0900 8 996 996
(normaal tarief)

Vakwedstrijden

Om vakmanschap en beroepsonderwijs in Nederland te promoten, zijn er in Nederland, europa en wereldwijd verschillende vakwedstrijden. Op nationaal niveau heten deze vakwedstrijden; Skills Heroes.

Skills Heroes zijn de nationale vakwedstrijden in het mbo. De voorrondes vinden plaats op de eigen school. De winnaar(s) van deze voorrondes mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden, waarbij zij strijden tegen studenten van andere mbo-instellingen. Deze wedstrijden vinden plaats op diverse mbo-instellingen in het land. De winnaars van deze kwalificatiewedstrijden gaan door naar de nationale finales. Daar wordt bepaald wie zich de nationale kampioen in zijn of haar vakgebied mag noemen. In het schooljaar 2017-2018 organiseert Skills Heroes 56 vakwedstrijden. Van metselaar tot beveiliger en van kok tot fotograaf. Ook meedoen? Vraag naar Skills Heroes bij je docent en wie weet mag jij jezelf Nederlands kampioen in jouw vakgebied noemen.

In 2017 stuurden wij zeven studenten naar de finales in Amsterdam en met succes! Zij kwamen terug met twee keer goud en een keer zilver. Tijdens de landelijke finale strijden meer dan 400 mbo’ers om kampioen te worden in hun vakgebied. De jury kijkt hierbij naar vakmanschap, doorzettingsvermogen en mentale weerbaarheid. Kwaliteiten waaraan wij veel waarde hechten en onze studenten graag de ondersteuning in geven die zij nodig hebben. 

Vloggende studenten tijdens de finale in Amsterdam.

EUROSKILLS

De vakwedstrijden van EuroSkills zijn te vergelijken met de Skills Heroes, maar dan op Europees niveau. 28 landen, 500 deelnemers zijn de Ingrediënten voor een felle strijd om het Europese kampioenschap. Mbo-studenten krijgen de kans om hun talenten te laten zien in diverse vakrichtingen. Wanneer je vakkampioen wordt tijdens de Nederlandse vakwedstrijden, mag je meedoen aan EuroSkills. In 2016 deed Hylke Bootsma mee voor de wedstrijd meubelmaker in Gothenborg. Hij showde zijn talenten tijdens een intensieve driedaagse. Uiteindelijk werd hij tiende van Europa. Voor een student is het een groot avontuur om mee te doen aan deze Europese wedstrijden en draagt het bij aan de ontwikkeling van het talent. In 2018 vinden de EuroSkills plaats in Boedapest. 

Bekijk Hylke Bootsma in Gothenborg 2016

World Skills
Voor WorldSkills geldt hetzelfde als voor Skills Heroes en EuroSkills, maar dan op mondiaal niveau. In 2017 deed student Sven van der Zee namens ROC Friese Poort mee in Abu Dhabi.