0900 8 996 996
(normaal tarief)

Maatschappelijk verzorgende IG MBO 3 BBL

Mbo-opleiding voor volwassenen

Kun je goed luisteren, je inleven in anderen en ben je geduldig? Wil jij cliënten van alle leeftijden begeleiden die het niet lukt om zelfstandig te leven? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Daarom kies je voor ROC Friese Poort

 • Versneld en meerdere startmomenten
 • Goed te combineren met werk en/of gezin
 • Professioneel, klassikaal onderwijs
 • Persoonlijke begeleiding

In het kort

Als maatschappelijk verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) kun je mensen verzorgen én begeleiden. Met deze opleiding behaal je dan ook twee mbo-diploma’s: Maatschappelijke zorg en Verzorgende IG. Je werkt bijvoorbeeld in de thuiszorg of in een verpleeg- of verzorgingshuis. Maar je kunt ook aan de slag als begeleider in een asielzoekerscentrum of bij een welzijnsorganisatie. Je helpt bij de medische zorg, persoonlijke verzorging, huishouden en dagbesteding. En je onderneemt activiteiten. Met jouw hulp kunnen mensen zichzelf beter redden.

 

Meld je direct aan voor deze opleiding
Soort traject:
mbo (BBL)
Niveau:Info
3
Duur:Info
3 jaar
Lesmoment:
Overdag
Startdatum: januari 2019 Drachten
januari 2019 Emmeloord
januari 2019 Leeuwarden
Opleidingscode:
23187/23181
Vestigingen:

Je voelt je thuis bij ROC Friese Poort

Alle aandacht voor jou
Persoonlijke aandacht vinden wij erg belangrijk. Zowel bij je opleidingskeuze, maar ook bij de begeleiding tijdens je opleiding. Met vestigingen in Emmeloord, Dokkum, Drachten, Leeuwarden, Sneek en Urk is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Ons uitgangspunt is dat je met plezier je opleiding volgt en deze met goed resultaat kunt afronden. Daarom hebben we ons aanbod zoveel mogelijk op jou afgestemd. 

 

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je de zorg en ondersteuning biedt die is afgesproken in het zorgplan. Daarnaast leer je hoe je activerende begeleiding biedt. Na het basisdeel volg je het profieldeel VVT én kies je een van de twee profieldelen van Maatschappelijke zorg:

Verzorgende IG - Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT)
Je werkt als verzorgende in een verpleeghuis of verzorgingshuis.

+

Maatschappelijke zorg - Begeleider gehandicaptenzorg
Je biedt zorg en ondersteuning aan mensen van alle leeftijden met verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen.

of

Maatschappelijke zorg - Begeleider specifieke doelgroepen
Je ondersteunt cliënten van alle leeftijden met (chronische) ziekten zoals psychiatrische en psycho-geriatrische stoornissen. 

De volgende onderdelen worden behandeld:

 • bieden van zorg en ondersteuning op basis van het zorgdossier uitvoeren van verpleegtechnische vaardigheden 
 • het doen van observaties
 • begeleiden van individuele cliënten en groepen
 • uitvoeren van organisatie en professie gebonden taken (VZ-IG)
 • verdiepen in de branche
 • bieden van ondersteunende activerende begeleiding en zorg
 • uitvoeren van organisatie en professie gebonden taken (MV)
 • het organiseren van activiteiten
 • het schrijven van een begeleidingsplan
 • Nederlands
 • loopbaan en burgerschap
 • rekenen

Het mbo is vernieuwd!
Iedere beroepsopleiding in het mbo bestaat voortaan uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. In het basisdeel van je opleiding leg je een stevig fundament. Met het profieldeel geef je een specifieke, beroepsgerichte invulling aan je opleiding. Binnen het keuzedeel kies je zelf onderwerpen waardoor jij je kennis en vaardigheden verbreedt en/of verdiept. Je vergroot hiermee je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en zorg je voor een betere doorstroming naar een eventuele vervolgopleiding. De drie delen zijn verplicht en moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen. De profiel- en keuzedelen van jouw opleiding bespreken we tijdens het intakegesprek. De opleiding kan bij in-companytrajecten nog in het oude kwalificatiedossier worden aangeboden.

Studiebelasting

Je gaat één dag per week naar school. Daarnaast doe je werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op bij een erkend leerbedrijf. Je kiest voor werken met een betaalde arbeidsovereenkomst (BBL-A) of voor stagelopen met een (onbetaalde) stageovereenkomst (BBL-S). Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Dankzij een aangepast programma kun je sneller je diploma behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken.

Studieduur 3 jaar
Leeruren 10-12 uur per week (waarvan circa 4-6 uur zelfstudie)
Werkuren 610 uur per jaar, dat is circa 15-19 uur per week
Lesmoment afhankelijk van het startmoment. Schoolvakanties vrij

Stage/werkplek

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. ROC Friese Poort kan, in sommige gevallen, een stageplaats regelen.

Werken

Je kunt aan de slag in de thuiszorg, zorgcentra, verpleegzorg, sociaal agogische voorzieningen, asielzoekerscentra en andere welzijnsorganisaties. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Toelating

Kandidaten met een mbo-diploma niveau 3 of 4 (andere richting). Minimaal mbo-diploma Helpende Zorg en Welzijn / Dienstverlening op niveau 2 of een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte of theoretische leerweg (3 vakken op C-niveau). Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname en kan worden samengevoegd met een andere vestiging.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Maatschappelijke zorg niveau 3 én het mbo-diploma Verzorgende IG niveau 3.

Kosten

Scholingskosten:
€ 995,00
Lesmateriaal:
exclusief
Examenkosten:
inclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens):
€ 995,00
BTW:
vrijgesteld
Bijkomende kosten:
circa € 550,00, € 100,00 en € 200,00

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Denk hierbij aan lesmateriaal zoals boeken, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma. Dit dien je zelf te regelen. Soms kom je in aanmerking voor een vergoeding van deze kosten.

Contact

Volwassenenonderwijs
ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen
Telefoon: 058 - 233 99 66
E-mail: volwassenen@rocfriesepoort.nl

Of neem, namens je organisatie, contact op met onze opleidingsadviseurs.
Bezoekadres: Anne Wadmanwei 6 , 8914 BD Leeuwarden

  

Nieuws

Convenant Zorggroep Liante en ROC Friese Poort

De jarenlange goede samenwerking tussen ROC Friese Poort en Zorggroep Liante is bekrachtigd met de ondertekening van het convenant. De samenwerking en de resultaten zijn hiermee geborgd en dragen bij aan een leven lang ontwikkelen in de regio. 

Nieuw opleidingstraject in de ouderenzorg

Zorgorganisaties Patyna en Noorderbreedte zijn op 10 september gestart met een gezamenlijk opleidingstraject in Noordwest Friesland voor zij-instromers. Samen met ROC Friese Poort worden 23 nieuwe medewerkers opgeleid tot maatschappelijk verzorgende. De deelnemers krijgen een vaste betaalde baan in de zorg.