0900 8 996 996
(normaal tarief)

Verzorgende IG MBO 3 BBL

Mbo-opleiding voor volwassenen

Kun je goed luisteren, je inleven in anderen en ben je geduldig? Lijkt het je leuk om patiënten te verzorgen en te ondersteunen bij de dingen die ze zelf niet (meer) kunnen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

 

Daarom kies je voor ROC Friese Poort

 • Versneld en meerdere startmomenten
 • Goed te combineren met werk en/of gezin
 • Professioneel, klassikaal onderwijs
 • Persoonlijke begeleiding

In het kort

Verzorgende IG staat voor verzorgende voor de Individuele Gezondheidszorg. Je ondersteunt mensen bij hun persoonlijke verzorging, zoals bijvoorbeeld bij het wassen, aankleden en eten. Je houdt bij je werkzaamheden rekening met de mogelijkheden, wensen en gewoonten van je zorgvrager en andere betrokkenen. Je probeert daarbij de zelfredzaamheid zo mogelijk te vergroten.  Je stemt de persoonlijke verzorging en begeleiding af met de zorgvrager en voert dit volgens plan vraaggericht uit. Je  overlegt met collega’s en met anderen (bijvoorbeeld verpleegkundigen of mantelzorgers ) over een goede werkverdeling.

Meld je direct aan voor deze opleiding
Soort traject:
mbo (BBL)
Niveau:Info
3
Duur:Info
2 jaar
Lesmoment:
Overdag
Startdatum: januari 2019 Drachten
januari 2019 Emmeloord
januari 2019 Leeuwarden
januari 2019 Sneek
Opleidingscode:
25491
Vestigingen:

Je voelt je thuis bij ROC Friese Poort

Alle aandacht voor jou
Persoonlijke aandacht vinden wij erg belangrijk. Zowel bij je opleidingskeuze, maar ook bij de begeleiding tijdens je opleiding. Met vestigingen in Emmeloord, Dokkum, Drachten, Leeuwarden, Sneek en Urk is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Ons uitgangspunt is dat je met plezier je opleiding volgt en deze met goed resultaat kunt afronden. Daarom hebben we ons aanbod zoveel mogelijk op jou afgestemd. 

 

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je onder meer zorgvragen te onderkennen en een zorgplan op te stellen. Je leert persoonlijke verzorging te geven en te ondersteunen bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden. Je geeft begeleiding aan een zorgvrager en je leert verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Daarnaast leer je te reageren bij crisissituaties en onvoorziene situaties. Na het basisdeel volg je het profieldeel Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). Bij in-company trajecten zijn ook de andere profieldelen te volgen.

Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT)

Gehandicaptenzorg (GHZ) (alleen in-company mogelijk)

Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) (alleen in-company mogelijk)

Kraamzorg (KZ) (alleen in-company mogelijk)

De volgende onderdelen worden behandeld:

 • basiszorg
 • communicatie en interactie
 • EHBO
 • verpleegtechnische vaardigheden
 • kennis over de diverse doelgroepen
 • anatomie/fysiologie/pathologie
 • til- en verplaatsingstechnieken
 • intervisie
 • methodisch werken
 • reflectie vaardigheden
 • keuzedelen
 • Nederlands
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen

Het mbo is vernieuwd!
Iedere beroepsopleiding in het mbo bestaat voortaan uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. In het basisdeel van je opleiding leg je een stevig fundament. Met het profieldeel geef je een specifieke, beroepsgerichte invulling aan je opleiding. Binnen het keuzedeel kies je zelf onderwerpen waardoor jij je kennis en vaardigheden verbreedt en/of verdiept. Je vergroot hiermee je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en zorg je voor een betere doorstroming naar een eventuele vervolgopleiding. De drie delen zijn verplicht en moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen. De profiel- en keuzedelen van jouw opleiding bespreken we tijdens het intakegesprek.

Studiebelasting

Je gaat twee dagdelen per week naar school. Daarnaast doe je werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op bij een erkend leerbedrijf. Je kiest voor werken met een betaalde arbeidsovereenkomst (BBL-A) of voor stagelopen met een (onbetaalde) stageovereenkomst (BBL-S). Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Dankzij een aangepast programma kun je sneller je diploma behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Ben je in het bezit van een mbo-diploma Verzorgende, dan kun je de opleiding in 1 jaar afronden.

Studieduur 2 jaar (1 jaar indien in bezit van Verzorgende diploma)
Leeruren 10-12 uur per week (waarvan circa 4 tot 6 uur zelfstudie)
Werkuren 610 uur per jaar, dat is circa 15 tot 19 uur per week
Lesmoment afhankelijk van het startmoment. Schoolvakanties vrij

Stage/werkplek

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. ROC Friese Poort kan, in sommige gevallen, een stageplaats regelen.

Werken

Je kunt bij diverse instellingen aan het werk, bijvoorbeeld in de thuiszorg, verzorgings- of verpleeghuis, kleinschalig wonen, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of in een woonvorm voor gehandicapten. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Toelating

Minimaal mbo-diploma Helpende Zorg en Welzijn of Dienstverlening op niveau 2 of een vmbo-diploma (3 vakken op C-niveau). Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname en kan worden samengevoegd met een andere vestiging.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Verzorgende IG op niveau 3.

Kosten

Scholingskosten:
€ 995,00
Lesmateriaal:
exclusief
Examenkosten:
inclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens):
€ 995,00
BTW:
vrijgesteld
Bijkomende kosten:
circa € 420,00, € 100,00 en € 200,00

Starten in september is onder voorbehoud van plaats.
De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Denk hierbij aan lesmateriaal zoals boeken, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma. Dit dien je zelf te regelen. Soms kom je in aanmerking voor een vergoeding van deze kosten.

Contact

Volwassenenonderwijs
ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen
Telefoon: 058 - 233 99 66
E-mail: volwassenen@rocfriesepoort.nl

Of neem, namens je organisatie, contact op met onze opleidingsadviseurs.
Bezoekadres: Anne Wadmanwei 6 , 8914 BD Leeuwarden

  

Nieuws

Convenant Zorggroep Liante en ROC Friese Poort

De jarenlange goede samenwerking tussen ROC Friese Poort en Zorggroep Liante is bekrachtigd met de ondertekening van het convenant. De samenwerking en de resultaten zijn hiermee geborgd en dragen bij aan een leven lang ontwikkelen in de regio. 

Nieuw opleidingstraject in de ouderenzorg

Zorgorganisaties Patyna en Noorderbreedte zijn op 10 september gestart met een gezamenlijk opleidingstraject in Noordwest Friesland voor zij-instromers. Samen met ROC Friese Poort worden 23 nieuwe medewerkers opgeleid tot maatschappelijk verzorgende. De deelnemers krijgen een vaste betaalde baan in de zorg.