Terug

Studenten Techniek en Zorg en Welzijn lossen samen zorgvraag op

vrijdag 06 september 2019

Hoe zorg je er voor dat iemand die met een meervoudige beperking in een rolstoel zit zijn eigen muziek kan regelen?

winnaars

Alwin luistert graag naar muziek. Omdat Alwin in een rolstoel zit en een meervoudige beperking heeft, kan hij helaas niet zelf de radio aan en uit zetten en er is nog een probleem door zijn lichamelijke handicap kan Alwin alleen achteruit. Hoe zorg je er voor dat Alwin zelfredzaam is en zijn eigen muziek kan aanzetten? Aan studenten Zorg en Welzijn en Techniek de vraag om hier samen een oplossing voor te bedenken en deze te presenteren. Door studenten van verschillende domeinen te laten samenwerken leren zij bij elkaar in de keuken te kijken en van elkaars expertise gebruik te maken bij het oplossen van een probleem.

Health Hub
De eerste dag vond plaats bij de Health Hub in Roden. Hier werd de casus aan de studenten voorgelegd en gingen ze in groepjes aan de slag met Design Thinking. De tweede dag vond plaats op de campus van ROC Friese Poort in Drachten. ’s Ochtends kregen de studenten Techniek workshops die verzorgd werden door de studenten van Zorg en Welzijn. Ze leerden onder andere hoe kousen aan te trekken, de tillift te gebruiken en de bloeddruk op te meten.

Daarna gingen ze in het Techniek gebouw in groepen aan de slag met de oplossing van het vraagstuk voor Alwin. Aan het begin van de middag presenteerden de acht groepen aan een jury hun oplossingen.

De winnaars bedachten een trippelband zodat de rolstoel van Alwin ook vooruit kon. Daarnaast vielen ze op door hun innovativiteit, hun oplossing was voor een bredere doelgroep dan de opdracht. "Hun oplossing was goed doordacht, origineel en toch praktisch," aldus Marja Riemersma, docent bij ROC Friese Poort en een van de aanjagers van het project. 

 

Design Thinking Studenten aan het ontwerpen