manager retail
Volwassenen

Ondernemer Handel MBO 4

Voor volwassenen

Crebo 25880

Je hebt een kleine onderneming, daarvoor maak je een ondernemingsplan met alle ideeën, gegevens en cijfers die van belang kunnen zijn voor het voeren van goed beleid. Je maakt het beleid voor de marketing, in- en verkoop, het personeel en het geld. Daarnaast bepaal je hoe je winkel er aan de binnen- en buitenkant uitziet en waar en hoe de artikelen in de winkel staan. De juiste artikelen in de juiste hoeveelheid moeten op het juiste moment ingekocht worden. Je biedt een goede service en doet er alles aan klanten aan je te binden. Je bent een echte netwerker, kent de markt en ziet als ondernemer overal kansen om je omzet te verhogen. Om een goed overzicht te hebben houd je een administratie bij voor de omzet, de voorraad en het personeel. Verder voer je veel van de verkoopwerkzaamheden in de winkel zelf uit.

Tijdens de opleiding leer je hoe je een ondernemingsplan maakt en hoe je je ondernemingsbeleid bewaakt. Verder leer je het beheren en verzorgen van goederenstroom en voorraad, begeleiden en uitvoeren van verkoopactiviteiten, afhandelen en/of leiden van verkooptransacties, opbouwen en verzorgen van artikelpresentaties, klachten aannemen en/of afhandelen, bedienen van het afrekensysteem, verzorgen van de geldadministratie en analyseren van verkoopcijfers en verbetervoorstellen doen.

Deze opleiding heette voorheen Ondernemer Retail MBO 2, crebo 25166

Duur i Tijdens het kennismakingsgesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Drachten
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 624,00
Eerstvolgende startdatum
Drachten sep-23
Duur i Tijdens het kennismakingsgesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Drachten
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 1.216,00
Eerstvolgende startdatum
Drachten sep-23

Vakken

 • commercieel management
 • budgetteren en kosten
 • bedrijfsadministratie
 • ondernemersrecht
 • ondernemingsplan
 • goederenontvangst
 • verkoopgesprekken
 • verkooptransacties
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedelen

Studielast

 mbo werken-leren (BBL)mbo dagopleiding (BOL)
Studieduur3 jaar3 jaar
Leeruren8 lesuren (1 dag) en circa 4 uur zelfstudie per week16 lesuren (2 dagen) en circa 8 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16 uur per week (650 uur per jaar)circa 16 uur per week (650 uur per jaar)
Lesmomentmaandag of woensdag, schoolvakanties vrij2 dagen per week, maandag + dinsdag + vrijdag, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis kennismakingsgesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Tussentijdse wijzigingen bij aanmeldingen tussen februari en mei
Je kunt je binnen het volwassenenonderwijs het hele jaar door voor diverse startmomenten aanmelden. Tussen februari en mei wordt de inhoud en de prijs van de opleiding voor het nieuwe schooljaar bepaald en aangepast op de website. Wanneer je je in deze periode aanmeldt, kan de opleidingsinformatie daardoor afwijken van wat je eerder op de website hebt gelezen. Dit komt dan naar voren in de offerte die je na het kennismakingsgesprek ontvangt.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het kennismakingsgesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Stage/werkplek

Stage/werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Ondernemer Handel op niveau 4.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Ondernemerschap en Retail Management, Bedrijfskunde MER, Commerciële Economie of Human Resource Management.

Werken

Als ondernemer in de detailhandel werk je als zelfstandige in verschillende winkelformules (zowel food als non-food) binnen het midden- en kleinbedrijf. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 BBLBOL
Scholingskosten€ 624,00€ 1.216,00
Lesmateriaalexclusiefexclusief
Examenkosteninclusiefinclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 624,00€ 1.216,00
BTWvrijgesteldvrijgesteld
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Bijkomende kosten, zoals boeken, zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

BOL

De scholingskosten betreffen het jaarlijkse lesgeld dat je voor een mbo-opleiding aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) betaalt, als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent. Bijkomende kosten, zoals boeken, zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Tevens kan een bijdrage worden gevraagd voor bijvoorbeeld een excursie of een werkweek. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Drachten
sep-23 Inschrijven
Drachten
nov-23 Inschrijven
Drachten
jan-24 Inschrijven
Drachten
apr-24 Inschrijven

BOL

Drachten
sep-23 Inschrijven
Drachten
nov-23 Inschrijven
Drachten
jan-24 Inschrijven
Drachten
apr-24 Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Met ingang van 1 augustus 2019 werken we met het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (EKB). Dit geeft ruimte in de examinering en het vrijstellen van de generieke vakken taal en rekenen. Van gedetailleerde regelgeving naar regels op hoofdlijnen. Door het nieuwe EKB ontstaat een betere aansluiting bij de verschillende doelgroepen die het mbo kent.

ROC Friese Poort benut voorlopig de ruimte die middels het EKB geboden wordt en gaat het komende schooljaar verdere invulling geven aan een integraal taal- en rekenbeleid.

Het beleid (wetgeving vanaf 1-8-2019):

 • Je mag bij de generieke vakken vrijstelling vragen voor losse onderdelen (eerder mocht dit alleen voor spreken, schrijven en gesprekken voeren als geheel). 
 • Eerder bleven de resultaten na diplomering twee jaar houdbaar. Deze houdbaarheid vervalt. Als een examen op hetzelfde of een hoger niveau is afgelegd, kan hier een vrijstelling voor aangevraagd worden. Bij een centraal examen (generieke vakken) kan dit alleen wanneer er examen is gedaan wat gebaseerd is op de referentieniveaus voor de havo, vwo en mbo (dus bijvoorbeeld geen hbo of wo).
 • Er mag nu bij de generieke examenonderdelen een vrijstelling worden gegeven op zowel een voldoende als onvoldoende resultaat. Let op: de diploma-eisen (slaag-zakregeling) blijven wel van kracht.

Wanneer je een opleiding volgt en je kind naar de opvang gaat, heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dat ontvang je elke maand als voorschot. Hoeveel je krijgt hangt af van de gegevens die jij doorgeeft over hoe je situatie er dat jaar naar verwachting uitziet. Bijvoorbeeld hoeveel opvanguren je maandelijks nodig denkt te hebben. Verandert er iets in je situatie, dan heeft dat ook invloed op je maandelijkse toeslag.
Belastingdienst/Toeslagen geeft 5 tips om ervoor te zorgen dat je de kinderopvangtoeslag ontvangt waar je recht op hebt. Bekijk de tips.

 

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Verschillen tussen BOL en BBL en derde leerweg (mbo)

Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:

mbo BOLmbo BBLmbo Derde Leerweg
Meer theorie op je leslocatieMeer uren in de praktijk (BPV)Afwijkende uren in de BPV en de theorie
Vooral voor jongvolwassenen die studiefinanciering willen aanvragen (18-30 jaar)Meestal 1 dag per week naar schoolFlexibeler en sneller (kortere opleidingsduur ivm maatwerk)
In verhouding meer lesdagenGeen studiefinancieringGeen studiefinanciering
BPV in de vorm van stageErkend leerwerkbedrijf is voorwaarde voor start studie (kan zowel arbeids- of stageovereenkomst zijn)Een arbeidsovereenkomst en salaris
Soms een stagevergoedingBBL-A (arbeidsovereenkomst met salaris) of  BBL-S (stageovereenkomst) mogelijkGeen subsidie vanuit het ministerie dus in verhouding duurder
  Voldoet aan mbo-kwaliteitseisen en volledig erkend