Terug

Skillslab voor lasrobotspecialisten in de spotlight bij Ondernemend Friesland

vrijdag 26 april 2019

Ondernemend Friesland: Smart Welding Factory Drachten

Ondernemend Friesland schreef het volgende artikel over het Fieldlab Smart Welding Factory van ROC Friese Poort in Drachten.

Smart Welding Factory Drachten: De verbindende factor

Lastechniek is constant in ontwikkeling. Zowel ROC Friese Poort als de stichting LAC houden die ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. In Fieldlab Smart Welding Factory delen ze die kennis met elkaar én met het werkveld. De eerste mijlpaal van de samenwerking is het Smart Welding Factory skills lab bij ROC Friese Poort in Drachten waarin ze ervaren lassers opleiden tot lasrobotspecialist.

Het Fieldlab
Vanuit de regio zijn op dit moment naast ROC Friese Poort en LAC, de stichting die als spilfiguur fungeert tussen laswetenschap en -industrie en verbonden is aan Universiteit Twente, zo’n twaalf Noord-Nederlandse bedrijven betrokken in het Fieldlab. In het project ontwikkelen ze samen een procedé dat het robotlassen van kleine series tot enkele stuks efficiënter, goedkoper en beter maakt. Door automatisering gaan steeds meer bedrijven in de staalindustrie over op het gebruik van lasrobots. Echter ontbreekt de kennis en de mankracht om deze machines aan te sturen. Hier komt het Smart Welding Factory skills lab van ROC Friese Poort Drachten in beeld.

De belofte
“De samenwerking sluit perfect aan op onze beloften: we lopen voorop bij de ontwikkeling in het werkveld en we verbinden ons aan de regio. Met het LAC kijken we vooral naar de ontwikkelingen en met de bedrijven zoeken we de samenwerking om elkaar, en dus de regio, sterker te maken”, aldus Erik Overzet, opleidingsadviseur van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen. “Als eerste resultaat van die samenwerking start in september onze tweejarige mbo-opleiding Constructie en Plaattechnoloog niv. 4 waarin we werknemers van metaalconstructiebedrijven, maar ook doorstromende lasstudenten, opleiden om als lasrobotspecialist aan de slag te gaan”, vult Klaas Kort, opleidingsmanager techniek, aan. “De opleiding gaat verder waar onze opleidingen allround constructiewerker, allround plaatwerk en allround lasser ophouden.”

Lascentrum van het noorden
In mei nodigt de opleiding de bedrijven uit om te bespreken wat er ontbreekt, zodat hier meteen op ingespeeld kan worden bij aanvang van de opleiding. “In september zullen er zo’n twintig studenten starten, afkomstig uit de verschillende bedrijven. In de opleiding staat kwaliteit natuurlijk centraal en hopen we bovendien op continuïteit: ieder jaar een instroom van zo’n twintig studenten”, legt Kort uit. Overzet vult aan: “Het zou mooi zijn wanneer we in de toekomst de verschillende lasproblematieken kunnen splitsen en uiteindelijk heel lassend Noord-Nederland kunnen verbinden. We zijn op dit moment al het enige opleidingsinstituut van het noorden waar je alle NIL-diploma’s kunt behalen. Met het skills lab gaan we weer een stap verder.” Aan ambitie geen gebrek. Nog even en ROC Friese Poort is het lascentrum van het noorden waarin kennis, ervaring en mankracht samenkomen.Bron: Ondernemend Friesland, tweede editie 2019.