoende resultaat. Let op: de diploma-eisen (slaag-zakregeling) blijven wel van kracht.

Wanneer je een opleiding volgt en je kind naar de opvang gaat, heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dat ontvang je elke maand als voorschot. Hoeveel je krijgt hangt af van de gegevens die jij doorgeeft over hoe je situatie er dat jaar naar verwachting uitziet. Bijvoorbeeld hoeveel opvanguren je maandelijks nodig denkt te hebben. Verandert er iets in je situatie, dan heeft dat ook invloed op je maandelijkse toeslag.
Belastingdienst/Toeslagen geeft 5 tips om ervoor te zorgen dat je de kinderopvangtoeslag ontvangt waar je recht op hebt. Bekijk de tips.

 

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Verschillen tussen BOL en BBL en derde leerweg (mbo)

Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:

mbo BOLmbo BBLmbo Derde Leerweg
Meer theorie op je leslocatieMeer uren in de praktijk (BPV)Afwijkende uren in de BPV en de theorie
Vooral voor jongvolwassenen die studiefinanciering willen aanvragen (18-30 jaar)Meestal 1 dag per week naar schoolFlexibeler en sneller (kortere opleidingsduur ivm maatwerk)
In verhouding meer lesdagenGeen studiefinancieringGeen studiefinanciering
BPV in de vorm van stageErkend leerwerkbedrijf is voorwaarde voor start studie (kan zowel arbeids- of stageovereenkomst zijn)Een arbeidsovereenkomst en salaris
Soms een stagevergoedingBBL-A (arbeidsovereenkomst met salaris) of  BBL-S (stageovereenkomst) mogelijkGeen subsidie vanuit het ministerie dus in verhouding duurder
  Voldoet aan mbo-kwaliteitseisen en volledig erkend