Technicus engineering MBO 4 BBL

Voor Defensiemedewerkers
Technicus engineering MBO 4 BBL
Crebo 25297

Wil jij ingewikkelde, elektrotechnische producten maken en in elkaar zetten? En wil je met alle mogelijke technische installaties uit de voeten kan? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
4 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Sneek
Lesmoment
avond
Kosten
Scholingskosten maatwerk
Eerstvolgende startdatum
nader te bepalen Sneek

Als Technicus Engineering ontwerpt je constructies voor een fabriekshal, achtbaan, een lopende band en automatiseringssystemen in fabrieken, verlichting en ventilatie in tunnels en systemen voor treinen en trams. Je gebruikt daarbij meestal tekeningen en handleidingen met maten. Wanneer de constructie ontworpen is, wordt deze samengesteld en getest. Hierin heb je een belangrijke rol, omdat jij de constructie hebt bedacht. Bovendien zorg jij voor de voorbereiding en begeleiding van het productiewerk. Het is dus technisch, maar ook organisatorisch werk. Je werkt helemaal zelfstandig en begeleidt ook nieuwe collega's.

Deze opleiding is alleen voor Defensiemedewerkers.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je berekeningen te maken en maak je nauwkeurige tekeningen met een speciaal computersysteem. Je leert hoe je producten of systemen produceert, monteert, ontwerpt en onderhoudt. Ook leer je hoe je productiewerk voorbereidt en begeleidt.

Je krijgt de volgende Vakken

 • plaat- en constructieleer (o.a. CNC en verspanen)
 • energietechniek (elektrotechniek, motoren, verwarmen en koelen, pompen)
 • pneumatiek
 • hydrauliek
 • besturings- en montagetechniek
 • constructieleer
 • CAD
 • vaktekenen
 • Inventor
 • materialenleer
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen

Studielast

Studieduur4 jaar
Leeruren3 uren les per dag en circa 9 uur zelfstudie per week
Stage/werk650 uur per jaar
Lesmomentmaandag en dinsdag van 18.30 - 21.30 uur, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet ervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Technicus Engineering op niveau 4.

Werken

Je werkt in bedrijven uit verschillende sectoren en van verschillende omvang. Bijvoorbeeld in de sector industrie, dienstverlening en onderhouds- en servicebedrijven. De grootte van de bedrijven varieert van het klein-, midden- tot het grootbedrijf. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek.

Kosten

 BBL
Scholingskostenmaatwerk
Lesmateriaalinclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)maatwerk
BTWvrijgesteld
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals boeken, tekenmaterialen en indien nodig, gereedschappen.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Ervaringen van onze studenten

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66