Begeleider specifieke doelgroepen MBO 3

Voor defensiemedewerkers
Begeleider specifieke doelgroepen MBO 3
Crebo 25476

Wil jij cliënten van alle leeftijden begeleiden die het niet lukt om zelfstandig te leven? Heb jij mensenkennis en kun je je goed inleven in een ander? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
3
Locatie(s)
Ermelo, Spoorkazerne
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 1.833,00
Eerstvolgende startdatum
nader te bepalen Ermelo, Spoorkazerne

Je werkt als begeleider voor specifieke doelgroepen. Als begeleider specifieke doelgroepen begeleid je cliënten van alle leeftijden met (chronische) ziekten, zoals psychiatrische en psycho-geriatrische stoornissen. Je helpt ze om zichzelf zo goed mogelijk te kunnen redden en als dat kan zelfstandig te functioneren. Het werk brengt met zich mee dat geen dag hetzelfde is. Je zorgt goed voor de cliënt, maar geeft ook duidelijk je grenzen aan.  Geen mens is hetzelfde, dus is jouw werk geen dag hetzelfde.

Deze opleiding is alleen voor defensiemedewerkers.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je een begeleidingsplan opstelt en hoe je de cliënt ondersteunt bij  verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding. Ook leer je over beperkingen, aandoeningen en ziektebeelden.

Je krijgt de volgende Vakken

 • agogiek en psychologie
 • beperkingen
 • aandoeningen en ziektebeelden
 • methodische en sociale vaardigheden
 • professionaliteit en kwaliteitszorg
 • verzorgen en begeleiden
 • verpleegtechnische handelingen
 • Nederlands
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

Studieduur72 lesdagen in 2 jaar
Leeruren7 uren les en circa 6 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 650 uur per jaar
Lesmoment1 keer per 2 weken

72 lesdagen zijn inclusief generieke vakken. Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname en kan worden samengevoegd met een andere vestiging.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Begeleider specifieke doelgroepen op niveau 3.

Werken

Je kunt aan de slag in de gehandicaptenzorg, gezondheidszorg, ouderenzorg of maatschappelijke opvang binnen of buiten defensie. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 1.833,00
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 1.833,00
BBL

De scholingskosten betreffen een prijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals boeken, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma. Dit dien je zelf te regelen en soms kom je in aanmerking voor een vergoeding van deze kosten.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Ervaringen van onze studenten

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66