Home bedrijven

Veelgestelde vragen bedrijven

 • Om te starten met een mbo-opleiding Welzijn is het noodzakelijk om zelf een werk- of stageplek voor de beroepspraktijkvorming (BPV) te hebben voor minimaal zestien uur per week. Indien je geen werk- of stageplek hebt, kun je niet beginnen met de opleiding. 

 • Ben je 21 jaar of ouder en wil je weer een opleiding volgen maar je hebt nog geen idee wat je wilt studeren of welk beroep bij jou past? Maak dan vrijblijvend onderstaande interessetest, dan weet je daarna welke opleidingsrichting bij jou past.

  Over de interessetest
  De interessetest duurt ongeveer acht minuten. Nadat je de test hebt gemaakt, krijg je direct per e-mail je rapportage. In de rapportage staan jouw favoriete beroepssectoren waarna je via een link direct kunt bekijken welk scholingsaanbod ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen jou kan bieden in deze sector. Maak de interessetest.

  Capaciteitentest
  Misschien komen je interesses niet helemaal overeen met je capaciteiten / niveau. Je interesses kunnen bijvoorbeeld liggen bij verkopen of techniek, terwijl je denkt dat je er eigenlijk helemaal niet zo goed in bent. De keuze voor een opleiding of beroep kun je daarom niet enkel op je interesses baseren. Ook je capaciteiten zijn belangrijk bij het maken van een opleidingskeuze. Een capaciteitentest is dan ook een goede aanvulling op je interessetest bij het kiezen van een opleiding of beroep.

 • Er is geen leeftijdsgrens aan werken in de zorg. Voor een baan in de zorg ben je nooit te oud. Veel zorgvragers vinden een ‘ervaren’ medewerker juist prettig. Wel moet je lichamelijke gezondheid het toelaten om te werken in de zorg.

 • Over het algemeen worden alle opleidingen Zorg en Welzijn overdag gegeven. Incidenteel kan het voorkomen dat een opleiding in de Zorg en Welzijn deels in de avonduren wordt gegeven.

 • Bij je aanmelding of op je offerte kun je bij betalingswijze aangeven dat de factuur naar de werkgever of re-integratiebedrijf gestuurd moet worden. Je werkgever, re-integratiebedrijf of UWV WERKbedrijf dient de aanmelding te ondertekenen. Bij je digitale aanmelding kun je bij 'Bedrijfsgegevens' de contactpersoon van het bedrijf noteren. Deze contactpersoon ontvangt op het opgegeven e-mailadres een ontvangstbevestiging met het aanmeldformulier en onze voorwaarden.

  De werkgever ontvangt in de week dat de opleiding van start gaat een factuur voor de scholingskosten. Als er een machtiging voor een automatische incasso is afgegeven wordt de incassodatum vermeld op de factuur. Als er geen machtiging is afgegeven, dient het scholingsgeld binnen 14 dagen te zijn voldaan.

 • Ja, wij verlenen scholing op maat. Dit kan ook in-company, Neem voor meer informatie contact op met een opleidingsadviseur.

 • BPV staat voor beroepspraktijkvorming. Tijdens een mbo-opleiding doe je praktijk- en werkervaring op bij een erkend leerbedrijf (stage of werken en leren) en op een geaccrediteerde werkplek, dit wordt beroepspraktijkvorming genoemd. Een geaccrediteerde werkplek voldoet aan de volgende voorwaarden: student krijgt een goede en veilige werkplek, er wordt een praktijkopleider binnen het bedrijf aangesteld die in staat is om de student op de werkvloer te begeleiden en te coachen, het bedrijf werkt samen met de school en er komt een vermelding van het bedrijf op stagemarkt.nl.

 • Iedere student krijgt in het eerste jaar van de mbo-opleiding een bindend studieadvies. Dit kan positief of negatief zijn. 

  Lees meer over het bindend studieadvies

 • Een deelnemer die een BBL-A-opleiding volgt, is bij een organisatie in dienst. Hierbij komen diverse kosten naar voren:

  • de scholingskosten (inclusief boeken)
  • afdracht volgens de CAO aan het eventuele opleidingsfonds (die overigens weer subsidie verstrekt)
  • de vergoeding aan de deelnemer, die via de CAO geregeld is of door de organisatie zelf is bepaald
  • de (in)directe bedrijfskosten voor de praktijkopleider in het bedrijf
  • de deelnemer heeft dan de rechtspositie van werknemer.

  Een deelnemer die een BBL-S-opleiding volgt, is niet bij een organisatie in dienst en ontvangt geen salaris gedurende de stageperiode (er is tevens geen recht op vakantiedagen, vakantiegeld en er is geen afdracht van sociale premies). In overleg met de BPV-instelling kunnen er afspraken gemaakt worden over een eventuele stagevergoeding, reiskostenvergoeding en of het aantal vrije dagen. Dit is echter geen verplichting. Als er geen arbeidsovereenkomst is, geldt de POK met het reglement POK BBL-S. De deelnemer behoudt dan de rechtspositie van deelnemer.

 • Heb je nog geen idee wat je wilt studeren of welk beroep bij je past? Maak vrijblijvend onze interessetest of neem contact met ons op, dan helpen wij je met je keuze. We bieden testen om inzicht te krijgen in je interesses en capaciteiten.

 • Zowel brancheorganisaties als de Nederlandse en Europese overheid hechten veel belang aan scholing. Daarom zijn er allerlei subsidies en regelingen voor werkgevers en particulieren die willen investeren in scholing of het Ervaringscertificaat.

  Lees meer over subsidies en fiscale voordelen.

Scholing medewerkers

Heeft u vragen over scholingstrajecten voor uw medewerkers? Of vragen over de effectieve inzet van subsidies en fiscale voordelen gekoppeld aan opleiding en organisatieontwikkeling? Neem dan tijdens kantooruren contact op met één van onze opleidingsadviseurs of met het algemene nummer

ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen
Telefoon: 058 - 233 99 66
E-mail: volwassenen@rocfriesepoort.nl

Stage/leerwerkplek

Heeft u vragen over het aanbieden van een stage- of leerwerkplek? Neem dan contact met ons op via (0900) 8 996 996 (normaal tarief) of via info@rocfriesepoort.nl
Van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08.30 uur - 16.00 uur