Soms moet je doorbijten

"Soms moet je doorbijten. Zolang je aan het einde van de dag maar denkt: dit is gaaf"

Het zit in de familie

Sommige jongeren vinden het moeilijk een opleiding te kiezen, anderen hebben hun plek gevonden. Nabee Oving volgt de opleiding Dutch Cuisine. 

"Kok zijn zit een beetje in mijn familie. Mijn vader is kok in een ziekenhuis, mijn moeder maakt zelf bonbons die ze verkoopt. Mijn broertjes doen de koksopleiding. Dat kok worden mijn droom was, heb ik niet altijd geweten. Toen ik 16 was, ben ik snuffelstages gaan doen. Ik kwam in restaurant ‘t Havenmantsje in Harlingen terecht, daar kwam ik erachter dat het heel leuk vond: van de keuken tot de bediening."

"Ik besloot de opleiding tot kok te gaan doen en bleef ondertussen bij ‘t Havenmantsje werken. Ik zei tegen mijn baas: ‘Ik begin dan wel onderaan de ladder. Met afwassen.’ Maar hij zei: Niks daarvan. Jij gaat de keuken in."

Soms moet je een beetje doorbijten

"Het is te gek. Je doet het echt ergens voor, want als ik in onze open keuken sta, en ik zie van een afstandje dat gasten een foto maken van mijn gerecht, dan geeft dat een vet gevoel. Soms kijken ze onze keuken binnen en zeggen ze: ‘Dankjewel, ik heb heerlijk gegeten.’"

"Inmiddels ben ik klaar met de opleiding Zelfstandig werkend kok niveau 3. Nu ben ik bezig met Dutch Cuisine, dat gaat over duurzaam en bewust koken. Zonder verspilling, lokaal van de boer. Met pure en echte groentes. Ik wil zo goed mogelijk worden."

"Voor een opleiding moet je iets kiezen waar je je goed bij voelt. Soms moet je een beetje doorbijten, niet elke dag gaat super. Zolang je aan het einde van de dag maar het gevoel hebt: dit is gaaf!”

Foto: Catrinus van der Veen
Tekst: Dagblad van het Noorden