Zorg

Dienstverlening MBO 2

Voor volwassenen
Dienstverlening MBO 2
Crebo 23189

Werk je graag met mensen, ben je een doener en weet je van aanpakken? Zoek je een beroep met veel afwisselende werkzaamheden waarin mensen op je kunnen rekenen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
1 jaar
Niveau
2
Locatie(s)
Drachten Emmeloord Leeuwarden
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 600,00
Startdata
Leeuwarden september 2019
Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
1 jaar
Niveau
2
Locatie(s)
Drachten
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 1.168,00
Startdata
Drachten september 2019

Je bent breed inzetbaar. Of het nou gaat om het uitvoeren van catering werkzaamheden of het helpen bij de persoonlijke verzorging, activiteiten en het huishouden, je bent van alle markten thuis. 

Stages

Zorg

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je de algemene dienstverlenende werkzaamheden zoals werk voorbereiden, ruimtes klaar zetten, administratie uitvoeren, assisteren bij voorraadbeheer, bijdragen aan veiligheid, onderhouds- en herstelwerkzaamheden, assisteren bij voeding en evalueren. Na het basisdeel kies je een profieldeel:

Medewerker facilitaire dienstverlening
Je assisteert bij het beheer van gebouwen en je voert logistieke en cateringwerkzaamheden uit.

Helpende Zorg en Welzijn
Je ondersteunt bij wonen en huishouden, bij persoonlijke zorg en algemene dagelijkse levensverrichtingen en je assisteert bij sociale en recreatieve activiteiten.

Je krijgt de volgende Vakken

 • persoonlijke verzorging
 • huishoudelijke verzorging
 • voeding en veiligheid
 • anatomie en ziekteleer
 • communicatieve vaardigheden
 • EHBO
 • activiteiten organiseren en begeleiden
 • begeleiden van groepen
 • inrichten van ruimtes
 • onderhoud en herstelwerkzaamheden
 • administratief werk
 • samenwerken en overleggen
 • Nederlands
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen

Studielast

 mbo werken-leren (BBL-A) of stage-leren (BBL-S)mbo dagopleiding (BOL)
Studieduur1 jaar1 jaar
Leeruren8 lesuren (1 dag) en circa 5 uur zelfstudie per week24 lesuren (3 dagen) en circa 12 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 20 uur per week (620 uur per jaar)circa 16 uur per week (500 uur per jaar)
Lesmomentafhankelijk van locatie, schoolvakanties vrijmaandag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg (BBL-A en BBL-S).
BBL: Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen.

Toelating

Minimaal diploma entree, diploma lbo, vbo, vmbo, mavo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma of een overgangsbewijs naar 4 havo. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname en kan worden samengevoegd met een andere vestiging.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Zorg

Stage / werkplek

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. ROC Friese Poort zorgt voor een (onbetaalde) stageplaats. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Dienstverlening op niveau 2.

Werken

Je kunt aan het werk bij verschillende dienstverlenende bedrijven, zoals bij zorg- en welzijnsinstellingen, ziekenhuizen, (speciaal) onderwijs, kinderopvangcentra, buurthuizen enzovoorts. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 BBLBOL
Scholingskosten€ 600,00€ 1.168,00
Lesmateriaalexclusiefexclusief
Examenkosteninclusiefinclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 600,00€ 1.168,00
BTWvrijgesteldvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 110,00, € 100,00 en en € 200,00circa € 110,00, € 100,00 en € 200,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit zijn kosten zoals lesmateriaal, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma. Het vaccinatieprogramma dien je zelf te regelen, soms kom je in aanmerking voor vergoeding van deze kosten.

BOL

De scholingskosten die genoemd worden betreffen het jaarlijkse lesgeld dat je voor een mbo-opleiding moet betalen aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit zijn kosten zoals lesmateriaal, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma. Het vaccinatieprogramma dien je zelf te regelen, soms kom je in aanmerking voor vergoeding van deze kosten. Tevens kan een bijdrage worden gevraagd voor bijvoorbeeld een excursie of een werkweek.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Leeuwarden september 2019
BBL Drachten september 2019
BBL Emmeloord september 2019
BBL Leeuwarden januari 2020
BBL Drachten januari 2020
BBL Emmeloord januari 2020
BOL Drachten september 2019

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Ja, dat kan. Jouw thuis- en werksituatie is natuurlijk anders dan die van een jongere. Onze volwassenenopleidingen zijn daarom zoveel mogelijk aangepast op jouw situatie. In de meeste gevallen betekent dit dat je versneld je opleiding kunt doorlopen, je meer maatwerkmogelijkheden hebt, meer instroommomenten, kleinere (volwassen) klassen en een intensievere begeleiding. De kosten van een volwassenenopleiding zijn door dit stukje individueel maatwerk hoger dan een jongerenopleiding. Indien de opleiding duurder is dan € 200,00 bieden we wel de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Vind je de opleiding te duur en wil je weten welke andere manieren ROC Friese Poort heeft om tot een kwalificatie te komen? Kijk dan of je via een opleiding bij het jongerenonderwijs kunt instromen. Je betaalt dan voor het lesgeld, de aanschaf van leer- en hulpmiddelen en een eventuele bijdrage voor een werkweek of excursie.

 • De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 2 is een jaar en niveau 3 is twee jaar. De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 4 is drie jaar. Op individuele basis is versnellen op basis van vooropleiding en/of werkervaring mogelijk. Dit komt aan de orde tijdens het vrijblijvende intakegesprek.

 • ROC Friese Poort zorgt in principe voor een stageplaats bij de mbo-opleidingen in de Zorg. Wanneer er meer aanmeldingen dan beschikbare stageplaatsen voor een opleiding zijn, is het een pré als je zelf een stageplaats hebt gevonden. Bij de opleidingsinformatie staat dit aangegeven.

 • Er is geen leeftijdsgrens aan werken in de zorg. Voor een baan in de zorg ben je nooit te oud. Veel zorgvragers vinden een ‘ervaren’ medewerker juist prettig. Wel moet je lichamelijke gezondheid het toelaten om te werken in de zorg.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon
058-233 99 66