Veelgestelde vragen
Volwassenen
Met ingang van 1 augustus 2019 werken we met het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (EKB). Dit geeft ruimte in de examinering en het vrijstellen van de generieke vakken taal en rekenen. Van gedetailleerde regelgeving naar regels op hoofdlijnen. Door het nieuwe EKB ontstaat een betere aansluiting bij de verschillende doelgroepen die het mbo kent.
ROC Friese Poort benut voorlopig de ruimte die middels het EKB geboden wordt en gaat het komende schooljaar verdere invulling geven aan een integraal taal- en rekenbeleid.
Het beleid (wetgeving vanaf 1-8-2019):
- Je mag bij de generieke vakken vrijstelling vragen voor losse onderdelen (eerder mocht dit alleen voor spreken, schrijven en gesprekken voeren als geheel).
- Eerder bleven de resultaten na diplomering twee jaar houdbaar. Deze houdbaarheid vervalt. Als een examen op hetzelfde of een hoger niveau is afgelegd, kan hier een vrijstelling voor aangevraagd worden. Bij een centraal examen (generieke vakken) kan dit alleen wanneer er examen is gedaan wat gebaseerd is op de referentieniveaus voor de havo, vwo en mbo (dus bijvoorbeeld geen hbo of wo).
- Er mag nu bij de generieke examenonderdelen een vrijstelling worden gegeven op zowel een voldoende als onvoldoende resultaat. Let op: de diploma-eisen (slaag-zakregeling) blijven wel van kracht.
BPV staat voor beroepspraktijkvorming. Tijdens een mbo-opleiding doe je praktijk- en werkervaring op bij een erkend leerbedrijf (stage of werken en leren) en op een geaccrediteerde werkplek, dit wordt beroepspraktijkvorming genoemd. Een geaccrediteerde werkplek voldoet aan de volgende voorwaarden: student krijgt een goede en veilige werkplek, er wordt een praktijkopleider binnen het bedrijf aangesteld die in staat is om de student op de werkvloer te begeleiden en te coachen, het bedrijf werkt samen met de school en er komt een vermelding van het bedrijf op stagemarkt.nl.
De derde leerweg is een variant van leren en werken (vergelijkbaar met BBL). Het verschil met BBL is dat bij een derde leerweg opleiding wordt vaak afgeweken van de wettelijke urennorm (verplicht aantal uren), waardoor de studie korter duurt. De opleiding wordt flexibeler en sneller aangeboden. Enkele mbo-opleidingen van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen worden aangeboden in de derde leerweg. Soms zijn hiervoor bepaalde instroomeisen vastgesteld. Deze eisen staan vermeld bij de betreffende opleiding.
Voordelen van derde leerweg opleidingen:
- je hebt minder beroepspraktijkvorming (BPV)
- je opleidingsduur is korter omdat je opleiding op maat wordt ontwikkeld
- je opleiding voldoet aan de mbo-kwaliteitseisen en je mbo-diploma is volledig erkend
- je opleiding is flexibeler en sneller
Nadelen van derde leerweg opleidingen:
- je opleiding wordt niet mede gefinancierd door ministerie van OC&W, dus is in verhouding duurder
ROC Friese Poort is in bezit van het Keurmerk Blik op Werk. Inburgeraars die bij ons een inburgeringscursus volgen, komen dankzij dit keurmerk in aanmerking voor een lening van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Jongerenonderwijs
Vragen over mbo-opleidingen (tot 21 jaar) kun je aan ons stellen via:
Onze informatielijn (0900) 8 996 996 (normaal tarief)
E-mail: info@rocfriesepoort.nl
Ma t/m vrij van 08.30 uur - 16.00 uur.
Volwassenonderwijs
Voor vragen over scholingstrajecten voor volwassenen (21 jaar en ouder) en scholingstrajecten voor bedrijven kun je tijdens kantooruren contact opnemen met:
ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen
Telefoon: 058 - 233 99 66
E-mail: volwassenen@rocfriesepoort.nl
Pers
Voor persvragen kun je contact opnemen met:
Ilse van der Weide
Tel: (06) 11420677
Email: ivdweide@rocfriesepoort.nl