Van havo naar het mbo: Thom deed het

Van havo naar het mbo: hoe is dat eigenlijk? En wat als je dan een studie kiest die tóch niet helemaal bij je past? Thom Boskeljon neemt je mee in zijn studieloopbaan bij ROC Friese Poort.

Van havo naar het mbo: hoe is dat eigenlijk? En wat als je dan een studie kiest die tóch niet helemaal bij je past? Thom Boskeljon neemt je mee in zijn studieloopbaan bij ROC Friese Poort.

Thom Boskeljon is een enthousiaste 20-jarige student Handhaver, Toezicht en Veiligheid (HTV) op de ROC Friese Poort. Thom: “Ik volg deze opleiding nu een jaar en ik vind het echt een topopleiding. Ik kan hier veel sporten en me bezighouden met wat ik echt leuk en interessant vind: de richting van politie en marechaussee!”

Thom Boskeljon

Overgang havo naar het mbo

Voordat Thom naar het mbo ging, deed hij de havo. “Voor mij was de overgang van de havo naar het mbo echt een ramp. Ik kwam er pas laat in mijn vierde jaar achter dat ik dat jaar niet ging halen, en moest toen gehaast een keuze maken. Toen ik op onderzoek uitging naar een studie die goed bij me zou passen, kwam ik uit op de opleiding Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS). Achteraf bleek dit het toch niet helemaal te zijn. Ik houd heel veel van sporten, en dat gebeurde naar mijn mening echt te weinig hier.”

"Het voelt voor mij alsof ik word behandeld als een toekomstige collega in plaats van een student"

Thom stopte dan ook met het CIOS en kwam vervolgens uit op de opleiding HTV. “Dit vind ik echt een topopleiding. Dit komt mede omdat ik veel interesse heb in de richting van de politie en de marechaussee. Daarnaast heb ik een Studieloopbaan Begeleider (slb’er) die elke dag voor mij klaar staat! Het voelt voor mij alsof ik word behandeld als een toekomstige collega in plaats van een student. Ik zeg dan ook vaak: ‘Leraren zijn net als vrienden, alleen dan met gezag.’”

Een stapje terug om vooruit te gaan

Tijdens het CIOS heeft Thom een test gedaan om te kijken waar zijn interesses en talenten lagen. Na een aantal van die tests kwam hij erachter dat hij graag de opleiding HTV wilde volgen. Hij ging van niveau 4 naar niveau 3. “In principe ben ik dus een stapje teruggegaan, maar wel om vervolgens grotere stappen vooruit te kunnen doen! In de toekomst ga ik naar de Algemene Militaire Opleiding (AMO). Daarna ga ik solliciteren bij de Koninklijke Marechaussee. Eerst wilde ik altijd bij de politie/recherche maar ik ben er gaandeweg achter gekomen dat ik veel meer van veldwerk houd, net zoals de bekende Kees van der Spek!”

Lijkt het jou nou ook leuk om de opleiding HTV te doen? Hier vind je meer informatie!