Stage

Stage

Stage is een verplicht onderdeel van iedere opleiding in het mbo. Wij noemen dit BPV (beroepspraktijkvorming). Per opleiding is het verschillend hoeveel maanden of jaren, je al naar school is geweest, voor je aan een stage begint. Bij sommige opleidingen volgen studenten vanaf het begin elke week een aantal dagen stage of elk jaar een aantal weken. Bij andere opleidingen volgen studenten één langere stage in een later stadium van hun opleiding.

Tijdens de stage leer je het werkveld kennen en wordt de opgedane kennis in praktijk gebracht. Daarnaast ontdek je of de werkzaamheden bij je passen.

Stagebedrijven

In Nederland mogen mbo-studenten alleen stage lopen bij een erkend leerbedrijf. ROC Friese Poort heeft contacten met (vaste) leerbedrijven die erkend zijn door de SBB (Stichting samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). ROC Friese Poort regelt de plaatsing, eventueel via een sollicitatie, bij het leerbedrijf. Je mag ook zelf, in overleg met ROC Friese Poort, een bedrijf zoeken. Dit bedrijf moet dan wel erkend zijn of erkend worden als leerbedrijf.
Je kunt bijvoorbeeld op www.stagemarkt.nl een overzicht vinden van alle erkende leerbedrijven. Je kunt hier ook zien of de BPV-bedrijven stagiaires zoeken. Wanneer er geen passend bedrijf te vinden is, kun je terecht bij de BPV-coördinator van je opleiding.

Begeleiding

Een geslaagde stage is het resultaat van een goede samenwerking tussen jou, ROC Friese Poort en het leerbedrijf/stagebedrijf. Hiervoor worden duidelijke afspraken gemaakt. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw deel van die afspraken. In de praktijkovereenkomst (POK) staan de rechten en plichten die je tijdens je stage hebt. Tijdens de stage word je begeleid door iemand van het leerbedrijf en door een docent van de opleiding.

Leren op Locatie bij Zorg en Welzijn

Samen met de zorg- en welzijnsinstellingen werkt ROC Friese Poort aan een onderwijsvorm die op locatie bij bijvoorbeeld een verpleeghuis of woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking plaatsvindt. Hierdoor krijg je als student de mogelijkheid op basis van praktijkervaring je te ontwikkelen tot een toekomstbestendige en flexibele zorg- en welzijnsprofessional. Je start altijd op school om een goede basis aan kennis en vaardigheden te krijgen. Wanneer je richting je stage gaat maak je de keuze tussen een combinatie van school en stage of Leren op Locatie. Kies je voor Leren op Locatie dan krijg je onderwijs op locatie bij de instelling. Naar aanleiding van wat je tegenkomt in de praktijk, stuur je zelf aan op het vergroten van je kennis over dat onderwerp. Door je ervaringen te delen met je medestudenten leer je omgaan met de dagelijkse dilemma’s in je toekomstige vak. Iedere week is er contact met je docenten. Daarnaast heb je iedere week of twee weken een iets langer individueel gesprek met je docent. Een groot voordeel van Leren op Locatie is dat je je echt onderdeel voelt van het team collega’s in de instelling. Tijdens je opleiding leer je op locatie bij verschillende zorg- en/of welzijnsinstellingen, zodat je een goed beeld krijgt van het beroep en de sector waarvoor je wordt opgeleid

Naar het buitenland

Steeds meer studenten van ROC Friese Poort kiezen voor een buitenlandse ervaring. Je kunt deelnemen aan Europese projecten, een studieperiode bij een buitenlandse school volgen of stage lopen bij een buitenlands bedrijf of instelling/organisatie. Dit is een geweldige uitdaging en het staat goed op je cv. Naast het feit dat je veel beroepskennis en -ervaring opdoet tijdens je stage of studieperiode, leer je ook op persoonlijk vlak veel. Je ontmoet andere mensen waardoor je kennismaakt met nieuwe culturen. Ook is het een goede kans om een nieuwe taal te leren. Het geeft aan dat je niet bang bent om van huis te gaan en dat je je kunt aanpassen aan andere (bedrijfs)culturen. Je bent flexibel en staat open voor een andere aanpak. Het vergroot je kans op een baan en het is een ervaring die je je leven lang meeneemt.

Waar kan ik naartoe?

ROC Friese Poort heeft veel contacten met buitenlandse scholen en bedrijven. Onze coördinatoren Internationalisering brengen regelmatig een bezoek aan onze relaties, zodat ze weten waar jij terecht komt wanneer je kiest voor een buitenlandervaring. 

Wat kost het? 

Een buitenlandse stage duurt meestal 7 tot 20 weken en hoeft helemaal niet duur te zijn. Want kies je voor een stage binnen Europa, dan profiteer je op verschillende manieren:

  • Je kunt subsidie krijgen voor de reis- en verblijfkosten via het Erasmus+fonds.
  • Ga je langer dan een maand, dan kun je ook een uitwonende beurs aanvragen van ongeveer €250,00 per maand.
  • Als je langer dan een maand gaat, kun je ook je OV-chipkaart tijdelijk stopzetten. Dat levert je ongeveer € 90 per maand op!

Goed voor je CV: de Europass-mobility

Rond je jouw stage in Europa met succes af, dan krijg je een Europass-mobility. Dit officiële document is een perfecte aanvulling op je CV. Je kunt er ongetwijfeld je voordeel mee doen in de toekomst!

Meer informatie over stage in het buitenland?

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor een stage of studieperiode in het buitenland? Onze coördinatoren Internationalisering staan voor je klaar.

Leeuwarden/Dokkum: Hylco van der Zwaag – hvdzwaag@rocfriesepoort.nl
Drachten: Wietze van der Wal – wivdwal@rocfriesepoort.nl
Emmeloord/Urk: Mettina de Vos – mdvos@rocfriesepoort.nl
Sneek: Jan van der Weijde – jvdweijde@rocfriesepoort.nl