Terug

Studenten ROC Friese Poort bieden winkelbelevenis in Zaailand

donderdag 26 september 2019

Met een schot door de ingang opende student en Cambuur-speler Bas Verbree 26 september officieel de deuren van de tijdelijke locatie van ROC Friese Poort in Winkelcentrum Zaailand. De voorzet kwam van wethouder Friso Douwstra. De nieuwe onderwijslocatie biedt een authentieke leeromgeving, waar docenten, studenten en bedrijven samenwerken in theorie en praktijk. Studenten bieden een totale winkelbelevenis van winkels, tot lunch, tot schoonheidsbehandelingen. Oftewel FOR REAL! De onderwijsinstelling wil met dit concept vast proefdraaien voor de huisvesting in het nieuwe Cambuurstadion in 2021. Genodigden kregen na de openingshandeling een rondleiding door de FOR REAL Conceptstore.

Studenten in de lead

Studenten zijn in het Zaailand in de lead. Ze doen alles zelf, van inkoop, tot verkoop tot de financiën. Daarbij worden ze ondersteund door het werkveld. Docenten en ondernemers geven praktijkgerichte instructie en coachen de studenten. Vestigingsdirecteur Jacoba Posthumus: “We geven samen met bedrijven vorm aan ons onderwijs in een praktijkomgeving. Dat biedt veel voordelen voor iedereen. Zo kunnen we beter inspelen op en vooroplopen bij ontwikkelingen in het werkveld. De student krijgt de meest recente vakkennis in een levensechte leeromgeving. Ook onderling kunnen de opleidingen van elkaar leren doordat ze samenwerken. Een mooie vorm van kruisbestuiving die we straks in het nieuwe Cambuurstadion voort willen zetten.” Op de tijdelijke locatie zijn de opleidingen Uiterlijke Verzorging, Retail, Secretarieel, Marketing en Communicatie, IT, Servicemedewerker en Entree te vinden.

Van winkelbelevenis tot cyber experience

De studenten zorgen voor meer reuring in het winkelcentrum. Op de begane grond runnen zij het informatiecentrum over WTC/Cambuur, een Cambuur Fanshop en een Cyber Experience Room. In de experience room kunnen bezoekers leren hoe zij digitaal weerbaarder worden. Op de eerste verdieping krijgen bezoekers een totale winkelbelevenis. Dit begint bij een shop-in-shop concept, waar meerdere merken hun producten verkopen. Onder andere Bruna, Leffel Sportswear, Blend en Buitengewoon Mooi. Vervolgens kan men neerstrijken voor een kopje koffie of lunch bij de horecagelegenheid. Een complete knipbeurt of schoonheidsbehandeling is mogelijk in de salon van Uiterlijke Verzorging. Een gedeelte is ingericht als leerplein. Dit wordt gebruikt als instructieruimte en plek waar studenten zelfstandig kunnen werken. Ook werken de studenten samen met de zittende winkeliers. Met hen is vooraf overleg  geweest over de invulling. Om een impuls te geven aan het winkelcentrum gaan studenten onder andere evenementen in het Zaailand organiseren.

Circulaire inrichting

Ook al is de locatie tijdelijk, er wordt goed gelet op onnodige verspilling. De inrichting is circulair en kan volledig hergebruikt worden in het nieuwe Cambuurstadion.