0900 8 996 996
(normaal tarief)

Constructiewerker + lasdiploma('s) NIL MBO 2 BBL

Mbo-opleiding voor volwassenen

Werk je graag met metaal, aluminium of kunststof en heb je een sterk staaltje technisch en ruimtelijk inzicht? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. Grote kans dat je gelijk start met een baan.

Daarom kies je voor ROC Friese Poort

 • Versneld en meerdere startmomenten
 • Goed te combineren met werk en/of gezin
 • Professioneel, klassikaal onderwijs
 • Persoonlijke begeleiding

In het kort

Als constructiewerker maak, repareer of onderhoud je onderdelen van constructies of apparaten. Je maakt bijvoorbeeld een schroef voor een schip of een stalen boomconstructie voor een hijskraan. Je monteert de onderdelen op de juiste plaats, in de werkplaats of bij een opdrachtgever. Daarna controleer je of alles goed en veilig in elkaar zit. Je werkt in een team onder leiding van een ervaren lasser.

Meld je direct aan voor deze opleiding
Soort traject:
mbo (BBL)
Niveau:Info
2
Duur:Info
2 jaar
Lesmoment:
Avond
Overdag
Startdatum: op elk moment in Drachten
Opleidingscode:
25291
Vestigingen:

Je voelt je thuis bij ROC Friese Poort

Alle aandacht voor jou
Persoonlijke aandacht vinden wij erg belangrijk. Zowel bij je opleidingskeuze, maar ook bij de begeleiding tijdens je opleiding. Met vestigingen in Emmeloord, Dokkum, Drachten, Leeuwarden, Sneek en Urk is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Ons uitgangspunt is dat je met plezier je opleiding volgt en deze met goed resultaat kunt afronden. Daarom hebben we ons aanbod zoveel mogelijk op jou afgestemd. 

 

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je machine en gereedschappen in- en afstellen, het bewerken, vervormen en controleren van materiaal. Daarnaast leer je hoe je de uitgevoerde werkzaamheden meet en test. Samen met je werkgever bepalen we welke lasprocessen (BMBE-, MIG/MAG- of TIG-lassen) je gaat leren. De volgende onderdelen worden behandeld:

 • Basisvaardigheden constructie
 • Basisvaardigheden metaalbewerking
 • Plaat- en constructiewerken
 • Constructiebankwerken
 • Verbindingstechnieken
 • Lastechnieken
 • Nederlands
 • Engels 
 • Loopbaan en burgerschap
 • Rekenen

Als BBL-student kun je aanvullend op je technische opleiding bij ROC Friese Poort ook een NIL-lasdiploma en lascertificaat behalen. De opleiding krijgt hierdoor meerwaarde voor jou en je werkgever.

Het mbo is vernieuwd!
Iedere beroepsopleiding in het mbo bestaat voortaan uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. In het basisdeel van je opleiding leg je een stevig fundament. Met het profieldeel geef je een specifieke, beroepsgerichte invulling aan je opleiding. Binnen het keuzedeel kies je zelf onderwerpen waardoor jij je kennis en vaardigheden verbreedt en/of verdiept. Je vergroot hiermee je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en zorg je voor een betere doorstroming naar een eventuele vervolgopleiding. De drie delen zijn verplicht en moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen. De profiel- en keuzedelen van jouw opleiding bespreken we tijdens het intakegesprek.

Studiebelasting

Je gaat twee dagdelen per week naar school. Daarnaast doe je werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op bij een erkend leerbedrijf met een betaalde arbeidsovereenkomst (BBL-A). Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Dankzij een aangepast programma kun je sneller je diploma behalen. Dit bespreken we tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je.

Studieduur 2 jaar
Leeruren 12 uur p/w (circa 6 uur zelfstudie)
Werkuren 610 uur p/j, dat is circa 15 -16 uur per week
Lesmoment afhankelijk van het startmoment, schoolvakanties vrij

Stage/werkplek

Door de grote vraag naar technische werken-leren studenten (BBL-ers) vanuit het werkveld ondersteunt ROC Friese Poort bij het zoeken naar een geschikte werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Volop kansen voor jou dus!

Werken

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in de machine-industrie, bouw, scheepsbouw of bij een staalbedrijf. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Toelating

Minimaal diploma Entreeopleiding, diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een overgangsbewijs naar 4 havo. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. Je kunt in overleg wekelijks starten.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap. Je sluit de theorie af met een examen. Om het NIL-lasdiploma en lascertificaat te ontvangen maak je verschillende praktijkopdrachten (proeflas) die zullen worden getoetst en beoordeeld. ROC Friese Poort vestiging Drachten is een gemachtigde organisatie namens het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Constructiewerker op niveau 2. Wanneer je proeflas voldoet aan de eisen en officieel beoordeeld wordt, ontvang je tevens het NIL-lasdiploma en het lascertificaat.

Kosten

Scholingskosten:
€ 2.740,00
Lesmateriaal:
inclusief
Examenkosten:
inclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens):
€ 2.740,00
BTW:
vrijgesteld

Bij veel technische BBL-opleidingen betaalt je werkgever jouw opleiding.

Contact

Volwassenenonderwijs
ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen
Telefoon: 058 - 233 99 66
E-mail: volwassenen@rocfriesepoort.nl

Of neem, namens je organisatie, contact op met onze opleidingsadviseurs.
Bezoekadres: Anne Wadmanwei 6 , 8914 BD Leeuwarden

  

Nieuws