Silas Huisman

“Het mooie van slagwerk is dat het zo breed is”, zegt Silas. “Op een drumstel kun je je lekker uitleven met een metal nummer, terwijl je op de marimba juist heel rustig en gevoelig klassieke nummers kunt spelen. Je kunt er al je emoties op kwijt en slagwerk is dan ook echt mijn passie.”

Silas is zo iemand die overal op zit te tikken, dat deed hij als jongetje al. “Toen ik vijf jaar was, zag ik een muziekkorps en werd ik enorm geprikkeld om daaraan mee te doen. Helaas  moest ik tot mijn zevende jaar wachten totdat ik bij het korps mocht. Op mijn twaalfde ben ik begonnen met muziekles.” Inmiddels is Silas elke dag bezig met slagwerk. Hij koos een opleiding in de muziek en speelt heel veel in zijn vrije tijd. ”Ik zit al jaren bij het Pasveer korps uit Leeuwarden, waarmee we in 2017 wereldkampioen zijn geworden. Het is een muziekkorps dat shows loopt en door de straten loopt, maar niet op de saaie manier die mensen snel denken. We maken onverwachte bewegingen en patronen. De reactie van het publiek is heel leuk. Ook zit ik bij de Harmonie in Weidum. En met een aantal vrienden van de opleiding zijn we net een band begonnen. Je zit hier natuurlijk met een klas vol muzikanten, dus daar kun je wat mee.”

Conservatorium

Daarnaast is Silas heel veel aan het oefenen om goed genoeg te worden voor het conservatorium. “Ik heb deze opleiding niet gekozen om onderwijsassistent te worden. Ik zie dit als opstap naar het conservatorium om uiteindelijk beroepsmuzikant te worden. Daarbij wil ik me vooral richten op klassieke muziek op de marimba. Mocht het conservatorium niet lukken, dan is het goed dat ik deze opleiding heb want ik kan er bijvoorbeeld ook de hbo-opleiding Psychologie mee doen.” Hoewel Silas de opleiding niet heeft gekozen voor het onderwijsdeel vindt hij het wel interessant. “Ik heb gemerkt dat ik het leuk vind om samen met kinderen muziek te maken, om talenten bij ze te ontdekken en die eruit te halen. Daar worden de kinderen blij van, maar ik ook.”

Kick

Ook over de rest van de opleiding is Silas enthousiast. “Je gaat aan de slag met je instrument, maar krijgt ook koorles, leert dirigeren en muziek arrangeren. Je leert veel over muziek, maar ook over je persoonlijkheid. Zo krijgen we het onderdeel Stage performance, waarbij je leert hoe je op het podium moet staan. Je krijgt hier ook echt de kans om jezelf te laten zien, want we treden vaak op. Elke maand organiseren we een lunchconcert op school en als er een evenement is, worden wij er vaak bij gevraagd. Zelf heb ik daar geen zenuwen meer bij, want ik treed al jaren op, maar ik heb nog wel altijd de kick. Alle ogen zijn op jou gericht, je mag geen fouten maken. Die kick wil ik zo vaak mogelijk hebben, daarom blijf ik hard werken aan mijn droom.”