0900 8 996 996
(normaal tarief)

Uitleg over het mbo

ROC Friese Poort is een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Je leert bij ons voor een beroep, een vak. Voor sommige jongeren is de overstap van het vmbo naar het mbo  moeilijk. Daarom hebben we altijd eerst een intakegesprek met jou. Tijdens het gesprek kijken we samen met jou of je de juiste opleidingskeuze gemaakt hebt. Ook praten we met jou over eventuele begeleiding die jij nodig hebt of mogelijke handicaps waar wij rekening mee moeten houden.

NIVEAUS 
In het mbo kennen we vier niveaus: 

  • Entreeopleiding is een assistentenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
  • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger. 
  • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of secretaresse. 
  • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld filiaalmanager of ICT-beheerder. 

LEERWEGEN 
Op ieder niveau kun je kiezen uit twee leerwegen: 

  • School en stage
    Je gaat (bijna) elke dag naar school en loopt tijdens je opleiding stage bij een bedrijf of instelling. Dit noemen we in het mbo de Beroepsopleidende leerweg (BOL). 
  • Werken en leren 
    Je bent een groot deel van de week aan het werk en gaat één of twee dagen naar school. Dit noemen we in het mbo de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). 

OPBOUW 
Jouw mbo-opleiding bestaat uit drie delen. Een basis-, profiel- en keuzedeel. In het basisdeel leer je de basiskennis die voor jouw beroepsgroep nodig is en algemene kennis zoals Nederlands en rekenen. Iedereen die bijvoorbeeld voor Haarverzorging kiest moet weten hoe hij/zij het haar van een klant moet knippen en föhnen. In het profieldeel ga je dieper in op de kennis die voor het door jou gekozen beroep nodig is. Een salonmanager van een kapsalon heeft bijvoorbeeld meer kennis nodig van ondernemen dan een Junior kapper. Via het keuzedeel kun je je kennis verdiepen of verbreden. Als kapper kun je bijvoorbeeld ook iets leren over nagelstyling. Ook kun je je binnen het keuzedeel voorbereiden op het hbo. Je krijgt daardoor een plus op je diploma. 

VAN VMBO NAAR MBO 
Wanneer je je vmbo-diploma hebt behaald, kun je naar het mbo. Het niveau van de mbo-opleiding die je gaat volgen, is afhankelijk van de leerweg die je in het vmbo hebt gevolgd. 

VAN HAVO NAAR MBO 
Veel jongeren kiezen na de havo voor het hbo. Maar je kunt ook kiezen voor het mbo. Mbo-onderwijs is beroepsgericht, met veel praktijklessen en stages. 

Na je mbo-opleiding kun je altijd nog doorstromen naar het hbo. Als je tijdens de havo merkt dat je moeilijk mee kunt komen, trek dan op tijd aan de bel. Overleg met je decaan wat de beste keuze voor jou is. Je kunt ook tussentijds overstappen. Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatieprogramma van ROC Friese Poort.