Aankomend onderofficier grondoptreden MBO 3 (OVO) en Leidinggevende team/afdeling/project MBO 4 (BBL) Defensie
Voor Defensiemedewerkers
Crebo 25600+25160
Wil jij leidinggeven aan een team van enthousiaste medewerkers en steek je zelf ook graag de handen uit de mouwen? Dan is deze opleiding iets voor jou.
Tijdens de opleiding leer je plannen, organiseren, prioriteiten stellen, coördineren en leidinggeven in de logistiek. Ook leer je leidinggeven aan tien tot twintig medewerkers en hoe je dit op jouw manier kunt aanpakken. Je leert hoe je coaching- en functioneringsgesprekken moet voeren. Daarbij leer je hoe je goede feedback kan geven en de medewerkers kunnen inspireren en motiveren. Je leert adviseren over de personeelsbehoefte en de werving en selectie van medewerkers. De opleiding bestaat uit de volgende lesweek onderdelen:
Generieke vakken (Nederlands, Engels rekenen en Loopbaan & burgerschap)
De 3 generieke lesweken plan je zelf en kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden. Er zijn meerdere lesweken per jaar. Daardoor is de opleiding goed te combineren met je eventuele oefeningsschema binnen Defensie. Bij aanvang van de opleiding worden er niveaubepalende testen afgenomen. Op basis van deze uitkomst wordt er gericht advies gegeven over de te volgen lesdagen/weken. Je maakt in de derde week de examens voor Nederlands schrijven en Engels schrijven.
Voor grop 3 keuzedelen nodig, voor Ltap 1 keuzedeel. De keuzedelen Nederlands 3F en Rekenen 3F kunnen een vrijstelling opleveren voor het keuzedeel in de opleiding Ltap
Heb je nog geen keuzedelen gevolgd, dan kun je de keuzedelen Nederlands 3F, rekenen 3F of Engels B1/B2 kosteloos volgen. Wil je een ander keuzedeel volgen, dan betaal je extra. Bij het volgen van keuzedelen maak je extra (centrale) examens.
Leidinggevende team/afdeling/project
· leidinggeven aan medewerkers
· vakkennis personeelsbeleid
· introductie keuzedelen
· keuzedelen voorbereiding hbo of praktijkopleider
Vakken
- Nederlands
- Engels
- rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Studielast
Studieduur | 1 jaar |
Leeruren | 7 lesweken |
Stage/werk | circa 16 uur per week (610 uur per jaar) |
Lesmoment | schoolvakanties vrij |
Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis kennismakingsgesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.
Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.
Aanmelding tussen februari - mei met start september
Tussen februari en april wordt de inhoud en de prijs van de opleiding voor het nieuwe schooljaar bepaald. Wanneer je je in deze periode aanmeldt voor start in september, dan kan de opleidingsinformatie afwijken van wat je eerder op de website gelezen hebt. Dit komt dan naar voren in de offerte die je na het kennismakingsgesprek ontvangt, zodra bovenstaande is vastgesteld.
Toelating
Alle militairen (CLAS) die vanaf 14-09-2016:
- de AMO hebben afgerond (BC02578 of eerdere AMO)
- Certificaat IVO (BC03815 of eerdere IVO)
- Certificaat OLK/OPG (BC03290 of eerdere OLK/OPG)
- in het bezit zijn van actuele Militaire Basis Vaardigheden (MBV - TE00137)
Mocht je niet aan deze voorwaarden voor toelating voldoen, neem dan contact op met: civielonderwijs@mindef.nl.
Minimaal een mbo-diploma niveau 3 of Havo-diploma. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan kan je toegelaten worden als je één van deze opleidingen hebt behaald. We adviseren je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. Om een toelatingsverzoek in te dienen, is een kopie van de AMO nodig.
Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het kennismakingsgesprek over je mogelijkheden.
Examen
Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.
Stage/werkplek
Stage/werkplek
Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.
Het vinden van een geschikte stage of werkplek is lastiger geworden. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. Op Stagemarkt, Zorgpleinnoord en Fleverloopbaan vind je een overzicht van vacatures en werkplekken.
Diploma
Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je de mbo-diploma’s Aankomend Onderofficier GROP niveau 3 en Leidinggevende TAP niveau 4
Werken
Je werkt bij de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.
Kosten
Derde leerweg | |
---|---|
Scholingskosten | € 3.045,00 |
Lesmateriaal | inclusief |
Verbruiksmateriaal | inclusief |
Examenkosten | inclusief |
Prijs (bij betaling 1x) | € 3.045,00 |
BTW | vrijgesteld |
Derde leerweg
De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het kennismakingsgesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.
Subsidies voor deze opleiding
Subsidie: Praktijkleren in het mboSubsidie: Doorzaam voor uitzendkrachten
Startdata
BBL
Derde leerweg
Leeuwarden | doorlopende instroom Inschrijven |
Contact

Al je vragen kun je aan ons stellen via:
Veelgestelde vragen volwassenen
Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.
Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.
Open Dag voor alle opleidingen
Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties
Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk
Infodag voor alle opleidingen
Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen
Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen
Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen
Beleefdagen
Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties
We bereiden ons graag voor op je komst, want we vinden het belangrijk dat je de opleiding kiest die bij jou past. Daarom vragen we je om je van te voren aan te melden. Je ontvangt na aanmelding een QR-code in je mail die we scannen bij binnenkomst. Zo blijven we ook na je bezoek in contact en informeren we je over toekomstige voorlichtingen.