Terug

Scholingsalliantie en vijf noordelijke ROC's slaan handen ineen.

maandag 15 februari 2021

Uniek aanbod bij- en omscholing via subsidie NL leert door voor werkenden en werkzoekenden in Noord-Nederland.

Scholingsalliantie Noord en vijf noordelijke ROC’s slaan de handen ineen voor bij- en omscholing van werkenden en werkzoekenden. ROC Friese Poort en het Friesland College zorgen samen voor zo’n dertig trajecten in het kader van ‘NL Leert Door’.

De arbeidsmarkt is volop in beweging. De coronacrisis betekent bovendien dat om- en bijscholing nodig is om een deel van de werkenden aan het werk te houden en werkzoekenden meer kans te bieden op een baan. Onder de vlag van Scholingsalliantie Noord - waarin overheden, organisaties van werkgevers en werknemers, brancheorganisatie en onderwijs samenwerken – bieden de ROC’s nu samen meer dan 40 relatief korte en praktische opleidingstrajecten met erkend mbo-certificaat aan voor 750 deelnemers.

Breed aanbod
Met de toekenning van de landelijke ‘NL Leert Door’-subsidie van 1 miljoen euro staat een gevarieerd, laagdrempelig (grotendeels) online opleidingsaanbod klaar. De vijf noordelijke ROC’s - Drenthe College, Noorderpoort, Alfa-college, Friesland College en ROC Friese Poort – hebben samen afgestemd wat zij aanbieden. Dit resulteert in een breed aanbod aan relatief korte trajecten, variërend van zorg tot techniek en van talen tot fitness. Dit alles is te vinden op www.scholingsalliantie.nl.

De toekenning van de subsidie voor ‘NL Leert door’-subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid zorgt ervoor dat werkenden en werkzoekenden zeer voordelig gebruik kunnen maken van scholing. Vanuit Scholingsalliantie Noord zijn VNO-NCW MKB Noord, FNV en CNV direct betrokken. Ook de provincies Drenthe, Groningen en Friesland steunen het initiatief.

Richten op werkenden en werkzoekenden
Voor Scholingalliantie Noord en de noordelijke ROC’s sluit dit naadloos aan op een steeds groter aandeel in het om- en bijscholen van een beroepsbevolking die zich een leven lang ontwikkelt. Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur ROC Friese Poort, geeft dat de ROC’s sterk verbonden zijn met de regio en weten wat er zich op de arbeidsmarkt afspeelt. “Wij bieden al meer dan twintig jaar  opleidingen aan voor werkenden en werkzoekenden gericht op om- of bijscholing. Door de coronacrisis maar ook de snel veranderende beroepen zien we een toenemende vraag naar opleidingen, cursussen en trainingen. Door samen op te trekken met de andere noordelijke ROC’s en het bedrijfsleven kunnen we een stevige rol voor de noordelijke arbeidsmarkt nog beter invullen. Met NL Leert Door en de toegekende subsidie maken we hierin weer een mooie stap.”